Στο πλαίσιο μίας αδελφοποίησης, που αναμφίβολα θα συμβάλει στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των δύο εμπλεκόμενων πόλεων, βρίσκεται από την Κυριακή στην Καλαμάτα ο διευθυντής της «Μοντέρνας Πόλης», περιοχή που βρίσκεται εντός των ορίων της Σιάν, κ. Σ. Ρεν, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας, όπου κι επισκέφθηκαν τις προηγούμενες μέρες το γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα...................
Έναν περίπου χρόνο μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Καλαμάτας στην κινέζικη Σιάν, που είχε ως σκοπό να «χτιστούν» οι πρώτες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο πόλεων, η αποτελούμενη από δέκα μέλη αντιπροσωπεία της κινέζικης πόλης βρέθηκε στην Καλαμάτα, όπου είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει με μεγάλο ενδιαφέρον μερικά από τα αρχαιολογικά μνημεία της Μεσσηνίας, καθώς κι αξιοθέατα της Καλαμάτας, ενώ δεν παρέλειψε να ενημερωθεί για πολεοδομικά θέματα της πόλης.
Δηλώσεις και παραλειπόμενα
Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, ενώ επισήμαναν ότι, είναι πάρα πολλά τα στοιχεία που τις ενώνουν σε όλους τους τομείς.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, υποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την κινέζικη αντιπροσωπεία κι εξέφρασε την προσδοκία του για μια συνεργασία, η οποία δεν θα μείνει στο πλαίσιο των συνηθισμένων αδελφοποιήσεων, αλλά θα προσφέρει πολλά και στις δύο πλευρές.
Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να είναι και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, κ. Σι Ρεν, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκδηλώσει τον θαυμασμό του για την ομορφιά και την Ιστορία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα.
«Εμείς είμαστε τυχεροί που έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε και να μελετήσουμε τις εμπειρίες σας και τις απόψεις σας. Θα τα χρησιμοποιήσουμε στη δική μας δουλειά. Μπορούμε να πούμε πως είμαστε περήφανοι για τη μακροχρόνια φιλία, που έχουν οι δύο χώρες μας και ειδικά εδώ, επειδή πρόκειται για δύο πόλεις με πολύ μεγάλη Ιστορία. Σχεδόν 3.000 χρόνια Ιστορία», επισήμανε ο κ. Ρεν. Στη συνέχεια δεν παρέλειψε να εκθειάσει τη σημαντικότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, που λαμβάνει χώρα στην πόλη μας τα τελευταία 16 χρόνια.
Όπως είναι φυσικό σε τέτοιου είδους περιστάσεις οι δύο πλευρές αντάλλαξαν δώρα κι ενθύμια, με τον δήμαρχο να προσφέρει στους αντιπροσώπους από την Κίνα, μεταξύ άλλων, κλαριά ελιάς, μεσσηνιακό παρθένο ελαιόλαδο και τουριστικούς οδηγούς για την Καλαμάτα. Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία της Σιάν δώρισε ένα βιβλίο, που καταγράφει την Ιστορία της περιοχής, καθώς κι άλλα αναμνηστικά για τον Πολιτισμό και την κουλτούρα των Κινέζων.
Προοπτικές για επενδυτική και οικονομική ανάπτυξη
Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτή την αδελφοποίηση πέρα από τη γνωριμία με τον Πολιτισμό και την κουλτούρα των Κινέζων υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη και στενές σχέσεις εμπορικού κι επιχειρηματικού περιεχομένου με τη συμβολή και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Μετά την επίσκεψη, άλλωστε, αντιπροσωπείας από την Καλαμάτα στη Σιάν - πέρυσι τον Απρίλιο - ο αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Μπασακίδης, είχε αναφέρει ότι, στο φάσμα της αδελφοποίησης των δύο πλευρών συμπεριλαμβάνεται κι ο επενδυτικός τομέας. Κλείνοντας αξίζει ν' αναφέρουμε ότι, πρόκειται για μία περιοχή, που έχει αναγορευθεί σε οικονομικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, εμπορικό κι επιχειρηματικό κέντρο πληροφόρησης της Δυτικής Κίνας, διασφαλίζοντας έτσι τη στρατηγική της θέση στον περιφερειακό σχεδιασμό της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας του 21ου αιώνα.
Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"
Πού βρίσκεται στο σώμα μας το «Δόξα Πατρί»;
Πριν από 44 δευτερόλεπτα