30 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών
Πάνω από το 50% των Ελλήνων γονιών χρησιμοποιούν το ξύλο σαν μέσο νουθεσίας των παιδιών τους ακόμη και μετά την εφηβική τους ηλικία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Πάρα το νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει ρητά από το 2006 τη σωματική τιμωρία, στη συνείδηση της κοινής γνώμης είναι αποδεκτό ο γονιός να χτυπά το παιδί «για το καλό του». Κι αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών - ευρωπαϊκών και μη.
Όμως, όπως αναφέρεται σε κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά..................
η χρήση βίας εναντίον των παιδιών διδάσκει στα ίδια ότι πρόκειται για μια θεμιτή επιλογή προκειμένου να επιλυθούν συγκρούσεις ή προκειμένου να «πεισθεί» δια της βίας κάποιος ότι αυτό που οι άλλοι του λένε είναι το σωστό. Η χρήση βίας, λοιπόν, εθίζει τα ίδια τα παιδιά στη χρήση της.
Κατά δεύτερον, η σωματική τιμωρία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σωματική και ψυχολογική βλάβη. Τρίτον, η σωματική τιμωρία είναι αναποτελεσματική ως μέθοδος «σωφρονισμού», αφού μεσοπρόθεσμα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Τέταρτον, όταν επιτρέπεται η σωματική βία είναι δυσκολότερο να προστατεύσουμε τα παιδιά από άλλες μορφές βίας. Τέλος, η σωματική τιμωρία αποτελεί παραβίαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού ως προς τον σεβασμό της σωματικής ακεραιότητας, της αξιοπρέπειας και της ίσης προστασίας τους σύμφωνα με το Νόμο.
Για τους παραπάνω και πολλούς άλλους λόγους, η 30ή Απριλίου έχει ορισθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών. Τη σχετική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης έχει ξεκινήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης ήδη από πέρσι. Κεντρικό σύνθημα είναι: «Σηκώστε τα χέρια σας κατά της σωματικής τιμωρίας». Στην Ελλάδα η εκστρατεία διεξάγεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για το Παιδί, αφού ο Συνήγορος συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευνομία» για τη δημιουργία Συνηγόρων του Πολίτη σε χώρες που δεν διαθέτουν το θεσμό.
Σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι δύο φορείς το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσιάσθηκε το τηλεοπτικό σποτ ευαισθητοποίησης που η δημόσια τηλεόραση δεσμεύθηκε να αναμεταδίδει για ένα μήνα. Επίσης, παρουσιάσθηκαν τα σποτάκια του ίδιου του Συνηγόρου του Πολίτη -που μπορεί κάποιος να δει στην ιστοσελίδα της ανεξάρτητης αρχής- και η πρωτότυπη δουλειά του Ευγένιου Τριβιζά σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες.
Ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι «πρέπει οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι με τη σωματική τιμωρία το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αναπαράγουν τη βία».
Ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για το Παιδί Γιώργος Μόσχος μίλησε για την εμπειρία του Γραφείου του από την άμεση και συνεχή επαφή με παιδιά σε σχολεία, ιδρύματα κ.α.
«Τα αιτήματα των παιδιών προς τους ενηλίκους είναι ``Ακούστε μας με προσοχή``, ``Μιλήστε μας περισσότερο``, ``Δώστε μας χώρο στο ζωή σας``, ``Επικοινωνήστε μαζί μας``», εξήγησε ο κ. Μόσχος. Πρόσθεσε ότι τα ίδια τα παιδιά έχουν προτείνει «τα μηνύματα να εκπέμπονται μέσω της τηλεόρασης, διότι οι γονείς βλέπουν περισσότερο τηλεόραση απ΄ ό,τι ασχολούνται μαζί μας» και «μιλήστε για εμάς στους γονείς μας στους χώρους εργασίας, όπου κάθονται περισσότερο απ’ ό,τι μαζί μας».
Ο κ. Τριβιζάς σημείωσε ότι τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών έχουν επικυρώσει 191 μέλη του ΟΗΕ εκτός από τις ΗΠΑ και τη Σομαλία και αναρωτήθηκε εάν τα παιδιά των Αμερικανών είναι πιο υγιή από τα παιδιά των υπόλοιπων κρατών.
«Το ξύλο βοηθάει στην πειθαρχία των παιδιών, όσο και ο άνεμος στο σβήσιμο των πυρκαγιών», είναι ένα από τα "μότο" του κ. Τριβιζά στην ελληνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, προκειμένου να δείξει ότι το ξύλο επιφέρει το αντίστροφο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Για περισσότερες πληροφορίες, Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, www.somatikitimoria.gr
Πού βρίσκεται στο σώμα μας το «Δόξα Πατρί»;
Πριν από 39 δευτερόλεπτα