Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Αποκριά...



Με τον ευρύτερο όρο Αποκριά ονομάζουμε τη χρονική περίοδο τριών εβδομάδων : η Κυριακή του Ασώτου , η Κυριακή της Απόκρεω (μικρή Αποκριά) και η Κυριακή της Τυροφάγου (μεγάλη Αποκριά).

Δηλαδή, το Τριώδιο είναι 3 εβδομάδες πριν την Μεγάλη Σαρακοστή…

Η λέξη Αποκριά σημαίνει την αποχή μας από το κρέας και μας ωθεί στα γαλακτοκομικά προετοιμάζοντας μας για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Συνώνυμη λέξη της Αποκριάς είναι και η λέξη «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ» που προέρχεται σύμφωνα με τους Λατίνους από τη λέξη «Carmen levare» , δηλαδή αποχή από το κρέας.

Κατά τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα γιορτάζανε κάθε χρόνο προς τιμήν του θεού Διόνυσου την ονομαζόμενη γιορτή « Διονυσιακή λατρεία».

Εκεί οι Έλληνες τιμούσαν το θεό με μεγάλους εορτασμούς τα «Διονύσια» , γιατί ήταν ο θεός της γονιμότητας και πίστευαν ιδιαίτερα σε αυτόν.

Κατά τους εορτασμούς στα αρχαία χρόνια γινόταν και παρέλαση άρματος ακολουθώντας το χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες.

Έτσι οι ρίζες αυτών των εκδηλώσεων, υπάρχουν από πολύ παλιά και πρέπει να τις κρατήσουμε και να τις μεταδώσουμε από γενιά σε γενιά!