Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Απάτες σε βάρος του ΟΓΑ διαπίστωσε η ελεγκτική υπηρεσία του οργανισμού


Απάτες εις βάρος του ΟΓΑ, από κύκλωμα κλινικών, εταιρειών ιατρικών ειδών και φαρμακείων, που καταστρατηγούσαν τις συμβάσεις και παραβίαζαν τη νομοθεσία κλέβοντας το Ταμείο, διαπιστώνει η ελεγκτική υπηρεσία του ασφαλιστικού οργανισμού κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με το Βήμα, ενδεικτική είναι η περίπτωση ασφαλισμένης η οποία εμφανιζόταν να λαμβάνει αγωγή κατά του... καρκίνου του προστάτη!

Μόνο σε έξι φαρμακεία ο ΟΓΑ έχει επιβάλει συνολικό πρόστιμο 391.547,80 ευρώ, διακόπτοντας ταυτοχρόνως τις σχετικές συμβάσεις και παραπέμποντας τις συγκεκριμένες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Ο διοικητής του Ταμείου Ελ. Παπαγεωργόπουλος έχει δώσει εντολή να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και των υπολοίπων υποθέσεων και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απόδοσης ευθυνών και επιβολής κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα με τους ελέγχους της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΓΑ βρέθηκαν τα εξής:

1. Μεγάλη ιδιωτική κλινική, η οποία λειτουργεί σε περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, συστηματικά χρέωνε τον οργανισμό με πλασματικές ημέρες νοσηλείας. Επίσης, παρατηρήθηκαν εισαγωγές ασφαλισμένων για νοσηλεία χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Όλες οι προαναφερόμενες εισαγωγές χαρακτηρίζονταν ως επείγοντα περιστατικά, αν και από την έρευνα προκύπτει ότι επρόκειτο για προγραμματισμένες εισαγωγές για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων. Η ίδια κλινική χρέωνε τον ΟΓΑ με υπερβολικά μεγάλο αριθμό υψηλού κόστους διαγνωστικών εξετάσεων, πολλές από τις οποίες ήταν άσχετες με τη διάγνωση νοσηλείας, κατά παράβαση κάθε ιατρικής δεοντολογίας.
2. Στο Νομό Ηλείας διαπιστώθηκαν μεγάλες παραβάσεις που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων σε φύλλα συνταγολογίων που έχουν αφαιρεθεί εν αγνοία των ασφαλισμένων. Στις εν λόγω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιδιωτικό ιατρείο του Πύργου και συγκεκριμένα φαρμακεία της πόλης. Οι παραβάσεις δεν αφορούσαν μόνο τον ΟΓΑ, αλλά και άλλα Ταμεία, όπως του Δημοσίου, το ΙΚΑ κτλ.
3. Εταιρεία αντιπροσώπευσης και διάθεσης ιατρικών ειδών, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, προέβη σε μη νόμιμες χορηγήσεις ιατρικών ειδών (συσκευών οξυγονοθεραπείας) σε ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του οργανισμού.
4. Παρατηρήθηκαν σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που διαφορετικές προμηθεύτριες εταιρείες χρεώνουν για όμοια ιατρικάθεραπευτικά μέσα, αλλά και αποκλίσεις στις χρεώσεις του ιδίου προϊόντος από την ίδια εταιρεία σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης, διαπιστώθηκαν χρεώσεις εν αγνοία των ασφαλισμένων για θεραπευτικά μέσα που δεν παραδίδονται σε αυτούς.


Newsroom ΔΟΛ