Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Τοξική απειλή στα Φιλιατρά από ληγμένα φυτοφάρμακα κοντά σε σχολεία!!!...



Απειλή για τη ζωή παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων, αποτελούν τα ληγμένα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα που έχουν αποθηκευτεί κακήν κακώς σε μια αποθήκη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας στα Φιλιατρά, σε πρώην ελαιοτριβείο, σε απόσταση αναπνοής από σχολικές μονάδες και κατοικίες. Το κτήριο, τουλάχιστον από την πλευρά που το προσεγγίσαμε εμείς, δεν είναι ασφαλισμένο. Μια συρόμενη μεταλλική πόρτα είναι απλώς κλειστή και όχι κλειδωμένη και με μια απλή ώθηση ανοίγει. Περίφραξη δεν υπάρχει, στο χώρο βόσκουν ζώα, στον περίβολο είναι σταθμευμένα ακόμη και αυτοκίνητα, ενώ εντός του κτηρίου η μυρωδιά από τα φυτοφάρμακα είναι αποπνικτική, παρά τα όποια σπασμένα τζάμια υπάρχουν, που – θεωρητικά – θα έπρεπε να απάγουν τις οσμές, διοχετεύοντάς τες στο περιβάλλον…Από πότε βρίσκονται εκεί, δε στάθηκε δυνατό να εξακριβωθεί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ που κάναμε χθες. Οι απόψεις διίστανται, καθώς η μεν Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, δια του διευθυντή της στα Φιλιατρά Αυγερινού Ράμμου, αναφέρει το 2005, ενώ οι εκτιμήσεις των μελών του Αγροτικού Συλλόγου κάνουν λόγο για τουλάχιστον μια δεκαετία. Αδύνατο, επίσης, στάθηκε να πληροφορηθούμε πότε θα απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα από τον εν λόγω χώρο. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία με την ανάθεση σε πιστοποιημένη εταιρεία. Όμως, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασ. Κοζομπόλης, επειδή υπάρχουν στα λιμάνια ποσότητες ληγμένων φυτοφαρμάκων που δεν έχουν προωθηθεί προς τους προορισμούς διαχείρισής τους, κατά συνέπεια θα αργήσει και η προώθηση αυτών των ποσοτήτων. Το θέμα ξεκίνησε μετά από έγγραφο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών προς την πλειοψηφία και τις μειοψηφίες του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και αποτέλεσε το αντικείμενο ερώτησης, στην αρχή του νομαρχιακού συμβούλου Παν. Αλευρά και στη συνέχεια των συναδέλφων του Θαν. Πετράκου και Νικ. Πατσαρίνου. Η δε ανακάλυψη της «τοξικής βόμβας» έγινε τελείως τυχαία, όταν Σύλλογος και Δήμος αναζητούσαν στέγη για να παραμείνουν προσωρινά οι άστεγοι οικονομικοί μετανάστες. Κατά τη διάρκεια συζήτησης, προέκυψε πως έχουν αποθηκευτεί φυτοφάρμακα, πριν από δέκα τουλάχιστον χρόνια, καθώς τόσα έχει σταματήσει να λειτουργεί το εκεί ελαιοτριβείο.
Αγροτικός Σύλλογος και Δήμος Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Τέλης Κανναβός, είπε πως ο Σύλλογος επιθυμεί να απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα. Όπως εξήγησε, τα είδαν μέσα από το σπασμένο παραθυράκι της πίσω πόρτας. Κατά την εκτίμησή του, τα μπουκάλια που βρίσκονται εκεί, είναι είτε ληγμένα είτε απαγορευμένα είτε και τα δύο μαζί ή ακόμη και περασμένων δεκαετιών. Όπερ σημαίνει πως θα πρέπει να καταστραφούν σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι κανονισμοί. «Όμως, δε θα πρέπει να φύγουν ξαφνικά καμιά νύχτα και να τα χώσουν σε καμιά γράνα ή τα πετάξουν κάπου», σχολίασε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει να φύγουν από εκεί άμεσα. «Θα πρέπει η ΕΑΣ να οργανωθεί και να μην αφήνει τα φυτοφάρμακά της παρακαταθήκη στα Φιλιατρά», παρατήρησε, ανάμεσα σε άλλα, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Σπυρόπουλος και πρόσθεσε: «Τα Φιλιατρά έχουν ιστορία και έζησαν και μπελ εποκ, που δεν είχε η Καλαμάτα. Ως τι τα βλέπουν; Ως κάδο απορριμμάτων όλης της Μεσσηνίας; Τα Φιλιατρά διεκδικούν την αυτοδυναμία τους στο χώρο, έχουν τις προϋποθέσεις και οι κύριοι στην Καλαμάτα ας λειτουργούν σεβόμενοι το περιβάλλον και την πορεία αιώνων. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε άλλες περιοχές ως κάδους απορριμμάτων, αλλά θέλουμε η ΕΑΣ να οργανωθεί και να λειτουργεί με ένα τέτοιον τρόπο, που δε θα δημιουργεί προβλήματα ρύπανσης». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Άλκης Ξύγκας, του οποίου ζητήσαμε επίσης την άποψη, σχολίασε πως αν δεν τηρούνται οι συνθήκες ασφαλείας, τότε αυτό αποτελεί μικρή απειλή για τα θεμέλια της κοινωνίας.
