Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

«Η Ιταλία περνά καλοκαίρι απαγορεύσεων»



Η βρετανική εφημερίδα The Indipendent δημοσιευει άρθρο με τίτλο "στην Ιταλία απαγορεύονται όλα τα ευχάριστα πράγματα".
Ο βρετανός απεσταλμένος της εφημερίδας αναφέρεται στις πολυάριθμες πρόσφατες αποφάσεις των ιταλών δημάρχων,που θέτουν νέους περιορισμούς και ορίζουν πρόστιμα, για ντόπιους και τουρίστες.
"Στην Γένοβα αναφέρει το άρθρο απαγορεύεται, πλέον, να περπατάει, κανείς στο δρόμο, με μπουκάλι κρασί ή κουτάκι μπίρα στο χέρι. Στην Ρώμη δεν μπορείς να ξαπλώσεις κάτω από τα δέντρα των διάφορων πάρκων για να πιείς το αναψυκτικό σου και ούτε να καθήσεις στα σκαλία τις διάσημης Πιάτσα Ντι Σπάνια με σάντουϊτς στο χέρι. Και το ίδιο ισχύει και για την μεσημεριανή σιέστα,σε ανοικτούς χώρους". Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι από την μια η κυβέρηνση Μπερλουσκόνι, δημιούργησε το υπουργείο για την απλούστευση των νόμων. Από την άλλη, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών Μαρόνι επέτρεψε σε δεκάδες δημάρχους να εγκρίνουν νέα, "πρωτότυπα",μέτρα. "Κατά συνέπεια,ο τουρίστας που αποφασίζει να ταϊσει τα περιστέρια στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου,στην Βενετία,εκτός από την επίπληξη του αστυφύλακα, κινδυνεύει να υποχρεωθεί να πληρώσει και χρηματικό πρόστιμο",προσθέτει το άρθρο. Κοντά στην Βενετία,στην παραλία Ερακλέα,η απαγέρευση αφορά τα ανήλικα παιδιά: στόπ στα κάστρα στην άμμο,διότι δημιουργούν προβλήματα στους λουόμενους. Στο δε κοσμικό νησάκι Κάπρι,όπως υπενθυμίζει η "Ιndipendent",αλλά και στο Ποσιτάνο,ξακουστό θέρετρο κοντά στην Νάπολη,απαγορεύεται να περπατάς φορώντας τσόκαρα. Και στο Βιαρέτζιο,έξω από την Φλωρεντία,στους άνδρες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς μπλουζάκι και στις γυναίκες με μπικίνι.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι υπουργοί κι ο ίδιος ο "Καβαλιέρε", βρίσκονται σε διακοπές,η επίσημη απάντηση στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας,έφτασε από τον υφυπουργό πολιτισμού, Φραντσέσκο Γκίρο, ο οποίος δήλωσε 'οτι "Πρόκειται για μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση της Ρώμης και από πολλά δημοτικά συμβούλια, με στόχο να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα,η εκμετάλλευση των ανηλίκων, η συσσώρευση σπασμένων γυαλιών στα ιστορικά κέντρα,η καταστροφή των μνημείων. Μέτρα που λαμβάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και όχι μόνο". Ο ιταλός υφυπουργός υπογραμμίζει τέλος ότι "δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο οι ξένοι τουρίστες πρέπει να φέρονται,εδώ στην Ιταλία, όπως συχνά συμβαίνει, με τρόπο ακριβώς αντίθετο απ' ό,τι έχουν μάθει να ζουν στην δική τους χώρα".