Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την ελεύθερη συμβίωση!


Σημαντικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.


Μεταξύ αυτών, η ελεύθερη συμβίωση μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών, το «αυτόματο» διαζύγιο στα δύο χρόνια διάστασης (από τα τέσσερα που ίσχυε), καθώς και η αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης όσων δεν καταβάλλουν διατροφή.
Σημειώνεται ότι από το νομοσχέδιο αποσύρθηκαν, τελικά, οι επίμαχες ρυθμίσεις που αφορούσαν στην από κοινού επιμέλεια των παιδιών κατόπιν διαζυγίου, καθώς και στη δυνατότητα που δινόταν στις γυναίκες να προσθέτουν στην αστυνομική τους ταυτότητα και το επώνυμο του συζύγου τους («για λόγους διευκόλυνσης των συναλλαγών και ειδικά στο εξωτερικό»).
Όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτ. Χατζηγάκης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πρόκειται για «απόλυτα αναγκαία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση», ενώ υποστήριξε ότι «θα φέρει τεράστια ανακούφιση» σε πολλά ζευγάρια, καθώς και ότι το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ενώ αρχικά είχε συναντήσει την απροθυμία της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα έχει την επιδοκιμασία του 80% αυτής.
Παράλληλα, ο υπουργός, αφού διευκρίνισε ότι οι σχετικές διατάξεις αφορούν μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια, επεσήμανε ότι όλες οι διατάξεις του σχεδίου νόμου (υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις για την Οικογένεια, το Παιδί, την Κοινωνία και άλλες διατάξεις») είναι προϊόν νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.
Συγκεκριμένα, το επίμαχο νομοσχέδιο (είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από εκκλησιαστικούς κύκλους) περιλαμβάνει τρία βασικά κεφάλαια:
Στο πρώτο ρυθμίζεται το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, που αποτελεί μια εναλλακτική μορφή μόνιμης συμβίωσης, όπου οι σύντροφοι διαφορετικού φύλου με ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο ρυθμίζουν συμβατικά τις περιουσιακές τους σχέσεις, την κατάσταση των παιδιών που γεννιούνται κατά τη διάρκεια του (πατρότητα, επώνυμο, γονική μέριμνα), τις κληρονομικές τους σχέσεις, οι οποίες συνίστανται στο ήμισυ των δικαιωμάτων του θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου κ.ά.
Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου: «από την προτεινόμενη νομοθετική αντιμετώπιση της ελεύθερης συμβίωσης προκύπτει με σαφήνεια ότι αυτή αποτελεί ένα καθεστώς διαφορετικό από τον γάμο: πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή μόνιμης συμβίωσης και όχι για μία μορφή "χαλαρού" γάμου».
Στο δεύτερο κεφάλαιο του Νομοσχεδίου τροποποιούνται, βελτιώνονται και εκσυγχρονίζονται διατάξεις του Αστικού Κώδικα για το διαζύγιο και την υιοθεσία. Συγκεκριμένα, περιορίζεται στα δύο χρόνια από τα τέσσερα η δυνατότητα λύσης των "νεκρών γάμων", με σκοπό να αποφεύγεται η μακροχρόνια ταλαιπωρία και φθορά των συζύγων που έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους και τους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν ήρεμα τη ζωή τους. Παράλληλα, εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις που αφορούν την υιοθεσία και επισπεύδονται οι διαδικασίες.
Στο τρίτο κεφάλαιο του Νομοσχεδίου αυστηροποιείται η ποινική μεταχείριση όσων παραβιάζουν προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η δικαστική προστασία σε επείγουσες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα σε προσωρινές διαταγές για εργατικές απαιτήσεις ή σε αποφάσεις που αφορούν την είσπραξη της διατροφής.