Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Αρσινόη Μεσσηνίας - Εκδηλώσεις έως τις 5 Αυγούστου!



Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνουν Νομαρχία, Δήμος Ιθώμης, Πολιτιστικός Σύλλογος και Οικουμενικός Ελληνισμός στην Αρσινόη, δίπλα από την Αρχαία Μεσσήνη, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει με τουρνουά ποδοσφαίρου και θα ολοκληρωθούν στις 5 Αυγούστου.

Μια από τις σημαντικότερες, πάντως, είναι η παρουσίαση για πρώτη φορά της έκδοσης «Ελληνικοί Θησαυροί στην Οικουμένη» από τη διευθύντρια της ΛΗ΄ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ξένια Αραπογιάννη.
Στόχος της έκδοσης είναι η διεθνής ενημέρωση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Κοινή συνέντευξη για τις εκδηλώσεις έδωσαν χθες ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ Παναγιώτης Τσιμόγιαννης και ο πρόεδρος του Οικουμενικού Ελληνισμού Σταύρος Πανουσόπουλος.

Εκδηλώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Τσιμόγιαννη, οι εκδηλώσεις είναι πολιτιστικές αλλά και αθλητικές. Στόχος δε της Νομαρχίας είναι η πραγματοποίηση ποιοτικών εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας. Αυτές τις ημέρες, όπως είπε, τόπος αναφοράς θα είναι η Αρχαία Μεσσήνη και η ευρύτερη περιοχή. Οι δε εκδηλώσεις στην Αρσινόη ήταν ιδέα του κ. Πανουσόπουλου, που κατάγεται από την περιοχή, τον οποίο και ευχαρίστησε για όλες τις δράσεις του για τον Οικουμενικό Ελληνισμό.«Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με ένα τουρνουά ποδοσφαίρου για να δώσουμε στους νέους της περιοχής τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, ενώ διαφορετική θα είναι και η διάσταση των πολιτιστικών εκδηλώσεων», σημείωσε ο κ. Τσιμόγιαννης, ενώ πρότεινε να συνεχισθεί η συνεργασία της Νομαρχίας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Οικουμενικός Ελληνισμός

Από την πλευρά του, ο κ. Πανουσόπουλος μίλησε για την πρόσφατη αποστολή του προγράμματος Οικουμενικός Ελληνισμός στις Παρευξείνιες χώρες: «Επισκεφθήκαμε μέρη που ήκμασε ο ελληνισμός παλιότερα και περπατήσαμε στα χνάρια του Μεθόδιου και του Κύριλλου και πατήσαμε μέρη που τα έχουν πατήσει οι Αρχαίοι Έλληνες. Όπου και αν πήγαμε, συναντήσαμε κάτι ελληνικό. Η πορεία μας αυτή έκλεισε με επίσκεψη στη Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος ο τρίτος είχαν συνάντηση. Εκεί είδαμε όλους τους επικεφαλής της Αγίας Λαύρας να μιλούν ελληνικά. Είναι πολύ συγκλονιστικό να το ζήσει αυτό κάποιος. Στην Ουκρανία και τη Μολδαβία ζουν 250.000 Έλληνες, με θερμό το αίσθημα για την Ελλάδα».Μιλώντας για τις εκδηλώσεις, είπε ότι τη Δευτέρα το βράδυ θα παρουσιασθεί η έκδοση «Ελληνικοί Θησαυροί στην Οικουμένη», η οποία έχει τυπωθεί σε 9 γλώσσες και θα διατεθεί δωρεάν στις βιβλιοθήκες των ξένων χωρών για διεθνή ενημέρωση, με σκοπό την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Την παρουσίαση θα κάνει η συγγραφέας κα Ξένια Αραπογιάννη, ενώ την έκδοση προλογίζει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Οικουμενικού Ελληνισμού, ανά δεκαετία το πρόγραμμα ασχολείται με την προώθηση των εθνικών θεμάτων. Την προηγούμενη δεκαετία κυκλοφόρησε δίτομη έκδοση για τη Μακεδονία, η οποία μοιράσθηκε σε 10.000 αντίτυπα στα ξένα πανεπιστήμια. Μάλιστα, από τις 500 εκδόσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό για τη Μακεδονία οι 495 είναι σκοπιανές ή τουρκικές και μόνο οι 5 ελληνικές. Γι’ αυτή τη δεκαετία αποφασίσθηκε να τεθεί ως στόχος η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Την ημέρα της παρουσίασης θα γίνει προβολή από τις αποστολές του προγράμματος Οικουμενικός Ελληνισμός, ενώ θα τιμηθούν ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος και κορυφαίες προσωπικότητες του Ελληνισμού, κυρίως όσοι κατάγονται από τη Μεσσηνία. Η επομένη, ημέρα Τρίτη, θα αφιερωθεί στην ανάπτυξη του νομού και θα γίνουν παρουσιάσεις από στελέχη της Νομαρχίας, τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, την πρόεδρο του Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Γ. Ξανθάκη – Καραμάνου, ενώ μουσικά η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τον Γιώργο Γιαννόπουλο. Στο τουρνουά ποδοσφαίρου, που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου, θα παρευρεθούν και οι παλαίμαχοι Βασίλης Κωνσταντίνου και Ντανιέλ Μπατίστα. Κλείνοντας ο κ. Πανουσόπουλος πρότεινε του χρόνου να διεξαχθεί στην Αρσινόη το πρώτο παγκόσμιο φεστιβάλ των Ελλήνων της διασποράς.



Πηγή: Εφημερίδα ¨ΘΑΡΡΟΣ¨ Ρεπορτάζ Βίκυ Βετουλάκη, 29-07-2008