Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Ανακοινώνονται οι βάσεις!



Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας και συγκεκριμένα μετά τις 25 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και πτώση στης υπόλοιπης χώρας.

Τις τελευταίες διασταυρώσεις στοιχείων κάνουν οι υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας που έχουν θέσει σε εφαρμογή αυστηρότατους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να είναι απόλυτα έγκυρα τα αποτελέσματα εισαγωγής των υποψηφίων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Λόγω της ανακατανομής των θέσεων με μείωση στα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αύξηση στα περιφερειακά, αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και πτώση σε αυτά της υπόλοιπης χώρας.

Τις χαμηλότερες επιδόσεις των τελευταίων 10 ετών φαίνεται ότι είχαν οι υποψήφιοι στα μαθηματικά κατεύθυνσης. Επομένως, τα άριστα θα είναι πού λιγότερα, κι έτσι οι πολυτεχνικά και φυσικομαθηματικά τμήματα του κέντρου εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν οριακή πτώση. Άρα, οι καλοί μαθητές θα συνωστιστούν στις μεσαίες βαθμολογίες, γεγονός που θα επιδράσει ανοδικά στα περιφερειακά τμήματα. Επίσης, καθοριστικός παράγοντας για την διακύμανση των βάσεων θα είναι και η μείωση των θέσεων σε αρκετές σχολές, όπως οι Ιατρικές. Όμως, όπως φαίνεται, η αναμενόμενη άνοδος θα συγκρατηθεί από τις μέτριες βαθμολογίες στο μάθημα της βιολογίας, κι έτσι αναμένεται ακόμη και πτώση σε κάποια ιατρικά τμήματα. Αυξομειώσεις φαίνεται ότι θα έχουν και οι οικονομικές σχολές, οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν πτωτική τάση στα τμήματα που απαιτούν υψηλή βαθμολογία και ανοδική στα υπόλοιπα τμήματα. Για ακόμη μία χρονιά οι υποψήφιοι τα πήγαν καλά στα θεωρητικά μαθήματα, κι έτσι, όπως φαίνεται, φιλολογίες και νομικές θα διατηρήσουν τις βάσεις τους στα ίδια επίπεδα με επέρυσι.