Αποχή κάνουν φέτος οι αγρότες από τα λιπάσματα, τόσο διότι έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές τους όσο και λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεδομένου ότι είναι χαμηλές οι τιμές του ελαιολάδου.
Το «Θ» μίλησε ενδεικτικά με γεωπόνους που έχουν καταστήματα γεωργικών εφοδίων, με στελέχη της ΕΑΣ Μεσσηνίας, καθώς και με αγρότες που καλλιεργούν πατάτα, μια καλλιέργεια στην οποία δεν μπορεί κανείς να ρίξει λιγότερο λίπασμα απ’ όσο πρέπει.
Οι συνομιλητές του «Θ» περιέγραψαν την κατάσταση, ανέφεραν τις αιτίες και σκιαγράφησαν τις διεξόδους, αναγνωρίζοντας κινδύνους και ευκαιρίες.
«Σχεδόν διπλάσιες»
Η Ειρήνη Χειλά-Νίκου είναι γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων. Να τι μας είπε για τις τιμές:
«Οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες, από 70% και πάνω ή ακόμη και περισσότερο από διπλάσιες.
Η θειική αμμωνία από 9 ευρώ το 50άρι σακί πέρυσι το φθινόπωρο, έφτασε τα 20, τώρα έχει πέσει λίγο, στα 19. Μεγάλη διαφορά υπάρχει στο κομπλεζάλ, είχε 26 ευρώ και έχει πάει 60. Το 11-15-15 είχε 16 ευρώ και τώρα είναι στα 40 (μέση τιμή). Το θειικό κάλιο είχε 19 ευρώ περίπου και έχει πάει με την τωρινή τιμή 55. Η νιτρική αμμωνία είχε 13, πήγε 18 το χειμώνα, έχει τώρα 25.
Δεν κουνιέται φύλλο, δεν πουλάμε τίποτα, έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η χαμηλή τιμή του λαδιού αποθαρρύνει τον κόσμο να βάλει λιπάσματα. Φέτος προβλέπεται κατρακύλα στις πωλήσεις».
Οι αιτίες
«Ποιοι είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση;», ρωτήσαμε την κα Χειλά. Η απάντησή της: «Η απορρόφηση λιπασμάτων από τρίτες χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Ιράν. Μεγάλες εταιρείες χαλάνε συμφωνίες με Ελλάδα και άλλες χώρες για να πετύχουν τιμές και μεγάλες συμφωνίες με αναπτυσσόμενες χώρες.
Επίσης, πήγαν στα ύψη οι πρώτες ύλες παρασκευής λιπασμάτων, κυρίως φωσφόρος και κάλι. Ευθύνεται και η καλπάζουσα αύξηση σε ναύλους καραβιών για τη μεταφορά των λιπασμάτων, που είναι ογκώδη και βαριά».
«Υπάρχει ελπίδα να φθηνύνουν;» ήταν η ερώτησή μας. «Από πληροφορίες μου, θα φθηνύνουν. Φέτος δε θα είναι μεγάλη η πτώση, μπορεί να υπάρχει κάποια μικρή. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε έτσι, πρέπει να υπάρξει κάποια ισορροπία», απάντησε η κα Χειλά.
Οι πατατοπαραγωγοί
Η παρέα των αγροτών που συναντήσαμε στο καφενείο του Κώστα Μαλαπάνη στον Μπουρνιά είναι πατατοπαραγωγοί. Να τι μας είπαν:
Ευγένιος Παντελόπουλος: «Τα λιπάσματα είναι πανάκριβα, ασύμφορα για να λιπαρίσουμε τις πατάτες που φυτεύουμε τώρα. Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι με το θέμα των λιπασμάτων γιατί ο άμμος στην περιοχή Μπουρνιά θέλει λίπασμα, αν δε ρίξεις, δε γίνεται».
Πέτρος Φραγκισκάκης: «Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε αύξηση ακόμη και 150%, σε πολλά λιπάσματα είναι διπλάσιες οι τιμές. Είμαστε αναγκασμένοι να ρίχνουμε 11-15-15 που είναι πανάκριβο γιατί αμμωνίες ρίχνουμε λίγες, άρα είμαστε αναγκασμένοι να ξοδεύουμε πολλά λεφτά».
Αριστείδης Γεωργακόπουλος: «Δεν μπορούμε να ρίξουμε λιγότερα λιπάσματα, είμαστε αναγκασμένοι να ρίξουμε όσο πρέπει. Αν αντί για 4 τόνους πατάτα που θα βγάλουμε το στρέμμα, ρίξουμε λιγότερα και βγάλουμε 2 τόνους το στρέμμα, μπήκαμε μέχρι τα μαλλιά μέσα!».
Σαφής μείωση στις πωλήσεις
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, εκπληρώνοντας το ρόλο της για φθηνές εισροές στον παραγωγό, επί χρόνια διακινεί λιπάσματα σε μεγάλες ποσότητες σε όλο το νομό και για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία έφερε λιπάσματα μέσω της συνεταιριστικής εταιρείας Agro, στην οποία είναι μέτοχος. Τούτο ανέφεραν στο «Θ» ο Δημήτρης Ραπτέας, γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας και ο Ηλίας Μπελεχρής, προϊστάμενος διαχείρισης λιπασμάτων.
Υπάρχει σαφής μείωση στις πωλήσεις λιπασμάτων που οφείλεται στην οικονομική αδυναμία των αγροτών και στην «ψαλίδα» τιμής αγροτικού προϊόντος και τιμής λιπάσματος-εφοδίων.