Η ΕΑΣ Σύμφωνα με το διευθυντή του υποκαταστήματος της ΕΑΣ Μεσσηνίας στα Φιλιατρά Αυγερινό Ράμμο, η συγκέντρωση των φυτοφαρμάκων έχει ξεκινήσει από το 2005 και εκεί βρίσκονται ποσότητες από όλες τις αποθήκες της ΕΑΣ στη Μεσσηνία. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει κινηθεί η διαδικασία και μας έδειξε επιστολή της ΕΑΣ, με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2008, με την οποία ζητείται από την εταιρεία ENVIROCHEM ΕΛΛΑΣ ΑΕ να αναλάβει την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων. Πρόσθεσε δε πως πρόκειται για χρονοβόρο διαδικασία, η οποία όμως βρίσκεται στο τέλος της. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασ. Κοζομπόλης ανέφερε πως είχε πρόσφατα επικοινωνία με την εταιρεία και πληροφορήθηκε ότι στέλεχός της θα επισκεφθεί το χώρο εντός του Οκτωβρίου και θα προβεί στην καταγραφή των υφιστάμενων φυτοφαρμάκων και των ποσοτήτων τους. Επίσης, έχει ήδη γίνει μία πρώτη καταγραφή των εκεί σκευασμάτων. Ωστόσο, ο κ. Κοζομπόλης δε γνώριζε πότε θα απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα από το χώρο που έχουν αποθηκευτεί. Όμως, κατά την επαφή του με την εταιρεία, πληροφορήθηκε πως υπάρχουν ποσότητες φυτοφαρμάκων στα λιμάνια της χώρας, που δεν έχουν προωθηθεί προς τους τόπους διαχείρισης, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή χρόνο απομάκρυνσης. Το κόστος, πάντως, ανέρχεται σε 20.000 ευρώ και για το συγκεκριμένο κονδύλι υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης.
Διεύθυνση Αγροτικής ΑνάπτυξηςΣτα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, ο γεωπόνος Αντ. Παρασκευόπουλος μας πληροφόρησε πως η ΕΑΣ έστειλε έγγραφο στην υπηρεσία στις 4 Απριλίου του 2008, ζητώντας πληροφορίες για τις πιστοποιημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Όλα αυτά προέκυψαν, σχολίασε, από το εξής: επειδή πιστοποιείται το καλλιεργητικό υλικό, στο πλαίσιο ελέγχου σε παραγωγούς ολοκληρωμένης διαχείρισης, βρέθηκαν στις αποθήκες της ΕΑΣ ληγμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Η υπηρεσία απάντησε γνωστοποιώντας τη νομοθεσία που υπάρχει, καθώς και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, για τον οποίο όμως είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Παρασκευόπουλος πρόσθεσε ότι είναι καλό που συλλέχθηκαν κάποια ληγμένα προϊόντα, καθώς λειτούργησε το σύστημα ελέγχου στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα νόμιμης και σωστής διαχείρισης.Ωστόσο, όταν τον ρωτήσαμε για τις συνθήκες που πρέπει να τηρούνται, απάντησε πως ο αποθηκευτικός χώρος όπου βρίσκονται τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να είναι κλειστός και να φέρει την κατάλληλη σήμανση, καθώς πρόκειται για τοξικά προϊόντα. Δηλαδή, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψή μας στο χώρο…


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"