Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ


Στην ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, στη συζήτηση επί των πορισμάτων των κομμάτων.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "φυγομαχία" απέναντι στην ουσιαστική ανάληψη των πολιτικών του ευθυνών για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και κάλεσε παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία, να ζητήσει ακόμα και τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, προκειμένου να μην απόσχει από τη συζήτηση της πρότασης της αντιπολίτευσης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των υπουργών της κυβέρνησης. "Η ουσία είναι πως όλα έγιναν με δική σας ευθύνη. Επί δικής σας κυβέρνησης κινήθηκε μαύρο χρήμα στις βαλίτσες. Αν έχετε διαφορετική γνώμη, φέρτε πρόταση και για τον κ. Δρυ και Φωτιάδη με την πλειοψηφία που διαθέτετε. Πάρτε μέρος στη ψηφοφορία, μην ευτελίζετε για άλλη φορά τους θεσμούς και τους εαυτούς σας" συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για πολιτική ανευθυνότητα.

"Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας αναζητώντας λιμάνι κυβέρνησης. Αλλά στην πολιτική, τα πλοία που ταξιδεύουν με σημαίες ευκαιρίας ναυαγούν μονίμως στις ξέρες της πολιτικής ανευθυνότητας" είπε χαρακτηριστικά.Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε βγάλει τα συμπεράσματά της εκ των προτέρων. Μόνος στόχος σας ήταν η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, το σύρσιμο της υπόθεσης Βατοπαιδίου και μετά να πάμε σε εκλογές χωρίς να έχετε τίποτα να προτείνετε για τα προβλήματα του ελληνικού λαού σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος που χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ευχαριστίες του κ. Παπανδρέου προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή, είπε ότι το ευχαριστώ αυτό "πρέπει να έχει έναν αστερίσκο. Εμένα άφησε μέσα μου πολλά ερωτηματικά και πολλές πληγές, για ανθρώπους και φίλους, που πίστευα ότι θα είχαν περισσότερο αντριλίκι στο χώρο της πολιτικής, για να αναζητήσουν την αλήθεια" από το να χρησιμοποιούν μεθόδους που απάδουν της Δημοκρατίας, με διαστρεβλωμένες μαρτυρίες και κλήση ψευδομαρτύρων στρεφομένων εναντίον του πρωθυπουργού είπε ο κ. Παυλόπουλος.


Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης. «Εάν ο κ. Παπανδρέου ακολουθούσε το παράδειγμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που με θάρρος, με παρρησία, με περίσσεια ψυχής, με δύναμη διατύπωσε την άποψή του περί πολιτικών ευθυνών, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ως πραγματικός ηγέτης, τότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του θα είχαν κάποια ελπίδα διακυβερνήσεως » είπε ο κ. Χατζηγάκης.


Για πολιτικό κανιβαλισμό και κομματικό καιροσκοπισμό κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Βουλγαράκης με αφορμή το πόρισμα του κόμματος που βλέπει τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό. Επίσης αφήνει αιχμές για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ καθώς όπως αναφέρει, αδιαφορούν και εκείνοι εξίσου με το ΠΑΣΟΚ για την αναζήτηση της αλήθειας.


Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι άμεσα το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπαίδιο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει έμπρακτα την ευθύνη και να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών που εμπλέκονται.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «ο Πρωθυπουργός σήμερα έχασε μια ευκαιρία να μιλήσει με γνήσιο αυθεντικό τρόπο και να αναλάβει πράγματι την πολιτική ευθύνη». Όπως είπε ο κ Βενιζέλος, «η σημερινή τηλεοπτική παρουσία του Κώστα Καραμανλή, ήταν μια έσχατη προσπάθεια να ξανά αποκτήσει επαφή με το χαμένο κομματικό του ακροατήριο. Τι σημαίνει πρακτικά για τον πολίτη, η ρητορική αντιμετώπιση της τεράστιας πολιτικής ευθύνης; Παραίτηση; Προσφυγή στις κάλπες και στη λαϊκή ετυμηγορία; Σημαίνει να καταλογιστεί ευθύνη στις εκλογές;» αναρωτήθηκε ο κ Βενιζέλος.
«Πρέπει σήμερα η κυβέρνηση, να αναλάβει πραγματικά τη στοιχειώδη πολιτική της ευθύνη: Στο χέρι της είναι να αποδείξει αν θα έρθει σε μια μυστική ψηφοφορία για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, για να δούμε αν υπάρχει η οριακή αβέβαιη πλειοψηφία, ή αν ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να καταστρατηγεί την κοινοβουλευτική διαδικασία, επειδή γνωρίζει ότι με τη μυστική ψηφοφορία μπορεί να χάσει την δεδηλωμένη. Να δούμε τότε. Την έχετε ή δεν την έχετε τη δεδηλωμένη;» ανέφερε ο κος Βενιζέλος.


«Η αμηχανία των στελεχών της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι έκδηλη, αλλά δικαιολογημένη» απάντησε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Είναι δικαιολογημένη, διότι εδώ και τρεις μήνες, επενδύουν πολιτικά στην σκανδαλολογία, για μία υπόθεση που, όντως, από την αρχή είπαμε ότι αναδίδει βαριά δυσοσμία. Δεν περίμεναν όμως τον Κώστα Καραμανλή να αναλάβει σήμερα την πολιτική ευθύνη».
Κατά τον κο Παναγιωτόπουλο, «μετά το mea culpa του Ανδρέα Παπανδρέου, η χώρα παραδόθηκε σε κακή κατάσταση και δεν βρέθηκε ένας Πρωθυπουργός να παραδεχθεί σφάλμα της κυβέρνησής του, ή να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες». Η σημερινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού, κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, ανέτρεψε το σκηνικό αυτό, στερώντας επιχειρήματα από το ΠΑΣΟΚ.
«Αν δεν είχε μεσολαβήσει το ιερατείο της Χαριλάου Τρικούπη, θα είχατε συνομολογήσει μαζί μας στο αυταπόδεικτο: Ότι δεν υπήρξαν ποινικές ευθύνες, ούτε επί ΠΑΣΟΚ, ούτε επί ΝΔ, ότι δηλαδή, δεν υπήρξε δόλος» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κος Παναγιωτόπουλος.


"Δεν δεχόμαστε αυτό που είπε ο κ. Καραμανλής ότι υποτίμησε το ζήτημα. Μπορεί να είναι ειλικρινής - και κανείς Πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα λεπτομερειακά. Η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου όμως, είναι ζήτημα του γενικού πολιτικού προσανατολισμού σε σχέση με την εκκλησιαστική γη. Και γι' αυτό, ούτε ο κ.Καραμανλής, ούτε ο κ. Παπανδρέου ήσαν ανύποπτοι" ανέφερε στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. "Ακόμα και αν κάποιος υπουργός υπερτίμησε, ή υποτίμησε τη συμβολή κάποιου άλλου διοικητικού παράγοντα, στο σκαμνί θα πάνε πάλι υπάλληλοι. Αυτό είναι απαράδεκτο - και δεν το λέω από λαϊκισμό. Θα πρόκειται για εύκολη μετάθεση ευθύνης" σημείωσε η κ. Παπαρήγα. "Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες. Αυτές υπάρχουν στην ιδιωτικοποίηση της γης, στην στρατηγική, στον χαρακτήρα του συστήματος που ζούμε, στη γενική πολιτική που ακολουθείται. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Όμως, με το αντικειμενικό, ασχολείται η Βουλή, ή ο λαός. Όταν ανοίγει η συζήτηση για το Κτηματολόγιο, δεν βρέθηκε ένας υπουργός που να μην σκεφτεί ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο; Κανείς δεν σκέφτηκε να προτείνει την αλλαγή των νόμων; Κανείς δεν σκέφθηκε ότι δεν μπορεί η μισή Χαλκιδική να διεκδικείται από τις Μονές; Και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν λειτουργεί με βάση τους κείμενους νόμους;". Στο παραπάνω πλαίσιο, η κ. Παπαρήγα πρότεινε να καταργηθούν, όλοι εκείνοι οι νόμοι που επιτρέπουν στην Εκκλησία και στα μοναστήρια, να κατέχουν γη, που δεν τους έχει δοθεί οικειοθελώς από ιδιώτες: "Δεν είναι δυνατόν, δάση, δασικές εκτάσεις, ελεύθεροι χώροι, παραλίες, ακτές, να ανήκουν στην Εκκλησία, σε μοναστήρια, ή σε επιχειρηματίες. Ακόμα και αν έχουν αποκτήσει νομίμως, να βρεθεί τρόπος να επιστραφούν". "Ιδιοκτησία τέτοιας γης, συνεπάγεται την εμπορευματοποίηση. Ακούμε και από ηγέτες της Εκκλησίας διαχρονικά, πως θέλουν να εμπορευτούν τη γη για να κάνουν γηροκομεία, ορφανοτροφεία, πτωχοκομεία κλπ. Το θεωρούμε απαράδεκτο. Αν θέλουν, ας παραχωρήσουν δωρεάν το μέρος αυτό της περιουσίας τους στο κράτος, απαιτώντας να διατεθούν αυτά προς όφελος των κατοίκων. Εδώ διεκδικούν και άλλα, εκτός των όσων κατέχουν. Πού θα πάμε"; ανέφερε μεταξύ άλλων, η γ.γ. του ΚΚΕ.


Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Όπως ανέφερε ο κ Αλαβάνος, η άποψη του κόμματος του είναι ότι "θα έπρεπε δύο μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να εξεταστούν από προανακριτική επιτροπή για τη συμμετοχή τους σε τυχόν ποινικές ευθύνες, που δυστυχώς έχουν παραγραφεί, όπως και για 5 υπουργούς από την ΝΔ, για αυτό τασσόμαστε υπέρ της Προανακριτικής".
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι αναλαμβάνει τη πολιτική ευθύνη σημείωσε ότι το έκανε αργά και χαρακτήρισε λάθος της ΝΔ αν πιστεύει ότι μπορεί να αναληφθούν τόσο φθηνά ευθύνες όταν από το 2003 ο ΣΥΝ έθετε το ζήτημα του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου. "Μπορεί να έρχεται καθυστερημένος ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει ευθύνες, αλλά έρχεται με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Η ευθύνη σας είναι μεγάλη γιατί ανεχθήκατε, συμμετείχατε και οργανώσατε ένα μεγάλο σκάνδαλο που ξεπλένετε μόνο με ένα τρόπο. Να φύγει η ΝΔ", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό, ο κ Αλαβάνος επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι η κριτική του δεν είναι αξιόπιστη.
"Ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι καυστικό και τεκμηριωμένο στο κριτική του δεν επισημαίνει ευθύνες μόνο στη ΝΔ και δεν μιλά για τις δικές ευθύνες γιατί η ιστορία του σκανδάλου δεν ξεκινά από το 2004. Και έχετε μια ευκαιρία, με την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αναλάβετε το μερίδιο των δικών σας ευθυνών χωρίς να λέμε ότι είναι ίδιες με τη ΝΔ", σημείωσε. Ταυτόχρονα επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε η έρευνα και προοπτική δίωξης ενάντια σε μέλη του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης τα οποία έχουν παρανομήσει, να διεξάγονται από τη δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή που οδηγεί σε κλείσιμο την υπόθεση.


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε ότι η διαδικασία της Εξεταστικής αποδείχθηκε ατελέσφορη καθώς όπως είπε ο βασικός στόχος, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, έμεινε ανέπαφος και βγήκε άσπιλος, αμόλυντος και άμεμπτος. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ακόμη ότι αφού ο πρωθυπουργός δήλωσε ανυποψίαστος για το σκάνδαλο, θα έπρεπε να είχε αποκεφαλίσει κάποιους από αυτούς που δεν τον ενημέρωσαν.