Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Μία μάχη, δύο εορτασμοί - Λαμπρές εκδηλώσεις σε Ταμπούρια και Μανιάκι για την 184η επέτειο από την ηρωική θυσία του Παπαφλέσσα

Διπλός ήταν για μια ακόμη χρονιά ο εορτασμός τιμής και μνήμης της ηρωικής θυσίας του Παπαφλέσσα και των συμπολεμιστών του στις 20 Μαΐου 1825 στη μάχη του Μανιακίου, όπως ονομαζόταν τότε η ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο και οι δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, στα Ταμπούρια και στη συνέχεια στην πλατεία της Φλεσσιάδας του Δήμου Νέστορος καθώς και στο Μανιάκι του Δήμου Παπαφλέσσα, ήταν λαμπρές, όπως αρμόζει για την περίσταση!................


"Εδώ έπρεπε να γίνεται μία και μόνη γιορτή"



Στα Ταμπούρια, τόπο θυσίας του Παπαφλέσσα, όπως υποστηρίζουν σθεναρά και με ισχυρά επιχειρήματα οι Τριφύλιοι, νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, δίπλα στην «πυραμίδα» για τους πεσόντες, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από τον ανδριάντα του Παπαφλέσσα και την πλάκα με τα ονόματα οπλαρχηγών – πολεμιστών που έπεσαν μαζί του στα Ταμπούρια.

Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Νέστορος Αναστάσιο Τσορώνη, τον Αντινομάρχη Δημήτρη Καφαντάρη κ.α. και εκφωνήθηκαν ποιήματα από μαθητές και ο πανηγυρικός

της ημέρας από τον Δάσκαλο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Φίλιππο Μπογιατζή.

Αξίζει να σημειωθεί πως για μια ακόμη χρονιά ευλαβικοί προσκυνητές τιμώντας τη θυσία του Παπαφλέσσα και των πολεμιστών του, ήταν κάτοικοι από το Περθώρι Τρίπολης – απόγονοι πολεμιστών που έπεσαν στα Ταμπούρια!

Στη συνέχεια στην πλατεία της Φλεσσιάδας, στον ίσκιο των πλατάνων και δίπλα στην παραδοσιακή βρύση με το «αρσενικόνερο», ο Δήμος και το Τοπικό Συμβούλιο έκαναν τρικούβερτο παραδοσιακό γλέντι που κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι, με τραγούδια και χορούς.

Στις εκδηλώσεις διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τον πρώην Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας – Βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, το Βουλευτή Δημήτρη Κουσελά, τον επικεφαλής της «Ανατροπής» Χρήστο Μαλαπάνη, τον πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Κανελλόπουλο, τους Νομαρχιακούς Συμβούλους Σωτήρη Πανόπουλο και Παναγιώτη Αλευρά και φυσικά τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Φλεσσιάδας ….

Ο Δήμαρχος Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης αναφερόμενος στον εορτασμό σημείωσε πως, «Γιορτάζουμε σήμερα (σ.σ. χθες) την 184η επέτειο της μάχης του Παπαφλέσσα που έγινε στις 20 του Μαή 1825, στα Ταμπούρια. Μετά από την επιμνημόσυνη δέηση έχουμε στήσει ένα γλέντι για να τιμήσουμε τους πεσόντες, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι την Ιστορία και να μάθουν τα νεότερα παιδιά, ήρθαν πάρα πολλά φέτος, αρκετά σχολεία που συμμετέχουν φέτος. Εμείς, εδώ, γιορτάζουμε στα Ταμπούρια τη μάχη του Παπαφλέσσα και θεωρούμε, από την Δημοτική Αρχή την καινούργια, ότι έπρεπε εδώ να γίνεται μία γιορτή. Αυτό που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, δύο γιορτές για τη Μάχη στο Μανιάκι, για τη θυσία του Παπαφλέσσα, είναι πέρα από τα όρια της λογικής. Εάν ο Παπαφλέσσας γνώριζε ότι μετά από 184 χρόνια οι επίγονοι θα μαλώναμε για το πού θα γίνει η γιορτή, πιθανόν να είχε διαλέξει κάποιον άλλο χώρο για να αποκρούσει τον Ιμπραήμ. Όπως και να έχει, εμείς λαμπρύνουμε τη γιορτή και τιμάμε τη θυσία των ηρώων με όλους τους συνδημότες μας και με όλους τους φίλους που έχουν έρθει, έχουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν έρθει από γύρω μέρη. Είμαστε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η ελευθερία. Σε όλους εύχομαι χρόνια πολλά και πάντα ελεύθεροι. Οι θυσίες είναι αυτές που μας καθοδηγούν. Είναι αυτές που μένουν. Οι μετριότητες φεύγουν…».

