Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Στο Σεράγεβο και όχι στη Χάγη η δίκη του Κάρατζιτς, εκτιμά ο Τζέφρι Νις




Στο Σεράγεβο και όχι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη εκτιμά ότι πρέπει να διεξαχθεί η δίκη του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων και καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο αντιεισαγγελέας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Τζέφρι Νις.

Σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα του Σεράγεβο «Dnevni Avaz», ο κ. Νις εξηγεί ότι σε περίπτωση που η δίκη του κ. Κάρατζις διεξαχθεί στο Σεράγεβο "οι οικογένειες των θυμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρουσίαση των στοιχείων στη μητρική τους γλώσσα".

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που το κοινό και τα ΜΜΕ μπορούν να παρακολουθήσουν ό,τι έχει σχέση με τη δίκη θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια καλύτερη άποψη, διότι τα στοιχεία και οι παρουσιάσεις δεν θα "φιλτράρονται" από τη διαδικασία της μετάφρασης.

Ο Κάρατζιτς συνελήφθη στις 21 Ιουλίου στο Βελιγράδι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ειδικού δικαστηρίου εντόπισαν στο διαμέρισμα του κ. Κάρατζιτς χειρόγραφα, ημερολόγια και φωτογραφίες του Κάρατζιτς, που τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν ως Ντράγκαν Ντάμπιτς, ασκώντας την εναλλακτική ιατρική.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Σβέτοβαρ Βούγιατσιτς κατέθεσε, την περασμένη Παρασκευή, έφεση κατά της απόφασης έκδοσης του Κάρατζιτς στο ΔΠΔ. Η έφεση στάλθηκε ταχυδρομικά με σκοπό να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η έκδοση του Κάρατζιτς στο δικαστήριο της Χάγης.
Από τη στιγμή που το σερβικό περιφερειακό δικαστήριο θα λάβει την έφεση, οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν εντός τριών ημερών εάν θα εκδόσουν τον Κάρατζιτς στη Χάγη. Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος δεν έχει πλέον δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης και επαφίεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης να την επικυρώσει.


Ο Κάρατζιτς κατηγορείται από το ΔΠΔ για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου για το ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-95).



http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/29/1545237.htm