Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

«Η Ιστορία της Μάνης και το Ιδιοκτησιακό Καθεστώς»


Να λυθεί άμεσα, επιτέλους, η αμφισβήτηση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης, που εδώ κι 70 χρόνια μένει άλυτο και δημιουργήθηκε με τη μη ένταξή της στις εξαιρέσεις του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (άρθρο 62 το Δασικού Κώδικα - Ν. 998/79) όπως έγινε στις Κυκλάδες, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη ζητούν φίλοι και κάτοικοι από τη Μάνη, καθώς, το μόνο που θέλουν είναι να αποκατασταθεί η ιστορία του τόπου της, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς................

Αυτά δήλωσαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης και ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης με θέμα «Η Ιστορία της Μάνης και το Ιδιοκτησιακό Καθεστώς». Τη στήριξη με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά και τις τοποθετήσεις τους έκαναν αρκετοί εκπρόσωποι Φορέων του Νομού, όπως και οι βουλευτές της Μεσσηνίας. Τον λόγο έλαβε πρώτος ο βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι, για να επιλυθεί το θέμα απαιτείται να ασχοληθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο οφείλει και πρέπει να ζητήσει γνωματεύσεις από έμπειρους ιστορικούς και όχι από διπλωμάτες. Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε διεξοδικά στη Ιστορία και τα προβλήματα του Ιδιοκτησιακού της Μάνης, ενώ αναφέρθηκε και στην τροπολογία, που είχε καταθέσει στη Βουλή στις 2-9-2008 μαζί με τους συνάδελφούς του κ.κ. Καρχιμάκη, Γρηγοράκο και Νιώτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υποστήριξα με θέρμη αυτή μας την τροπολογία, προειδοποιώντας την Κυβέρνηση ότι, την αδιαφορία, την κωλυσιεργία, αν όχι την εκ του πονηρού και σκόπιμα αρνητική της στάση απέναντι στο θέμα θα τις πληρώσει ακριβά. Είπα για μια ακόμη φορά πως η μη ένταξη και της Μάνης στις εξαιρέσεις του Ν. 998/79, οι οποίες εύλογα προβλέπονται γι' άλλες περιοχές της χώρας, είναι αβάσιμη και εκ του πονηρού, αφού είναι ιστορικά αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο τόπος μας ουδέποτε ενσωματώθηκε στη Οθωμανική αυτοκρατορία. Αντίθετα, η Μάνη διατήρησε την ανεξαρτησία της ως αυτοδιοικούμενη ηγεμονία, στην οποία δεν ίσχυαν οι Οθωμανικοί νόμοι και δεν υπήρχαν περιουσίες που να ανήκουν στους Τούρκους η στο Οθωμανικό Δημόσιο».

Σύμφωνους σε αυτό το ζήτημα βρήκαν τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, τον εκπρόσωπο του νομάρχη, κ. Θανάση Σαμέλη, τον διευθυντή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Μπαζίγο και αρκετούς δήμαρχους της Μάνης.

Εν συνεχεία έντονους διαπληκτισμούς και βαρύ κλίμα δημιούργησε η παρέμβαση του κ. Παναγιώτη Γεννηματά, (επίτιμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), με αποτέλεσμα μερίδα του κόσμου να αποχωρεί θυμωμένη από την αίθουσα.

Κατευναστική ήταν η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΠΑΕ «Καλαμάτα», κ. Λυκούργου Γαϊτανάρου, με αποτέλεσμα να ηρεμίσουν τα πνεύματα και να πραγματοποιηθεί ειρηνικά η κοπή της πίτας.

Η τροπολογία για τη λύση του προβλήματος θα δοθεί στις 6 Μαρτίου στο καινούριο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών με τον διακεκριμένο νομικό, Απόστολο Γεωργιάδη, ο οποίος θα υποστηρίξει τη νομική διάσταση του θέματος.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"