Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

«Θεμελιώδες δικαίωμα» η πρόσβαση στο Internet...



Τέσσερις στους πέντε ενήλικες χρήστες του διαδικτύου θεωρούν θεμελιώδες δικαίωμά τους την πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ οι μισοί περίπου υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να εποπτεύεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Μετά από δημοσκόπηση σε 27.000 ενήλικες από 26 χώρες που διενέργησε η BBC World Service, διαπιστώθηκε ότι.............

σε ποσοστό 78% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το διαδίκτυο τους παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία και απεριόριστες γνώσεις.

Οι ερωτηθέντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν τον μέσο όρο της άποψης ότι το διαδίκτυο παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία και πιστεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό ότι μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ηλεκτρονικά. Το 65% των Ιαπώνων, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται ασφάλεια να εκφράζονται ελεύθερα μέσω διαδικτύου, με τους ερωτηθέντες από τη Ν. Κορέα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κίνα να συμμερίζονται την ίδια άποψη.

Προβληματισμένοι φάνηκαν, ωστόσο, αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα όσον αφορά στο χρόνο που δαπανά κανείς σερφάροντας. Όσον αφορά στην εποπτεία του διαδικτύου, περισσότεροι από τους μισούς (27.000 άτομα) δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την εποπτεία αυτού, κυρίως από τη Ν. Κορέα, τη Νιγηρία και το Μεξικό, ενώ αντίθετη άποψη έχουν οι χρήστες στο Πακιστάν, την Τουρκία και την Κίνα.

«Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την απάτη, οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο θεωρούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο θεμελιώδες δικαίωμά τους», σημειώνει ο Ντουγκ Μίλερ, πρόεδρος της GlobeScan που διεξήγαγε την έρευνα. «Πιστεύουν ότι το διαδίκτυο χαρίζει δύναμη και δεν θέλουν να εποπτεύεται από τις κυβερνήσεις», τονίζει.

Σε ποσοστό άνω του 70% οι ερωτηθέντες από την Ιαπωνία, το Μεξικό και τη Ρωσία δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς διαδίκτυο.


naftemporiki.gr