Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

«Εφυγε» από τη ζωή ο Ηλείος πολιτικός Γιάννης Σκουλαρίκης...



Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί στο χωριό Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννης Σκουλαρίκης.

Τον 80χρονο Γιάννη Σκουλαρίκη βρήκε νεκρό μέσα στο αυτοκίνητό του, που είχε σταθμεύσει έξω από το σπίτι του, ένας συγχωριανός του, ο οποίος και ειδοποίησε τις αρχές.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να γίνει νεκροψία - νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Ο Γιάννης Σκουλαρίκης γεννήθηκε στην Ηλεία το 1928, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής.
Ελαβε ενεργό μέρος στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου από τα φοιτητικά του χρόνια, ως μέλος φοιτητικών οργανώσεων. Την περίοδο του «ανένδοτου αγώνα» (1961-1963) συμμετείχε ως δικηγόρος σε πολλές δίκες φοιτητών, καθώς και σε πολλές πολιτικές δίκες. Από το 1962 έως το 1964 διετέλεσε νομικός σύμβουλος της εργατικής οργάνωσης «Συνδικαλιστική Αλλαγή», ενώ από το 1964 έως το 1965 ήταν νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των ''Δημοκρατικών Συνδέσμων'' (1965-1967) οι οποίες πρόσκεινταν φιλικά προς τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Μετά το πραξικόπημα το 1967 ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, αρχικά μέσα από τις οργανώσεις ΕΚΔΑ και ΔΕΚΑ των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στη συνέχεια σαν μέλος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ). Τον Αύγουστο του 1968 συνελήφθη μαζί με την ομάδα που έκανε την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου και εξορίστηκε διαδοχικά και επί 3,5 χρόνια στα Καρδάμυλα Χίου, στον Αγιο Νικόλαο Κυνουρία στο Πεντάλοφο Γράμμου και στην Αγία Πελαγία Κυθήρων. Κατά τα διαστήματα που ήταν ελεύθερος, συμμετείχε ως συνήγορος υπεράσπισης αντιστασιακών στο Εκτακτο Στρατοδικείο. Το 1974 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αξίωμα το οποίο κατείχε μέχρι το 1989, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος. Συμμετείχε στη Συνταγματική Επιτροπή για την κατάρτιση του Συντάγματος του 1975. Υπήρξε μέλος των Νομοθετικών Επιτροπών της Βουλής στα υπουργεία Γεωργίας, Εμπορίου και Συγκοινωνιών και έχει διατελέσει γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εσωτερικών. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1989, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2002, εξελέγη ανεξάρτητος δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας από τον 1ο γύρο με ποσοστό 52,2%.
Επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Εργασίας.