Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Νομαρχιακή Επιτροπή Παραγωγής και Ανάπτυξης προεδρεύοντος του αντινομάρχη, Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, παρουσία των μελών της Επιτροπής, εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου, της Διεύθυνσης Αγροφυλακής, του ειδικού συμβούλου του νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Τζαβάρα και υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.
Δύο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν κύρια τη Νομαρχιακή Επιτροπή: Πρώτον η διαχείριση πλαστικών κάλυψης - λήψη μέτρων και δεύτερον το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων στα Φιλιατρά..............
Φως για το Δημοπρατήριο
Για πρώτη φορά ακούστηκε η «αλήθεια» για το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων στα Φιλιατρά από τον αρμόδιο αντινομάρχη, κ. Σωτήρη Παναγιωτόπουλο. Θολό ήταν το τοπίο και πολλά λέγονταν από όλες τις δυνάμεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Δημοπρατήριο είναι αίτημα των παραγωγών, αποδέκτης του αιτήματος έγινα εγώ και το ερέθισμα εδώθει τον Μάρτιο του 2007, όταν διάβασα ένα άρθρο στον "Κόσμο του Επενδυτή" του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Γιάννη Οικονόμου, για τα Δημοπρατήρια στη χώρα μας. Αμέσως έστειλα επιστολή στο Υπουργείο και τον Ιούλιο του 2007 συναντήθηκα με τον τότε υφυπουργό κ. Παπαθανασίου. Τον Φεβρουάριο του 2007 σε συνάντηση στα Φιλιατρά με αυτοδιοικήτους παράγοντες και παραγωγούς συζητήσαμε το θέμα. Από τη συνάντηση αυτή εκείνο που υπογραμμίστηκε ήταν να πιστέψουν όλοι στο εγχείρημα, μετά να συγκροτηθεί μία Επιτροπή πρωτοβουλίας από τους αγρότες και να καταγραφούν οι παραγωγοί που θέλουν να συμμετάσχουν. Μια νέα συνάντηση με διευρυμένη σύνθεση στη Νομαρχία, όπου και έγινε, αλλά και η ΝΑΜ να προχωρήσει σε μελέτη σκοπιμότητας. Τον Απρίλιο του 2008 με σχετικό έγγραφο ζητήσαμε από το ΤΕΙ Καλαμάτας να προχωρήσει σε μελέτη και από τη μεριά της Νομαρχίας να δοθεί στην επιστημονική ομάδα μια συμβολική αμοιβή.
Τον Ιανουάριο του 2009 η απάντηση από το ΤΕΙ Καλαμάτας ήρθε και ανέφερε ότι το ποσό αυτό θα ανέρχεται στις 90.000 ευρώ. Αμέσως επικοινώνησα με την εταιρεία Βακάκης και συνεργάτες και συζητήσαμε, όμως ζήτησα από την εταιρεία να υπάρξει μία εκ νέου συζήτηση και με τον Δήμο Φιλιατρών και με τους παραγωγούς. Τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση στα Φιλιατρά με όλους τους Φορείς, για να δούμε πού κόλλησε το πράγμα και τι πρέπει να κάνουμε, για να γίνει το Δημοπρατήριο».
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε: «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να υπάρξει η μελέτη από πλευράς ΤΕΙ Καλαμάτας, να καταγράψουμε το ύψος της παραγωγής και να δώσουμε την τελική πρόταση στους παραγωγούς, να κουβεντιάσουμε και να προχωρήσει η δουλειά από τους κατασκευαστές γρήγορα. Τέλος, πρέπει να συνθέσουμε τις αντιθέσεις. Να υπάρξει σωστή ενημέρωση, συμμετοχή, να αναλάβουν όλοι τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους, το νομικό πλαίσιο και τη βιωσιμότητα είναι οι κρίκοι που καλούμαστε να ενώσουμε».
Διαχείριση και ανακύκλωση
Η διαχείριση των πλαστικών κάλυψης ήταν το δεύτερο κύριο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή. Εισηγητής ήταν ο κ. Παρασκευόπουλος που ανέφερε ότι, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Ακόμα ανέφερε ότι πρέπει να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένους χώρους το πλαστικό να δεματοποιείται και να πηγαίνει προς καύση και ανακύκλωση. Ακόμη ανέφερε πως κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 870 τόνοι πλαστικό στη Μεσσηνία για τις καλλιέργειες και ότι πέρυσι σε μία ανάλογη προσπάθεια ανακυκλώθηκε το 60% - 70%. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής και νομαρχιακός σύμβουλος, κ. Χρήστος Ριζάς, ανέφερε πως η καύση αυτού του υλικού είναι μόλυνση για όλους και χαρακτηριστικά τόνισε: «Μας δηλητηριάζει όποιος και να το κάνει». Τέλος πρόσθεσε ότι, το εγχείρημα είναι δύσκολο, δαπανηρό και χρονοβόρο. Οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και της Αγροφυλακής ανέφεραν ότι, θα υπάρξει η αμέριστη συμπαράσταση από την πλευρά τους σε οτιδήποτε τους ζητηθεί. Τέλος, την πιο καταλυτική παρέμβαση έκανε η διευθύντρια Προγραμματισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, κα Αφροδίτη Κλείδωνα, η οποία ανέφερε: «Προσεγγίζεται το θέμα λάθος. Αν δεν έχουμε τις προδιαγραφές από τις εταιρείες που θα πάρουν τα δεματοποιημένα πλαστικά για να τα βγάζουμε έτσι θα μας μείνουν στοιβαγμένα. Όταν γίνει αυτό πρέπει να έχει και τις ανάλογες προδιαγραφές, για να πετύχει και αυτές τις προδιαγραφές θα τις βάλουν οι εταιρείες που θα προχωρήσουν στην ανακύκλωση».
Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"
Σοκ και ΔΕΟΣ στους φορολογικούς ελέγχους από την ΑΑΔΕ!
Πριν από 15 δευτερόλεπτα