Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Σταθερά μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 3%, ενισχυμένη η ΝΔ από τον ανασχηματισμό



Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δύναμη των κομμάτων μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Σταθερά μπροστά παραμένει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά η Νέα Δημοκρατία μείωσε την απόσταση από τις πέντε στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 28,2%.
Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου λαμβάνοντας ποσοστό 31,2%.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 7,8% και ακολουθεί ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 7,1%. Στο 3,9% διαμορφώνεται το ποσοστό του ΛΑΟΣ.
Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες δίνει και η δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 32,3% έναντι 29,3% που λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,6% και το ΚΚΕ με 7,5%. Στο 4,5% το ποσοστό του ΛΑΟΣ.
Στη δημοσκόπηση της MRB ο Γιώργος Παπανδρέου βελτιώνει τα ποσοστά καταλληλότητας για την πρωθυπουργία με ποσοστό 35,7%. Σταθερά μπροστά ο Κώστας Καραμανλής με 40,5%.
Έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής καταδεικνύει ότι το 55% των ερωτηθέντων κρίνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα με τον ανασχηματισμό, ενώ το 36% απαντά πως η κυβέρνηση θα γίνει καλύτερη. Το 7% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα γίνει χειρότερη.
Ωστόσο, το 71% των ερωτηθέντων απαντά ότι μάλλον έπρεπε να γίνει ο ανασχηματισμός, ενώ μόλις το 9% απαντά πως μάλλον δεν έπρεπε.
Σε έρευνα της RASS για το Παρόν της Κυριακής προκύπτει ότι το 39,4% πιστεύει ότι με τον ανασχηματισμό δεν θα αλλξάει τίποτα, ενώ το 37,9% πιστεύει πως η κυβέρνηση θα γίνει πιο αποτελεσματική. Το 19,7% πιστεύει πως η κυβέρνηση θα γίνει χειρότερη.
Σε ερώτηση αν ενισχύεται η θέση του πρωθυπουργού από τον ανασχηματισμό, το 49% απαντά θετικά και το 41,4% αρνητικά.
Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 63% των ερωτηθέτων επιθυμεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετρεατία και το 33,1% να οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές.
Δημοσκόπηση της GPO που είχε παρουσιάσει την Πέμπτη το Mega δείχνει ότι το 47% του συνόλου των ερωτηθέντων κρίνει θετικά και μάλλον θετικά τον ανασχηματισμό, κάτι που σημαίνει ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού είχε απήχηση στην κοινή γνώμη.
Αρνητικές και μάλλον αρνητικές απόψεις εκφράζει το 47,2%.
Ως προς την κατάσταση στην οικονομία, παρά την αλλαγή προσώπων στα ηνία του υπουργείου Οικονομικών οι ερωτηθέντες εμφανίζονται απαισιόδοξοι σε ποσοστό 56,2%, ενώ το 47,9% δηλώνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.


*με πληροφορίες από in.gr