Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

"Από τον Άννα στον Καϊάφα", παραπέμπουν δημότισσα Αρφαρών επειδή ζητά ασθενοφόρο!...


Την έλλειψη ασθενοφόρου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Αρφαρών επεσήμανε η κάτοικος της περιοχής, Βασιλική Παπανικολάου.


Μάλιστα η κα Παπανικολάου είχε υποβάλλει αιτήσεις τόσο στον δήμαρχο Αρφαρών (11-7-2008) όσο και προς τον υπουργό Υγείας (7-8-2008), προκειμένου να παραχωρηθεί από το Υπουργείο Υγείας ασθενοφόρο στον Δήμο Αρφαρών.

Από το Υπουργείο Υγείας την παρέπεμψαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο, και από εκεί την παρέπεμψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρφαρών, ως το πλέον αρμόδιο.

Στην αίτησή της η κα Παπανικολάου προς τον δήμαρχο Αρφαρών με κοινοποίηση και στον υπουργό Υγείας ανέφερε τα εξής:

«Κύριε δήμαρχε, όπως γνωρίζετε ο Δήμος Αρφαρών και τα Δημοτικά Διαμερίσματα κατοικούνται κατά πληοψειφία από πολίτες ηλικιωμένους, που αρκετοί από αυτούς έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Δήμος μας όμως αν και απέχει αρκετά από το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν διαθέτει δικό του ασθενοφόρο και οδηγό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπισθούν έγκαιρα τα έκτακτα περιστατικά και όχι σπάνια να μετακινούνται βαριά ασθενείς προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας με ταξί και να κινδυνεύει η ζωή τους (όπως συνέβη στο παρελθόν με τον πατέρα μου, ο οποίος έφθασε καθυστερημένα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με ταξί και κατέληξε σε ηλικία 49 ετών!).
Επειδή σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση του κ. Ατζασιν Γιουσέφ (Νευρολόγου Επιμελητή Α’) του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, αλλά και τη γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Ν. Μεσσηνίας, τα οποία και σας αποστέλλω, η μητέρα μου έχει σοβαρά προβλήματα υγείας με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 67%, σας παρακαλώ να τα λάβετε σοβαρά υπόψη και να ενεργήσετε το συντομότερο δυνατό.
Σε αυτό το σημείο κρίνω ορθό να σας ενημερώσω πως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα στο παρελθόν με τον αρμόδιο φορέα που μου είχε υποδείξει το ΚΕΠ του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει η διαδικασία και η διάθεση να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε και ασθενοφόρο και οδηγό.
Σας παρακαλώ λοιπόν και πάλι να ξεκινήσετε τις διαδικασίες ώστε να αποκτήσουμε το δικό μας ασθενοφόρο και να με κρατάτε ενήμερη για τις ενέργειές σας.
Ακόμη να ζητήσετε από το Υπουργείο Υγείας να στελεχώσει το Αγροτικό μας ιατρείο και ένα φυσιοθεραπευτή».

Σε απάντηση, από το Υπουργείο Υγείας στις 7/8/2008 αναφέρεται: «Υπηρεσίες παροχής επείγουσας ιατρικής βοήθειας και μεταφοράς ασθενών στον νομό Μεσσηνίας παρέχονται από τα ασθενοφόρα αυτοκίνητα των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού, καθώς και από τον τομέα Καλαμάτας του ΕΚΑΒ, o οποίος και ανταποκρίνεται οποτεδήποτε ζητηθεί η συνδρομή του σε περιοχές ευθύνης των Κέντρων Yγείας του Νομού. Πέραν τούτου σύμφωνα με την άρχουσα νομοθεσία είναι δυνατή η προμήθεια ασθενοφόρων από οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάτι το οποίο όμως αποτελεί αρμοδιότητα των Υπουργείων Εσωτερικών στο οποίο υπάγονται ΟΤΑ και Μεταφορών & Επικοινωνιών».

Στη συνέχεια, στις 25 Σεπτεμβρίου 2008, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε επιστολή του προς την κα Παπανικολάου αναφέρει: «επί του εν λόγω θέματος καθώς εμπίπτει στο πλαίσιο της διακριτικής ευχέρειας της Τοπικής αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 του Συντάγματος), πρέπει να ληφθεί απόφαση εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών».

Η άποψη του δημάρχου Αρφαρών επί του θέματος

Ο δήμαρχος της περιοχής, κ. Ανδρέας Καραγιάννης, σχετικά με το θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αν υπάρχει η δυνατότητα από το Υπουργείο Υγείας να συνδράμει στην ύπαρξη ασθενοφόρου στην περιοχή τότε βασική προϋπόθεσή του θα πρέπει να αποτελεί και η επάνδρωσή του με γιατρό και οδηγό και αυτό, διότι ο Δήμος μας από μόνος του δεν είναι σε θέση να καλύψει τα έξοδα και φυσικά δεν έχει τις όποιες δυνατότητες απαιτούνται για την ολοκλήρωση και υποστήριξη ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής οι Δημότες εξυπηρετούνται από το ΕΚΑΒ».


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