Σάββατο 23 Μαΐου 2009

«Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» - Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία


Με επιστολή της Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της νεοϊδρυθείσας Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, Τζίμας Ιμιρζιάδη, η οποία διαβάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας το απόγευμα της Τετάρτης, ενημερώθηκε το Σώμα για το "Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας"...
Το «Πρόγραμμα» δημιουργήθηκε για να υλοποιήσει απρόσκοπτα τους στόχους μιας ομάδας ανθρώπων, που με την αγάπη τους για την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και την εμπειρία τους από προηγούμενες δράσεις , επιδιώκουν και είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην σωτηρία, την αποκατάσταση και την ανάδειξή της.
Η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας.................


σε ένα μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ 1159/Β/29-12-1979) και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 347/Β/10-4-1998). Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτήν γιατί η ιστορία της μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια και μέχρι σήμερα είναι ορατά παντού στοιχεία και μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους. Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να περιορισθούν οι ανθρώπινες επεμβάσεις που την κακοποιούν και να μπει σε ρυθμό ανάπλασης και ως εκ τούτου οικονομικής ανάπτυξης της ίδιας της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

"Προς
Τον Δήμαρχο και
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας

Κυπαρισσία, 11 Μαΐου 2009

Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι :
Με δεδομένο το ενδιαφέρον και την αγάπη μας για την Κυπαρισσία και την Παλιά Πόλη ειδικότερα, ιδρύσαμε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας».
Σκοπός της εταιρείας είναι η με κάθε τρόπο και κάθε νόμιμο μέσο συμβολή στην προστασία, διατήρηση, αναβίωση, ανάδειξη, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη του παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, με την αξιοποίηση της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και εν γένει πολιτισμικής κληρονομιάς της.

Ιδρύσαμε την εταιρία γιατί πιστεύουμε ότι για να προστατευθεί η Παλιά πόλη προέχει η ασφάλεια των μνημείων. Και μνημεία εμείς θεωρούμε τα πάντα στη Παλιά Πόλη, το κάστρο, τα καλντερίμια, την Αγ. Τριάδα, τις βρύσες, τις παλιές γειτονιές, την όψιμη μεταβυζαντινή πολεοδομική οργάνωση του οικισμού, τα κοσμικά κτίρια και τα εκκλησιαστικά μνημεία, τα παλιά σπίτια, αρχοντικά και λαϊκά, διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών.
Στη Κυπαρισσία έχουμε κληρονομήσει μια Παλιά Πόλη πανέμορφη, με ιστορία, που τα στοιχεία της είναι παντού ολόγυρά μας και εμείς στην καλύτερη περίπτωση τα αγνοούμε η δεν τα υπολογίζουμε ενώ στη χειρότερη τα παραποιούμε, τα κακοποιούμε και τα καταστρέφουμε.
Η αποδοχή της πολιτισμικής κληρονομιάς μας είναι πολιτισμός. Και αποδοχή της πολιτισμικής κληρονομιάς σημαίνει προστασία, μελέτη και προβολή των μνημείων οποιασδήποτε μορφής.
Η δράση της εταιρίας για το σκοπό αυτό θα περιλαμβάνει ποικίλες ενέργειες και υλοποίηση έργων με τρία κύρια εργαλεία :
α. Την διάδοση και χρήση του όρου Παλιά Πόλη (και όχι άνω πόλη) από τους κατοίκους, την Πολιτεία και τις υπηρεσίες, τον Τύπο και τη Δημοτική αρχή. Είναι αυταπόδεικτο ότι ο όρος αυτός κάνει αγώγιμη την αξία της Παλιάς Πόλης.
β. Την προσέλκυση Υποστηρικτών, από όλο τον κόσμο, για την αναγνώριση της σωτηρίας και αποκατάστασης της Παλιάς Πόλης ως εθνικού και όχι τοπικού στόχου. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε την προσπάθεια που ήδη ο Δήμος έχει αναλάβει, θα του προσφέρουμε έρεισμα και θα πιέσουμε την Πολιτεία να εντάξει στο γενικό σχεδιασμό την ανάπλαση της Παλιάς Πόλης.
γ. Το INTERNET. Θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του διαδικτύου για να διεθνοποιήσουμε το θέμα και να αυξήσουμε τους υποστηρικτές αυτής της ιδέας. Το site της εταιρίας
http://www.kyparissiaoldtown.gr/ θα είναι σε λειτουργία από τις 20 Μαΐου 2009.
Για την επιτυχία των στόχων μας ζητάμε την υποστήριξη του Δημάρχου και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί θεωρούμε τις καλές σας προθέσεις δεδομένες και δηλώνουμε ότι θα συνεργασθούμε, θα συμπορευθούμε μαζί σας και θα βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας όλες τις προσπάθειες του Δήμου που θα γίνουν για την Παλιά Πόλη.

Με τιμή,


Τζίμα Ιμιρζιάδη
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος"