Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ...



"Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία. Ένα μήνυμα ότι η σημερινή κατάντια δεν είναι μονόδρομος. Ότι υπάρχουν λύσεις. Λύσεις για τον πολίτη. Και τις λύσεις αυτές, είναι έτοιμο να τις προσφέρει το ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μίλησε για τις προτάσεις μας, για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Τις προτάσεις μας για την αλλαγή στη φορολογία. Για την ακρίβεια. Για τη στήριξη των δανειοληπτών. Των πιο ευπαθών ομάδων.

Μίλησε για την ανάγκη αποκατάστασης του κοινωνικού κράτους. Με τις προτάσεις μας για την παιδεία, για την υγεία, για την πρόνοια, για τις κοινωνικές υποδομές. Μίλησε για το αναπτυξιακό μας όραμα, τις προτάσεις μας για μια «πράσινη ανάπτυξη» με επένδυση στον άνθρωπο, στην τεχνολογία, στις δεξιότητες, στο ανθρώπινο δυναμικό.

Εξήγησε από πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις προτάσεις μας αυτές. Ποιες είναι οι πηγές, από τις οποίες θα τα χρηματοδοτήσουμε υπεύθυνα, ρεαλιστικά. Και βέβαια, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα σχέση ανάμεσα στο κράτος και στον πολίτη, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Να ανακτήσει ο πολίτης τη χαμένη του εμπιστοσύνη στην Πολιτεία και τους θεσμούς. Μια εμπιστοσύνη, που έχει χαθεί από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Το Σαββατοκύριακο αυτό, το ΠΑΣΟΚ έκανε άλλο ένα μεγάλο βήμα. Ένα βήμα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και, είναι αυτό που θα οδηγήσει την Ελλάδα αύριο, μετά τις επόμενες εκλογές, αλλάζοντας σελίδα.

Για την παρουσία στη ΔΕΘ του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ευχολόγια και είπε ότι «ίσως ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αντιληφθεί τη διεθνή κρίση». Δεν φταίει η διεθνής κρίση για τη φοροεπιδρομή. Δεν φταίει η διεθνής κρίση για το γεγονός ότι, στην Ελλάδα, οι τιμές ανεβαίνουν, ακόμα και όταν διεθνώς πέφτουν. Δεν φταίει η διεθνής κρίση για την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Για όλα αυτά, φταίει η Νέα Δημοκρατία, φταίνε οι επιλογές της, οι συγκεκριμένες στρατηγικές της επιλογές. Οι επιλογές που κάνουν μια αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου. Παίρνουν από τους πολλούς και δίνουν στους λίγους. Αυτό θα σταματήσει και θα σταματήσει με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.


*** Σήμερα, είχαμε μια συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος, μιλώντας για τα αποτελέσματα του ECOFIN, επιχείρησε να απαντήσει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μας είπε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνεται το πλαίσιο διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής και της ανάγκης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αν δεν κάνω λάθος, είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με υπουργό τον κ. Αλογοσκούφη, που υπερέβη το έλλειμμα του 3% και έβαλε τη χώρα μας σε επιτήρηση. Μία φορά για πολιτικούς λόγους και, τώρα, κινδυνεύουμε να μπούμε για δεύτερη φορά, για λόγους ανικανότητας διαχείρισης. Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που, ενώ στο ΠΑΣΟΚ είχαμε στόχους την ΟΝΕ, να βάλουμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, να τελειώσουν μεγάλα έργα, τώρα, ο εθνικός τους στόχος είναι να αποφύγουμε να μπούμε στην επιτήρηση. Αυτό είναι ο σεβασμός του πλαισίου διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Αλογοσκούφης.

Μας μίλησε για προτάσεις και παροχές του ΠΑΣΟΚ - λέει - με δυσθεώρητο ύψος έντεκα δις. Θα συμβούλευα τον κ. Αλογοσκούφη, προτού μιλήσει για τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, να δει καταρχάς τα νούμερα του δικού του προϋπολογισμού.

Θυμίζω ότι η κυβέρνηση, πέρυσι, πήγε σε εκλογές επειδή δεν μπορούσε να κλείσει προϋπολογισμό. Θυμίζω ότι ο υπουργός Οικονομίας, πριν από μερικούς μήνες, μας μίλησε για την ελληνική οικονομία που είναι θωρακισμένη από τη διεθνή κρίση.

