Μικρή βελτίωση δείχνουν τους τελευταίους μήνες του καλοκαιριού τα στοιχεία καταγραφής της ανεργίας του ΟΑΕΔ στη Μεσσηνία.
Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό δεν έχει αντίκρισμα στην τοπική κοινωνία, αφού το γενικότερο συναίσθημα είναι ότι η ανεργία «καλπάζει».
Χαρακτηριστικά στοιχεία αξιολόγησης πρέπει να αποτελέσουν και τα εξής:
Πρώτον, αρκετοί δεν καταφεύγουν στον ΟΑΕΔ για εύρεση εργασίας, αλλά ψάχνουν μόνοι τους και, δεύτερον, τα άτομα που εντάσσονται σε ένα επιδοτούμενο σεμινάριο ή πρόγραμμα μερικής απασχόλησης ή στο Stage, διαγράφονται- έστω και προσωρινά- από τις λίστες της ανεργίας.
Παρά ταύτα, η σύγκριση των στοιχείων περσινής και φετινής χρονιάς δείχνει να έχει μειωθεί ο αριθμός των ανέργων στη Μεσσηνία.
Τα «σκήπτρα» της ανεργίας εξακολουθούν να κρατούν οι γυναίκες, ενώ οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο και σε άντρες και σε γυναίκες είναι μεταξύ 26 – 45 χρόνων.
Σε ό,τι αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι υπάλληλοι γραφείου βρίσκουν πια δύσκολα δουλειά.
Στοιχεία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το Μάιο του 2008 οι άνεργοι που καταγράφηκαν στη Μεσσηνία ήταν 5.767. Εξ αυτών, οι 2.151 ήταν άντρες και οι 3.616 γυναίκες. Το Μάιο του 2007 οι άνεργοι ήταν λιγότεροι και συγκεκριμένα 5.453 (2.085 άντρες και 3.368 γυναίκες).Τον Ιούνιο παρατηρήθηκε μία αύξηση και οι άνεργοι ανήλθαν συνολικά στους 5.941 (2.149 άντρες και 3.792 γυναίκες), ενώ πέρυσι τον Ιούνιο ήταν 5. 619 (2042 άντρες και 3.577 γυναίκες).Τον Ιούλιο ο αριθμός μειώθηκε και έφτασε στους 5.355 (άντρες 1.774 και γυναίκες 3.481). Αντίστοιχα, τον Ιούλιο πέρυσι είχε αυξηθεί και ήταν 5.818 (2.100 άντρες και 3.718 γυναίκες). Τέλος, τον Αύγουστο φέτος οι άνεργοι έφτασαν στους 5.298 (1.800 άντρες και 3.498 γυναίκες), ενώ αντίστοιχα πέρυσι συνολικά οι άνεργοι ήταν 5.826 (2.090 άντρες και 3.736 γυναίκες).
Σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο, στους άντρες πιο δύσκολα βρίσκουν δουλειές οι ειδικευμένοι τεχνίτες και οι ανειδίκευτοι εργάτες, ενώ μικρά είναι τα ποσοστά ανεργίας σε εξειδικευμένο προσωπικό, γεωργούς και κτηνοτρόφους. Στις γυναίκες, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε πωλήτριες και απασχολούμενες στην παροχή υπηρεσιών, καθώς και στις ανειδίκευτες εργάτριες.
Στους δε πίνακες που δημοσιεύονται για τους πρώτους μήνες του 2008, σε ό,τι αφορά την ηλικία παρατηρείται ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας παρουσιάζονται στις παραγωγικές ηλικίες 26-45.
ΟΑΕΔ
Τη μείωση του αριθμού των ανέργων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες υπογράμμισε και η προϊσταμένη του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης Σταυρούλα Νικολοπούλου, επισημαίνοντας ότι ρόλο παίζει και η εποχική εργασία, που αλλάζει για κάποιους μήνες τα δεδομένα. Επίσης, στα στοιχεία ανεργίας δεν καταγράφονται σπουδαστές, συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, όπως και όσοι παρακολουθούν επιδοτούμενα σεμινάρια. Η κα Νικολοπούλου διευκρίνισε ότι από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έχει τεθεί πλέον στόχος η παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών και όχι μόνο «δημοσιοϋπαλληλικής».
Συγκεκριμένα, πλέον επιχειρείται η παροχή βοήθειας και αρκετές φορές τεχνικής υποστήριξης προς τους ανέργους, όπως το πώς πρέπει να συμπληρώσουν ένα σωστό βιογραφικό ή πώς πρέπει να κινηθούν για να αναζητήσουν ακόμα και μόνοι τους εργασία.
Παράλληλα, το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης επισκέπτεται κάθε μήνα αρκετές επιχειρήσεις καταγράφοντας τις ανάγκες τους σε προσωπικό και βοηθώντας αν χρειάζονται κάποιον εργαζόμενο.