Προσεχώς μέτρα προστασίας και ενημέρωσης…
Αλλαγή στάσης και θέσης έχει, πλέον, το ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή NATURA 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας», για την οποία είχε δεσμευθεί πως θα προχωρήσει η Ελλάδα απαντώντας στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου 2012, μεταβάλλοντας άρδην και μετατρέποντας την έγγραφη αυτή δέσμευσή του σε κάτι που «παίζει και θέλει ιδιαίτερη μελέτη για να γίνει»!
Αυτό ήταν το πρώτο και..........................................
κύριο συμπέρασμα που εξήχθη μετά τη χθεσινή – κλειστή - σύσκεψη στην Κυπαρισσία, υπό το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα, παρουσία της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ Μάρως Ευαγγελίδου (η οποία είχε υπογράψει την απάντηση – δέσμευση προς την Ε.Ε. για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και περιορισμούς στην περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας»). Σε αυτή, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης για την προώθηση πλαισίου και δράσεων προστασίας των Οικοτόπων και των Ειδών της περιοχής NATURA 2000 της Κυπαρισσίας, Αμαλία Καραγκούνη – Κύρτσου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας και η υπεύθυνη προγραμμάτων Πελοποννήσου του «ΑΡΧΕΛΩΝ», Παναγιώτα Θεοδώρου. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του «Θ», το θέμα αυτό τέθηκε μετ’ επιτάσεως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και συζητήθηκε εκτενώς, ενώ φάνηκε η αλλαγή στάσης και θέσης του ΥΠΕΚΑ με αναφορές πως εξετάζεται, μελετάται και ίσως γίνει προσωρινή αναστολή για 4 - 5 μήνες, όχι για όλη την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας», αλλά για το κομμάτι που είναι ο πυρήνας του οικοτόπου της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, από το Βουνάκι μέχρι τη Νέδα, προκειμένου – κυρίως – η χώρα να γλιτώσει το πρόστιμο της Ε.Ε. και στο μεταξύ «να» έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση προστασίας, χωρίς όμως αυτή να περιλαμβάνει αυστηρές απαγορεύσεις και περιορισμούς, αλλά πιο ήπια μέτρα προστασίας! Ερωτηθείσα σχετικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, απάντησε: «Είναι ένα θέμα που κουβεντιάσαμε για πάρα πολλή ώρα, είναι ένα από τα μέτρα που “παίζουνε”, αλλά θέλει ιδιαίτερη μελέτη για να μπορέσει να γίνει ουσιαστικό, αποτελεσματικό και χωρίς να προκαλέσει περιττές αναστατώσεις. Είναι ένα μέτρο το οποίο το μελετάμε με τον υπουργό»!
Η κα Ευαγγελίδου σε δηλώσεις της σημείωσε: «Πιστεύω ότι υπάρχει δουλειά για όλους και υπάρχει και πεδίο για όλους, για να ομοφωνήσουμε. Το πρώτο βήμα της ομοφωνίας, νομίζω, έγινε. Από εδώ και πέρα, μένει να προχωρήσουμε σε συνεργασία και όχι σε αντιδικία…».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, σημείωσε: «Τονίστηκε η ανάγκη να ληφθούν άμεσα διαχειριστικά μέτρα, υπάρχει η δουλειά που έχει κάνει εδώ η κα Καραγκούνη, η δουλειά που έχει γίνει από το ΥΠΕΚΑ και οι σημαντικότατες προτάσεις που κατέθεσε ο “ΑΡΧΕΛΩΝ”. Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να βγει αυτό, εγώ μάλιστα βλέπω ότι η περίοδος της ωοτοκίας είναι 1 Μαΐου με 31 Οκτωβρίου, άρα θεωρώ ότι εντός του επομένου δεκαημέρου, για να δεσμευόμαστε κιόλας, μπορούμε αυτό να το προχωρήσουμε. Άρα, το πρώτο που συμφωνούμε είναι ότι θα βγάλουμε τα διαχειριστικά μέτρα, άμεσα. Το δεύτερο που έχουμε συμφωνήσει, είναι ότι για να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν αυτά, χρειαζόμαστε την τοπική κοινωνία μαζί μας». Μεταξύ άλλων, συνέχισε λέγοντας: «Το τρίτο είναι κάτι που με αφορά και εμένα και τις υπηρεσίες μου. Εντός δύο μηνών θα έχουμε καθαρίσει την ιστορία του αιγιαλού», ενώ αναφέρθηκε και στις ενημερωτικές δράσεις που πρέπει να γίνουν.
Ο κ. Αγγελάκας τόνισε ακόμη: «Θα προχωρήσουμε στην έκδοση υπουργικής απόφασης ενδιάμεσου διαχειριστικού μέτρου – για το θέμα της αναστολής αναφέρθηκε η γενικής γραμματεύς. Αν δουλέψουμε συντονισμένα, στο πλαίσιο αυτό που έβαλα, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη, για να μη χανόμαστε, θα ξεπεράσουμε, καταρχήν, την περίοδο των επόμενων πέντε μηνών, αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε τη διαδικασία την κοινοτική της εμπλοκής της χώρας μας, διότι πραγματικά είναι οδυνηρό να πληρώνουμε πρόστιμα…».
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, τόνισε ότι «όλες οι απόψεις συγκλίνουν στο εξής: Όχι στην ερημοποίηση καμιάς περιοχής. Ναι σε μορφές ήπιας ανάπτυξης με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στα μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος, που όμως αυτά θα πρέπει με σαφήνεια να είναι προσδιορισμένα».
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε: «Αποδείχθηκε, μέσα από τη συζήτηση, ότι το διαχρονικό μας πρόβλημα παραμένει ζωντανό: η έλλειψη συγκεκριμένων πολιτικών προστασίας, περιβαλλοντολογικών πολιτικών, είναι αυτό που ταλανίζει τη χώρα μας…».
Σημειώνουμε πως πριν από τη σύσκεψη η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ επισκέφθηκε την περιοχή από Καλό Νερό μέχρι Αγιαννάκη και έκανε αυτοψία.
Tharrosnews.gr