Οι τιμές σε σχέση με την περίοδο 2006/07 είναι από 80% έως 100% πιο ακριβές, όπως συνόψισαν την κατάσταση τα στελέχη της Ένωσης.
Επιπλέον, ο κ. Μπελεχρής επεσήμανε πως «υπάρχει μια εκτίμηση ότι μέσα στο 2009 θα υπάρξει μια πτώση τιμών», ενώ ο κ. Ραπτέας εξέφρασε το φόβο πως «η μείωση της κατανάλωσης λιπασμάτων θα αποβεί ακόμη περισσότερο εις βάρος του αγρότη, αφού θα ανατροφοδοτήσει την ύφεση που ήδη ζει, οδηγώντας την παραγωγή σε μικρότερες ποσότητες».
«Παίχτηκε παιχνίδι»
Ο γεωπόνος Δημήτρης Βαλάσης μίλησε στο «Θ» ως εκπρόσωπος της «Γεωπονικής Εστίας» των Α. Μάραντου, Ευ. Μάλαμα και Δ. Βαλάση.
Απαντώντας στην ερώτησή μας για τις τιμές, είπε πως «έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, σε κάποιους τύπους έχει φτάσει και 80% η αύξηση από τα επίπεδα όπου ήταν πέρυσι τέτοιον καιρό.
Στην αρχή είπαν ότι οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών και στη μεγάλη ζήτηση από αναπτυσσόμενες οικονομίες. Πράγμα που φαίνεται ότι μάλλον δεν ισχύει διότι άρχισαν να υποχωρούν οι τιμές. Και δεν άρχισαν να υποχωρούν επειδή οι Ινδοί και οι Κινέζοι σταμάτησαν να καταναλώνουν λίπασμα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι παίχτηκε ένα παιχνίδι όπως παίχτηκε και με το πετρέλαιο, διότι και η αύξηση στο πετρέλαιο εκεί αποδόθηκε.
Αυτή τη στιγμή, απ’ ό,τι μαθαίνω και βλέπω κι εγώ ο ίδιος, η αγορά –και χονδρική και λιανική- ‘‘έχει καθίσει’’ τελείως. Αυτό σημαίνει, όμως, και ότι δεν μπορεί να κάθονται να τα κοιτάνε…».
Κίνδυνος και ευκαιρία
Ο κ. Βαλάσης βλέπει έναν κίνδυνο και μιαν ευκαιρία. Ο κίνδυνος: «Βρίσκει εύκολο έδαφος και μπορεί να μπει στην αγορά ένα υποβαθμισμένο ποιοτικά λίπασμα, το οποίο είτε δε θα έχει τις λιπαντικές μονάδες που απαιτούν οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε τα στοιχεία που περιέχει θα έχουν πολύ χαμηλό βαθμό διαλυτότητας. Άρα θα πρέπει να ρίξουμε περισσότερο, κάνοντας μεγαλύτερα έξοδα απ’ ό,τι αν ρίχναμε ένα καλό λίπασμα και το φυτό δε θα μπορεί να πάρει τις ουσίες που χρειάζεται».
Η ευκαιρία: «Να σταματήσει η αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων και να δίνουν οι καλλιεργητές όσο χρειάζεται και όποτε χρειάζεται. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μια εξέταση του χώματος μια φορά το χρόνο, που θα μας δείχνει σε τι επίπεδα γονιμότητας βρίσκεται. Στις δενδρώδεις καλλιέργειες αυτό μπορεί να γίνεται πιο αραιά. Τουλάχιστον, θα πρέπει οι παραγωγοί να μην αποφασίζουν βάσει του τι έκανε ο παππούς ή ο πατέρας αλλά να συμβουλεύονται τους τεχνικούς γεωπόνους».
Παρούσα η κρίση στη Χώρα Τριφυλίας
Ο Φώτης Αγγελόπουλος είναι γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στη Χώρα και έχει ήδη δει στην περιοχή του την κρίση με σάρκα και οστά. Στη Χώρα αρχίζουν να μαζεύουν νωρίς ελιές λόγω της πρωιμότητας της μαυρολιάς και, κατά συνέπεια, ρίχνουν νωρίς λιπάσματα. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, «φέτος τουλάχιστον η προσέλευση πελατών όσον αφορά στο λίπασμα είναι από μηδενική μέχρι απογοητευτική. Έχει δείξει τα δόντια της η κρίση. Δεν κουνιέται φύλλο.
Το 2006 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχα πουλήσει 150 τόνους λίπασμα, το 2007 100 τόνους, το 2005 200 τόνους. Φέτος, μέχρι σήμερα έχω πουλήσει 100 σακιά, είναι 5 τόνοι».
Οι αιτίες: «Δεν είναι συνάρτηση μόνο της αυξήσεως των τιμών των λιπασμάτων αλλά και της μειώσεως της αγοραστικής δύναμης του αγρότη, λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του ελαιολάδου.
Εκτιμώ ότι φέτος θα είναι μειωμένη η λίπανση κατά 60%-70%. Αυτό θα αποβεί εις βάρος των παραγωγών και της παραγωγής.
Επισημαίνω ακόμη την αναγκαιότητα αποζημίωσης των παγετόπληκτων περιοχών του νομού, που πλήττονται διπλά. Ο Δήμος Νέστορος έχει ζημιά έως 60%».
Του Κώστα Κοντοθανάση
http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=21083&Itemid=32
''Έφυγε'' ο Απόστολος Παν. Τάκης
Πριν από 16 δευτερόλεπτα