Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Κυπαρισσία - "Μουδιασμένη" η αγορά στις εκπτώσεις


Σε αρκετά ικανοποιητικά ποσοστά, που κυμαίνονται από 20, 30 μέχρι και 50%, είναι οι εκπτώσεις σε καταστήματα ενδυμάτων και υποδημάτων στην Κυπαρισσία, ωστόσο η κίνηση στην αγορά το πρώτο δεκαπενθήμερο των θερινών εκπτώσεων είναι «μουδιασμένη»…

Κόσμος κυκλοφορεί κάπως, κοιτάζει τις βιτρίνες, μπαίνει στα καταστήματα και ρωτά για τις τιμές, αλλά έως εκεί… Είναι μαζεμένος, διστακτικός, πολύ δύσκολα αγοράζει αμέσως αυτό που του αρέσει. Αρκετοί, δε, κάνουν τις πρώτες «αναγνωριστικές» βόλτες και μετά από μέρες μπορεί να περάσουν και να αγοράσουν αυτό που ήθελαν.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, σαφέστατα, έχει..................

επηρεάσει και την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, όπως και κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα, αφού έχει μειωθεί η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών. Από την άλλη, η κρίση είναι, ίσως, και μία ευκαιρία να ξεφύγουμε από το «σύνδρομο» του υπερκαταναλωτισμού, άνευ λόγου και αιτίας, δίχως ουσιαστικά να εξυπηρετούμε και ικανοποιούμε βασικές ανάγκες μας, παρά μόνο τη «μανία» για ολοένα και περισσότερα «προϊόντα – αγαθά»…

Εμείς μιλήσαμε με επαγγελματίες της Κυπαρισσίας για την κίνηση και, όπως μας είπαν, ναι μεν είναι ελαφρώς πεσμένη σε σχέση με πέρυσι και είναι «μουδιασμένη» η αγορά, αλλά ελπίζουν πως όσο περνούν οι μέρες και αυξάνει ο κόσμος, θα υπάρξει μια ανάλογη αύξηση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανδρέας Παπακυριακόπουλος

Ενδύματα – Υποδήματα

«Τις δύο πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων υπάρχει πτώση της κίνησης σε σχέση με πέρυσι, 20 με 30%. Είναι πολύ άσχημη σεζόν και για εμάς εδώ, αλλά και γενικότερα… Ευελπιστούμε πως μέρα με τη μέρα θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, θα κυκλοφορήσει περισσότερος κόσμος και θα αυξηθεί η κίνηση…».

Φωτεινή Παπαδοπούλου

Υποδήματα

«Η κίνηση αυτές τις μέρες, για μένα, είναι καλή, στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι… Όσο περνούν οι μέρες, αυξάνει κάπως η κίνηση, κατεβαίνει και κόσμος από Αθήνα, και πιστεύω πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πάμε καλά…».

Μάρω Αναγνωστοπούλου

Υποδήματα

«Η κίνηση είναι και ικανοποιητική, μέσα στη κρίση, και όχι. Σε σχέση με πέρυσι, δεν έχει ακόμα κόσμο, μόνο τριήμερα, αλλά δε βγαίνουν πολλοί να ψωνίσουν… Έχει μία δουλίτσα της τάξεως των προσφορών που έχουμε και τίποτε περισσότερο… Στα υποδήματα δεν έχει μπει ακόμη επάνω ούτε το 21, ούτε το 23%, είναι με το 19%, ενώ κάνουμε 30% έκπτωση και έχουμε και προσφορές…».

Δέσποινα Ασημακοπούλου

Ενδύματα

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από την κίνηση, απλώς είναι τόσα πολλά τα έξοδα, τα μεταφορικά και γενικά τα έξοδα για να μπορείς να κρατάς ένα μαγαζί, που ερχόμαστε μία η άλλη… Είναι 30% ανεβασμένη σχετικά με πέρυσι, απλώς ο κόσμος είναι πιο στενοχωρημένος οικονομικά και αυτό με στενοχωρεί, όχι για τώρα, για το μέλλον. Δεν μπορούμε να έχουμε όλο το χρόνο εκπτώσεις, οπότε με προβληματίζει το γεγονός. Πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα όσοι αντέξουμε από Φλεβάρη και μετά! Και βασικά, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά και να μπορέσουμε να μπούμε σε οποιεσδήποτε κινήσεις κληθούμε μέσω Επιμελητηρίων και μέσω Συλλόγων, για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, όλοι μας…».

Γιώργος Γεωργακόπουλος

Ενδύματα

«Η κίνηση είναι ελαφρώς πεσμένη σε σχέση με πέρυσι… Ο κόσμος είναι σφιγμένος, συγκρατημένος ακόμα, αλλά με την πάροδο των ημερών, πιστεύω, όπως κάθε φορά στις εκπτώσεις γίνεται, πως θα αυξηθεί η κίνηση… Σε γενικές γραμμές, παρά την οικονομική κρίση, η κίνηση είναι σχετικά καλή και ικανοποιητική».

ΠΟΛΙΤΕΣ

Στα καταστήματα που επισκεφθήκαμε συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με πολίτες της περιοχής, οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις εκπτώσεις και την ποιότητα ενδυμάτων – υποδημάτων. Όπως μας είπαν, οι εκπτώσεις και οι προσφορές τούς δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν αγορές που ήθελαν, αλλά πριν δεν μπορούσαν… Μάλιστα, κάποιοι, εκτός από τα καλοκαιρινά, κοιτάζουν και μερικά, ρούχα κυρίως, είδη που μπορούν να φορεθούν και φθινόπωρο, και προς το τέλος των εκπτώσεων θα επισκεφθούν πάλι τα καταστήματα για τις αγορές τους…


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"