"Εδώ γιορτάζεται επίσημα"

Στο Μανιάκι, τίμησαν την επέτειο της μάχης στο χώρο του ανδριάντα του Παπαφλέσσα, στον ναό της Ανάστασης. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας …. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης – Υφυπουργό Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων – πρώην ΥΦΕΘΑ και Βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο, το Νομάρχη Δημήτρη Δράκο, το Δήμαρχο Παπαφλέσσα Περικλή Ψώνη, την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μανιακίου Αναστασία Χριστοπούλου, εκπροσώπους των οικογενειών των Φλεσσαίων και των Δικαίων και εκπροσώπους Συλλόγων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου και μετά μαθητές απήγγειλαν ποιήματα.

Ακολούθησε δεξίωση και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα.

Δηλώσεις για την ηρωική θυσία του Παπαφλέσσα και των οπλαρχηγών – πολεμιστών του έκαναν ο Υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι Βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Κουσελάς, ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος και ο Δήμαρχος Περικλής Ψώνης.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι, «οι φράσεις οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε σε ιστορικά γεγονότα, σε γενναίες πράξεις αυτοθυσίας για να υπερασπιστούν οι πρόγονοί μας τα ιερά, τα όσια και τα δίκαια της πατρίδος αποδεικνύονται φτωχές όταν ευρισκόμεθα στην επέτειο της συγκλονιστικής μάχης του Μανιακίου με πρωταγωνιστή τον Παπαφλέσσα. Αισθάνομαι ότι οι φράσεις μου είναι φτωχές διότι η επανάληψη κοινοτυπιών και διαφόρων παροτρύνσεων δεν αποδίδουν στην σημερινή εποχή στην οποία χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, να πιστέψουμε σε αρχές, σε αξίες και ιδανικά τη συγκλονιστική σημασία της δικής τους αυτοθυσίας στο σήμερα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, να αντλούμε ηθικές δυνάμεις από το φωτεινό παράδειγμα της θυσίας τους, από το φωτεινό παράδειγμα της αυταπάρνησης, της πίστης στην πατρίδα, της αγάπης στην πατρίδα και να συνειδητοποιήσουμε οι νεότεροι Έλληνες τις μεγάλες ευθύνες τις οποίες έχουμε απέναντι στις προκλήσεις οι οποίες αφορούν το μέλλον τους τόπου μας, το μέλλον της νέας γενιάς. Η Ελληνική Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Καραμανλή, εργαζόμαστε σήμερα με πίστη στην αποστολή μας, με εμπιστοσύνη στους Έλληνες και είναι βέβαιον ότι στο τέλος της διαδρομής θα τα καταφέρουμε».

Ο Δήμαρχος Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, «γιορτάζουμε την 184η επέτειο της ιστορικής μάχης του Μανιακίου, μίας μάχης που έγινε επάνω στους λόφους του Μανιακίου και θυσιάστηκε ο Παπαφλέσσας με τα παλικάρια του. Έγραψε την πιο λαμπρή σελίδα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος με τη θυσία του. Θυσιάστηκε για τα ιδανικά της φυλής μας, θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας μας. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το μήνυμα που μας έστειλε με τη θυσία του και να αποδώσουμε τις τιμές που πρέπει στους ήρωες αυτούς…

Η μάχη στο Μανιάκι ήταν προπομπός της Μάχης του Ναυαρίνου. Με τη θυσία τους συγκίνησαν τις αυλές τις Ευρώπης και μπήκαν στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδας η Ρωσία, η Αγγλία και η Γαλλία και απελευθέρωσαν την Ελλάδα με το τελειωτικό χτύπημα του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο…»

Ερωτηθείς για το διπλό εορτασμό, είπε πως, «το Μανιάκι είναι ένα και μοναδικό. Εδώ γιορτάζεται επίσημα. Τώρα, αν θέλουν να γιορτάζουν και κάποιοι άλλοι, αυτό εμείς δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε. Το Μανιάκι έχει γράψει τη σελίδα του, είναι η επίσημη γιορτή εδώ».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ", Πέμπτη 21 Μαΐου 2009