Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ο Δημήτρης Κουσελάς για την προστασία των δανειοληπτών...


Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ο εισηγητής και αναπληρωτής εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας, Δημήτρης Κουσελάς και Στάθης Κουτμερίδης, αντιστοίχως, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου σχετικά με το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.


Ο Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς τόνισε ότι,

"παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο πλαίσιο των προτάσεών μας. Ένα πλαίσιο, που θα έλεγα ότι είναι ένα μέρος του συνολικού σχεδίου και της συνολικής πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση, με άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και των χαμηλόμισθων.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι, στη συγκεκριμένη συγκυρία που διαπερνάται από τη χρηματοοικονομική κρίση, ήταν και είναι μια ευκαιρία αυτή η συγκυρία, προκειμένου να ανακουφιστούν πραγματικά οι δανειολήπτες. Εμείς, με τον πλέον υπεύθυνο και συγκεκριμένο τρόπο, δώσαμε και δίνουμε λύση και διέξοδο.
Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση ενώ στα λόγια κόπτεται ότι θέλει να συμπαρασταθεί στους δανειολήπτες, δεν κάνει ουσιαστικά τίποτε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και, τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα, δεν τα έχουμε ζήσει ακόμη
Μπορεί να εγγυόμαστε και θα εγγυηθούμε και θα ψηφίσουμε την εγγύηση των καταθέσεων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός μας, αλλά τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στους δανειολήπτες είναι εκείνα τα οποία έρχονται.
Και έρχονται, γιατί είναι φανερό ότι το κόστος του χρήματος θα ανέβει κατά πολύ στο χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας, τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια θα περάσουν το 7, 8%, το 80% και πλέον, όσων έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, τα έχουν πάρει με κυμαινόμενο επιτόκιο και, καταλαβαίνετε, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης σε αυτούς τους δανειολήπτες.
Εμείς, με την πρότασή μας θέλαμε αυτό ακριβώς να κάνουμε, αυτό να προστατέψουμε. Φαίνεται καθαρά ότι η αγωνία της κυβέρνησης είναι προσχηματική, είναι περισσότερο για τις δημοσκοπήσεις και το τσαλακωμένο προφίλ του πρωθυπουργού και λιγότερο για τους δανειολήπτες. Και το λέω αυτό, γιατί οι προτάσεις μας, αν μη τι άλλο έχουν μηδενικό κόστος.
Σύμφωνα και με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ξαναλέω, για τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν μηδενικό κόστος. Εκείνο το οποίο κάνουν είναι ότι αποτελούν μια ασπίδα για τους δανειολήπτες, για τις κακές πρακτικές των τραπεζών. Όμως, η κυβέρνηση δεv θέλει να στεναχωρήσει τις τράπεζες και γι' αυτό δεν έχει αποδεχθεί μέχρι σήμερα το σύνολο των προτάσεών μας.
Εμείς θα επιμείνουμε. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση με όλη την υπευθυνότητα που μας διακρίνει, να δώσουμε τη δυνατότητα στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του να κάνει ένα κοινωνικό ρεκτιφιέ ας το πω έτσι, στο προφίλ του. Γι' αυτό και είναι στο χέρι τους, εάν στην Ολομέλεια θα ψηφίσουμε επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο.
Αν αποδεχθούν τις προτάσεις μας, είναι φυσικό ότι θα το κάνουμε. Εάν δεν τις αποδεχθούν, αυτοί θα έχουν και την ευθύνη..."
και πρόσθεσε:

"θέλω να πω ακόμα ότι οι συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία θα είναι χειρότερες ίσως από τις άλλες χώρες, γιατί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα όπως, σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα και της οικονομίας μας συνολικότερα.
Φανταστείτε τώρα αυτή την οικονομία και αυτές τις επιχειρήσεις, με χαμηλή ανταγωνιστικότητα, όταν θα έχουν να δανειστούν με πολύ αυξημένο κόστος χρήματος, τι θα συμβεί. Ένα μέρος απ' τις επιχειρήσεις είναι φυσικό και επόμενο ότι δε θα αντέξουν, με αποτέλεσμα να κλείσουν και να προκληθούν χιλιάδες απολύσεις και, όσες αντέξουν, θα μεταβιβάσουν αυτό το αυξημένο κόστος του χρήματος στα προϊόντα τους και σε τελευταία ανάλυση στους ίδιους τους καταναλωτές.
Γι' αυτό είπαμε ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν φανεί ακόμα. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, που η οικονομία χρειάζεται τόνωση, που πρέπει να αυξηθεί η ρευστότητα για τους λόγους που ανέφερε πριν η κυρία Κατσέλη, αντί να κάνει κάτι τέτοιο, τη στραγγίζει κυριολεκτικά.
Με τη φορολογική πολιτική της και με τα μέτρα που εξήγγειλε μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα επιτείνει, θα εντείνει την κρίση, αντί να την αμβλύνει και να την αντιμετωπίσει σωστά και ολοκληρωμένα".