Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Πέντε οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Ρουμανία




Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν τη Ρουμανία, ενώ 15.183 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε 146 περιοχές, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Βίκτορ Πολ Ντόμπρε.

Ο κ. Ντόμπρε ανέφερε ότι από τις πλημμύρες "χτυπήθηκαν" έξι ρουμανικές επαρχίες και 146 πόλεις και χωριά και πρόσθεσε ότι 148 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και 122 είναι υπό κατάρρευση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, καταστράφηκαν 7,2 χλμ εθνικού δικτύου και 1,100 χλμ επαρχιακών δρόμων.

Οι αρχές έχουν ήδη διανείμει στους πλημμυροπαθείς 34,5 τόνους κονσερβών, 20,400 λίτρα λάδι, 24 τόνους ψωμί, 44,5 τόνους αλεύρι και 27.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Κρίστιαν Ντέιβιντ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, δήλωσε ότι στόχος είναι να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς με την χορήγηση επιδομάτων ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολυγλωσσία, Λέοναρντ Όρμπαν συνέστησε στις ρουμανικές αρχές να προχωρήσουν εντός 10 εβδομάδων σε απολογισμό των ζημιών από τις πλημμύρες και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την χορήγηση βοήθειας από την ΕΕ.

Οι επαρχίες που "χτυπήθηκαν" από τις πλημμύρες είναι: οι Μαραμούρες, Μποτοσάνι, Μπακάου, Νεάμτ, Ιάσιο και Βασλούι και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να ισχύει ο κώδικας υψηλού κινδύνου για τις περιοχές αυτές.



Πηγή: ΑΠΕ