Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

"Missa in Jazz!" - "Η Θεία Λειτουργία σε Τζαζ" αύριο στην Καλαμάτα...



“Η Θεία Λειτουργία σε Τζαζ” θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας!


Πρόκειται μια μοντέρνα μουσική εκδοχή της Θείας Λειτουργίας από τον Γερμανό συνθέτη Peter Schindler, την μουσική ομάδα «Pipes & Phones» και τέσσερις Γερμανικές χορωδίες.


Περίπου 60 τραγουδίστριες και τραγουδιστές υπό τη διεύθυνση τού χοράρχη Μaurice Αntoine Croissant παρουσιάζουν τη «Λειτουργία σε Τζαζ».

Αυτό το έργο προσφέρει μία εξαιρετικά ασυνήθιστη ενορχήστρωση.

Στο απαιτητικό και εκτενές χορωδιακό μέρος τού έργου προστίθενται το σαξόφωνο, τα κρουστά και το εκκλησιαστικό όργανο.

«Η Λειτουργία σε τζαζ» βασίζεται στα πέντε βασικά μέρη τής Θείας Λειτουργίας.

Τα κείμενα τών μερών αυτών, που ανάγονται στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, αποτέλεσαν την αφορμή και την έμπνευση για όλους τούς συνθέτες, που ασχολήθηκαν με τη δημιουργία εκκλησιαστικών μουσικών έργων.

Αυτό συνέβη και με τον Peter Schindler.
Η «Λειτουργία» του, αξιοποιώντας στοιχεία τής τζαζ (αυτοσχεδιασμό και έντονο ρυθμό), είναι μία προσπάθεια τού συνθέτη να προσεγγίσει τα κείμενα τής Θείας Λειτουργίας με τη μουσική γλώσσα τής νέας χιλιετίας, που μόλις ξεκίνησε.

Το έργο γράφτηκε το έτος 2001 και έκτοτε έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία.

Ο δημιουργός του (ο πιανίστας, οργανίστας και συνθέτης Peter Schindler) και η μουσική του ομάδα «Pipes and Phones» (Peter Lehel σαξόφωνο, Peter Schindler εκκλησιαστικό όργανο, Markus Faller κρουστά) επιτυγχάνουν μία εντυπωσιακή συνύπαρξη συναρπαστικής τζαζ μουσικής, γρηγοριανών ήχων, κλασικής τεχνικής φούγκας και συναισθηματικής αρμονίας.

Το έργο έχει μία καθαρά προσωπική μουσική γλώσσα, που συναρπάζει και αποδίδει με μεγάλη επιτυχία το περιεχόμενο των λειτουργικών κειμένων, τα οποία το ενέπνευσαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα έγινε στο 'Αστρος Κυνουρίας, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, ενώ μετά την αυριανή παρουσίαση στην Καλαμάτα ακολουθεί παρουσίαση την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου και ώρα 8 το βράδυ, στη Γερμανόφωνη Ευαγγελική Εκκλησία των Αθηνών.