Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Υπό κατάληψη Σχολεία στην Καλαμάτα...


Δυναμικά ξεκίνησε η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τους περισσότερους από τους μαθητές των Λυκείων της πόλης, αφού δεν είναι λίγα τα Σχολεία που τελούν υπό κατάληψη όπως και στους γειτονικούς Νομούς.


Χθες η «Επι» επισκέφθηκε το 1ο Γενικό Λύκειο της πόλης με σκοπό να μιλήσει και να πληροφορηθεί τα αιτήματα των καταληψιών μαθητών, τα οποία ούτε λίγο - ούτε πολύ είναι προβλήματα τα οποία προέρχονται από προηγούμενα έτη και κανείς ως τώρα δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να επιλυθούν. Αποτελούν απόρροια προβλημάτων ενός παρωχημένου εκπαιδευτικού συστήματος και πεπαλαιωμένων μεθόδων διδασκαλίας. Φυσικά το κάθε Σχολείο αποζητά την επίλυση των δικών του προβλημάτων, καθώς αυτά ποικίλουν ανάλογα με το εκάστοτε σχολικό συγκρότημα.
Ανάμεσα στα αρκετά αιτήματα των μαθητών του 1ου Λυκείου υπάρχει το αίτημα καταργήσεως και μη εφαρμογής του άρθρου 16 για την Παιδεία. Ένα αίτημα στο οποίο οι φοιτητές μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις αγωνίστηκαν την περασμένη σχολική χρονιά, με σκοπό να μην εφαρμοστεί. Φέτος ωστόσο φαίνεται πως επαγρυπνούν και οι μαθητές, αφού κανέναν Έλληνα προερχόμενο από μικροαστική οικογένεια δεν διευκολύνει αυτή η τακτική ιδιωτικοποίησης των πάντων και πόσο μάλλον της Παιδείας. Τους μαθητές επίσης προβληματίζει και το θέμα που αφορά στα σχολικά εγχειρίδια, τονίζοντας ότι οι τιμές στα επιλεγόμενα μαθήματα ξένης γλώσσας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με σκοπό οι μαθητές να μη διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια να τα αποκτήσουν και σχεδόν οι περισσότεροι από αυτούς βολεύονται με την εκτύπωση φωτοαντιγράφων. Τέλος οι μαθητές διεκδικούν το 15% των πόρων του Κοινοτικού Εισοδήματος με σκοπό να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών της Παιδείας. Στα αιτήματά τους να συμπεριληφθούν η έκδοση και η εξασφάλιση ειδικού πάσο, του οποίου η χρήση θα διευκολύνει τη μετακίνηση των μαθητών μέσα στην πόλη με κόστος το οποίο το κράτος είναι υποχρεωμένο να καλύψει. Καθώς επίσης και η βελτίωση - ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων του Σχολείου τους δίνοντας μια ιδιαίτερη έμφαση στον χώρο όπου στεγάζονται οι τουαλέτες.

Οι απόψεις και τα αιτήματα των μαθητών



Ο Σωτήρης Καστριτσέας καθώς και ο Σωτήρης Τσουλάκος, μαθητές και οι δύο του 1ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, τόνισαν: «Κάνουμε κατάληψη για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Παιδεία και να μην εφαρμοστεί το άρθρο 16. Επιπλέον στα αιτήματά μας, τα οποία ζητούν άμεση λύση, συμπεριλαμβάνεται το κόστος των ξενόγλωσσων βιβλίων, το οποίο φέτος άγγιξε τα 30 ευρώ, οπότε, καταλαβαίνετε! Αυτό επίσης που ζητάμε είναι η βελτίωση των χώρων όπου συγκεντρωνόμαστε όλοι και ειδικά οι τουαλέτες του Σχολείου μας. Τέλος, ειδικό πάσο με σκοπό να μετακινούμαστε εύκολα μέσα στην πόλη και να φθάνουμε εγκαίρως στο Σχολείο μας».
Ο μαθητής, Παναγιώτης Μπάμπαλης, διαφωνεί με την κατάληψη που γίνεται στο Σχολείο γιατί, όπως αναφέρει, δεν βρίσκει καμιά απολύτως ουσία αλλά και περιεχόμενο στα αιτήματα των συμμαθητών του.



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