Μπορεί η συμμετοχή κοινού στην προχθεσινή εκδήλωση της ΕΔΟΕΕ για το ελαιόλαδο, που έγινε στο ξενοδοχείο «Elite», να ήταν προκλητικά μικρή για έναν ελαιοπαραγωγικό νομό όπως η Μεσσηνία, ωστόσο όσοι συμμετείχαν εξέφρασαν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την πορεία του προϊόντος εν όψει τροποποίησης, το 2013, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μεγάλη συζήτηση έγινε, επίσης, για................
την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά, την οποία μονοπωλούν Ισπανία και Ιταλία.
Πληρώνουμε
τα λάθη του «χύμα»
Για την ανάγκη σχεδιασμού εθνικής στρατηγικής μίλησε ο αντινομάρχης Αγροτικής Παραγωγής Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων που έχει καταθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και σε εμπλεκόμενους φορείς. Είπε ακόμη ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να προσανατολιστεί στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, χωρίς να παραβλέπεται η προστασία του περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι οι νέοι γεωργοί πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του κλάδου, για να υπάρξει προοπτική, αλλιώς τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.
«Φτάσαμε σήμερα οι παραγωγοί να πωλούν συχνά σε τιμές κάτω του κόστους, οι μεσάζοντες να θησαυρίζουν και να φοροδιαφεύγουν, ενώ οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά το προϊόν» σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Καραμπάτος. Επισήμανε δε την ανάγκη λήψης μέτρων με αφορμή την τροποποίηση της ΚΑΠ, λέγοντας ότι η Ευρώπη θέλει με τα ίδια λεφτά ή και λιγότερα να επιδοτεί περισσότερες χώρες, ενώ πρότεινε συμμαχία με άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς μίλησε για την Ισπανία που παίζει πλέον σημαντικότερο ρόλο από την Ιταλία στην παγκόσμια αγορά και πρότεινε εκ βάθρων αναδιάρθρωση της πολιτικής για το ελαιόλαδο σε όλα τα επίπεδα. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη τυποποίησης: «Τα λάθη του χθες με το χύμα ελαιόλαδο τα πληρώνουμε τώρα. Σήμερα μας αναζητούν μόνο όσοι είχαν πάρει από εμάς επώνυμο, συσκευασμένο. Δε θα έπρεπε να φεύγει ούτε γραμμάριο μη συσκευασμένο - τυποποιημένο. Αλλιώς είμαστε ανώνυμοι και ανύπαρκτοι». Τέλος, χαρακτήρισε θετική την πρόταση της ΕΑΣ για επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία - αναμένεται απόφαση από την Ε.Ε. - είπε όμως ότι χρειάζεται καλή ενημέρωση και στήριξη από τη Νομαρχία για να λειτουργήσει σωστά.
Ανάγκη συνένωσης
Προβληματισμό για το γεγονός ότι η ελαιοκαλλιέργεια τείνει να γίνει μονοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία, άρα οι παραγωγοί να εξαρτώνται αποκλειστικά από το συγκεκριμένο προϊόν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης. Κατέθεσε, επίσης, τη δυσπιστία του για το εάν όλες οι ποσότητες των ΠΟΠ και βιολογικών του νομού απορροφούνται στην αγορά ως έχουν. «Μήπως», συνέχισε, «οι μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά, τελικά διατίθενται ως εξαιρετικά παρθένα μόνο;».
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο κ. Κοζομπόλης κάλεσε σε συνένωση δυνάμεων, καθώς η πρακτική της πολυδιάσπασης στη διαπραγμάτευση τιμών οδηγεί σε απογοητευτικά αποτελέσματα, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία και τη συνεργασία συνεταιριστικών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων.
«Πρέπει να βάλουμε διεθνείς στόχους και να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε σε “πανηγύρια” και γιορτές, χάνοντας έτσι χρόνο και χρήμα» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις εκθέσεις για τις οποίες ετοιμάζεται η ΕΑΣ σε Κίνα, Νέα Υόρκη και Κολωνία.
Για σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των ελαιοτριβείων μίλησε ο Αντώνης Κορακάκης, πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων. Είπε ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε το ρεύμα, προσθέτοντας ότι το «δικαίωμα» στη Μεσσηνία είναι πολύ χαμηλό και τα τελευταία 20 χρόνια η τιμή ελαιολάδου έχει σταθερά πτωτική πορεία.
Χαρακτήρισε θετικό το «άνοιγμα» του προέδρου της ΕΑΣ για συνεργασία των ελαιοτριβείων, ωστόσο πρόσθεσε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουν ίση αντιμετώπιση. Άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κορακάκης ήταν η διαχείριση των υποπροϊόντων και η χωροθέτηση των ελαιοτριβείων, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Στόχος η αύξηση εξαγωγών
Το μέλος της διοίκησης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, Παναγιώτης Καραντώνης, χαρακτήρισε τη Μεσσηνία άκρως σημαντική σε επίπεδο χώρας στον ελαιοκομικό τομέα και συμπλήρωσε ότι από πλευράς Διεπαγγελματικής ο πήχυς θα σηκωθεί ψηλότερα, γιατί ελαιόλαδο και ελιά έχουν ζωτική σημασία για την αγροτική και εθνική μας οικονομία. «Είναι από τα πιο δυναμικά προϊόντα που διαθέτουμε ως χώρα, πάνω στα οποία μπορούμε να στηρίξουμε το μέλλον του αγροτικού μας τομέα, μέσα στο νέο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται γύρω μας». Ως κυρίαρχους στόχους έθεσε την εύρεση αγοραστών στο εξωτερικό, καθώς και την προστιθέμενη αξία στο προϊόν, για να υπάρξουν βιώσιμες επιχειρήσεις και να δοθεί κίνητρο στους παραγωγούς να παραμείνουν στην ελαιοκαλλιέργεια.
Διαφωνία εξέφρασε, παίρνοντας το λόγο, ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημήτρης Ραπτέας απέναντι στην πρόταση του κ. Καραντώνη, για προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στο εξωτερικό μέχρι οι αγοραστές να μάθουν το ελληνικό ελαιόλαδο και τη διαφορά στην ποιότητά του, ώστε να το επιλέγουν (εάν δηλαδή είναι πολύ ακριβότερο από το ισπανικό, δε θα το αγοράζουν). Ο κ. Ραπτέας σημείωσε ότι το ελληνικό προϊόν δεν είναι ίδιο με το ισπανικό και ότι σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να μην πέσουν οι τιμές, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για συγκράτηση. Έφερε δε ως παράδειγμα την ΕΑΣ και την προώθηση ελαιολάδου που έχει ξεκινήσει στην Ιαπωνία, μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά.
Της Μαρίας Νίκα - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"