Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Εργολαβίες και αντιπλημμυρικά

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη στο γραφείο του νομάρχη υπό την προεδρία του αντινομάρχη κ. Στάθη Αναστασόπουλου για την πορεία υλοποίησης της εργολαβίας «Υλοποίηση βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων σε τμήματα και θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας στους άξονες:

Μεγαλόπολη - Καλαμάτα, Καλό Νερό - Κυπαρισσία - Μεθώνη, Καλό Νερό - Τσακώνα προϋπολογισμού: 8,2 εκατ. ευρώ».

Στην ανωτέρω σύσκεψη συμμετείχε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Γιαννακέας, η επιβλέπουσα μηχανικός της ΕYΔΕ Πελοποννήσου κα Τζένη Καλοφωλιά, ο νομαρχιακός σύμβουλος και μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας κ. Σπύρος Κοντοθανάσης και ο προϊστάμενος του Κλιμακίου ΔΕΣΕ στην Καλαμάτα κ. Τάσος Νανόπουλος.....................



Πορεία του έργου

Θέμα της σύσκεψης ήταν ο έλεγχος της πορείας του έργου και η εξέταση και νέων συμπληρωματικών αιτημάτων για να υλοποιηθούν μέσω αυτής της εργολαβίας από τα απρόβλεπτα ή αύξηση της πίστωσης. Συγκεκριμένα μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ασφαλτόστρωσης στην περιοχή της γέφυρας του Αρκαδικού στο Καλό Νερό σε τμήμα 480 μέτρων, όπου προβλέπεται φρεζάρισμα και νέος τάπητας. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες νέας ασφαλτόστρωσης που προβλέπονται (εκτός από τη διαγράμμιση) στους Γαργαλιάνους στην είσοδο σε μήκος 520 μέτρων, ενώ στην έξοδο των Γαργαλιάνων εξελίσσονται οι εργασίες νέας ασφαλτόστρωσης σε μήκος 1.300 μέτρων. Σχετικά με τα φανάρια στον Κόμβο του Ζαφείρη ο ανάδοχος δεσμεύτηκε ότι, αρχές της επόμενης εβδομάδας ξεκινούν οι εργασίες για την τοποθέτησή τους και μέχρι το τέλος του Μάιου θα έχουν τοποθετηθεί. Η λειτουργία τους όμως θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη ρύθμισης του κυκλοφοριακού φόρτου. Επιπροσθέτως τα πεζοδρόμια της Γιάλοβας μετά από αίτημα του αντινομάρχη θα κατασκευαστούν κατά προτεραιότητα λόγω της τουριστικής περιόδου και τα συνεργεία θα ξεκινήσουν εργασίες αφού ολοκληρώσουν τον κόμβο της Φαρακλάδας. Οι εργασίες στον κόμβο της Φαρακλάδας έχουν ήδη ξεκινήσει και αφού παραδοθεί η τροποποιημένη μελέτη για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων θα ολοκληρωθούν άμεσα.



Νέα αιτήματα από τη ΝΑΜ

Σε ό,τι αφορά σε συμπληρωματικά αιτήματα θα κατατεθούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τον νομάρχη για εξέταση η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών τμήματος Πύλου - Μεθώνης, η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του τμήματος Χώρα - Ρωμανού, ο φωτισμός της γέφυρας του Καλού Νερού, η κατασκευή ισόπεδου κόμβου στον οικισμό Μυρέικα στα όρια της Κυπαρισσίας, καθώς και άλλα που θα προκύψουν από αυτοψία, η οποία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη σε όλο το μήκος της εργολαβίας με τη συμμετοχή του αναδόχου, της επιβλέπουσας μηχανικού της Περιφέρειας κ. Καλοφωλιά, του νομαρχιακού συμβούλου και μηχανικού της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ κ. Κοντοθανάση και του προϊσταμένου του Κλιμακίου ΔΕΣΕ στην Καλαμάτα κ. Νανόπουλου από την Περιφέρεια.



Παροχέτευση ομβρίων

Ο κ. Αναστασόπουλος στη συνέχεια είχε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Θουρίας κ. Γιώργο Σκαλαίο και την Διεύθυνση Τεχνικών έργων για τα έργα της παροχέτευσης των ομβρίων από τη Σπερχογεία μέχρι Τσακώνα. Ο κ. αντινομάρχης ζήτησε από τον κ. Σκαλαίο να επιταχύνει την μελέτη ώστε να ενσωματωθεί σε εκείνη του Δήμου Καλαμάτας για το κομμάτι Ασπρόχωμα-Σπερχωργεία, ώστε με δικιά της μελέτη η ΝΑΜ να καλύψει το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι Τσακώνα για να ενταχθεί το έργο σε μία εργολαβία είτε από την Περιφέρεια είτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Σκαλαίος ανέφερε τα ακόλουθα: «Είχαμε σήμερα συνεργασία με τον κ. Αναστασόπουλο και με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας για την αντιπλημμυρική προστασία του Εθνικού δρόμου Άνθεια -Σπερχογεία. Σαν Δήμος κάνουμε μία υδραυλική μελέτη, θα την επιταχύνουμε ώστε να την παραδώσουμε το δυνατό ταχύτερα στη Νομαρχία για να προχωρήσει το έργο και να μην υπάρχει πρόβλημα».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"