Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο



Μέχρι το 2011 στη Μεγαλόπολη 2 υπερσύγχρονα εργοστάσια


Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου το Κέντρο Ελέγχου και Κατανομής Φορτίου του Φυσικού Αερίου στην Ελευσίνα και στη συνέχεια τον Κεντρικό Αγωγό Υψηλής Πίεσης Φυσικού Αερίου στους Αγίους Θεοδώρους.


Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε ότι, ολοκληρώθηκε η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου προς Αγίους Θεοδώρους για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής της Κορίνθου, ενώ προωθούνται οι σχετικές μελέτες για την επέκταση του δικτύου προς την Πελοπόννησο.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρώτος σταθμός θα είναι η Μεγαλόπολη και το 2011 οι σημερινές παλαιάς τεχνολογίας και ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ θα δώσουν τη θέση τους σε δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια, που θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε: «Με έργα και όχι με λόγια προστατεύουμε το περιβάλλον. Α
ποδεικνύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη και περιβάλλον δεν είναι έννοιες ασύμβατες». Ακόμη ανέφερε ότι, το έργο του αγωγού αυτού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνδέσεις με μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου, ενώ το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 13 μεγάλες περιοχές της χώρας.
Επισήμανε, επίσης ότι, στα πέντε τελευταία χρόνια η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 100%.
Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Όλα αυτά είναι ορατά και απτά αποτελέσματα της ενεργειακής στρατηγικής μας.
Μιας στρατηγικής που με διεθνείς συμφωνίες και μεγάλα έργα, όπως ο ελληνοτουρκικός αγωγός και η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας - Τουρκίας και ο αγωγός φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας, καθώς την αναδεικνύει σε κέντρο μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη».


«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδείχτηκε και σήμερα το τεράστιο έλλειμμα μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και η συνειδητή άρνηση της Κυβέρνησης να ασκήσει ενεργειακή πολιτική», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"