Και πριν από λίγες εβδομάδες, παίρνει νέα μέτρα, γιατί δεν μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό. Υπάρχει μια πολύ απλή ερώτηση, στην οποία θα θέλαμε μια απάντηση. Πώς γίνεται μια οικονομία, που τρέχει με 2,5% ή 3% λιγότερο από το 5% που είχαμε επί ΠΑΣΟΚ, αλλά εν πάση περιπτώσει, έχει μια ανάπτυξη, πώς γίνεται σε αυτή την οικονομία, που δεν έχει Ολυμπιακούς Αγώνες, που δεν έχει τέτοια μεγάλα έργα, που έχει περικόψει τις δαπάνες για την υγεία, για την παιδεία, για τις δημόσιες υποδομές, πώς γίνεται σε αυτή την οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών να μην μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό; Πού πάνε τα χρήματα του Ελληνικού λαού; Ας απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις ο κ. Αλογοσκούφης, προτού επιχειρήσει να κοστολογήσει τις προτάσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Και επειδή δεν θέλω να υπεκφεύγω και επειδή δεν θέλω να μένουν και να αιωρούνται ζητήματα που αφορούν το πόσο ρεαλιστικές και απόλυτα στοχευμένες είναι οι προτάσεις μας, θα δώσω μερικά παραδείγματα. Το πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών είναι 25 με 30 δις μέχρι το 2014. Υπάρχει Έλληνας πολίτης που, βλέποντας την αδιαφάνεια με την οποία γίνονται επί Νέας Δημοκρατίας οι εξοπλιστικές δαπάνες, θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξοικονομηθούν χρήματα από εκεί; Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, επί Νέας Δημοκρατίας, έπεσαν εξαιτίας της κομματικής στελέχωσης των υπηρεσιών, εξαιτίας της ανικανότητας της διαχείρισης, από το 25% του ΑΕΠ στο 22%. Μία απώλεια εσόδων περίπου 5 δις κατά μέσο όρο το χρόνο.

Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μία πιο ικανή κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει τα έσοδα αυτά εκεί όπου ήταν; Μέρος των εσόδων αυτών είναι και τα 4 δις ευρώ, σωρευτικά, σε τέσσερα χρόνια, που χάρισε η Νέα Δημοκρατία από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των μερισμάτων στις επιχειρήσεις. Τα περισσότερα απ’ τα οποία πήγαν στους μεγαλομετόχους των 200 μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων.

Η εισφοροδιαφυγή, η οποία επί Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε από 3 δις ευρώ το χρόνο στα 7 δις ευρώ το χρόνο. Αύξηση, δηλαδή, 4 δις ευρώ το χρόνο. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, μία κυβέρνηση η οποία βάζει τάξη, όπως είναι η δική μας κυβέρνηση, μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα για το κράτος;

Και τέλος, από το 2003 που είχαμε ανάπτυξη 5%, έχουμε πέσει σε μία ανάπτυξη που είναι κάτω από το 3% και, σύμφωνα και με κάποιους διεθνείς οίκους, θα πάει στο 1,8% του χρόνου. Αυτές οι απώλειες σημαίνουν ότι έχουμε περίπου 5 δις ευρώ λιγότερο πλούτο στην ελληνική οικονομία, τουλάχιστον 1 δις ευρώ λιγότερα έσοδα για το κράτος.

Αυτές είναι οι πηγές για να χρηματοδοτηθούν οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ. Χρήματα - το έχουμε ξαναπεί - υπάρχουν. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών. Είναι θέμα, από πού θα πάρεις και πού θα δώσεις. Είναι ζήτημα ανάπτυξης. Είναι ζήτημα φορολόγησης του πλούτου. Είναι ζήτημα πάταξης της φοροδιαφυγής. Κάτι που δεν θέλει να κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Εξάλλου, εμείς το έχουμε αποδείξει. Το 1993, παραλάβαμε μία οικονομία, όπου σε τρία μόλις χρόνια η Νέα Δημοκρατία είχε εκτινάξει το χρέος από το 70% του ΑΕΠ στο 110%. Μία οικονομία, στην οποία είχαμε διψήφιο πληθωρισμό. Στην οποία οι επιχειρήσεις δανειζόντουσαν με 30% επιτόκιο. Και καταφέραμε να βάλουμε την οικονομία αυτή σε ένα ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο, βάζοντας τη χώρα στην ΟΝΕ, κάνοντας Ολυμπιακούς Αγώνες, αυξάνοντας τις δημόσιες υποδομές και δίνοντας χρήματα για το κοινωνικό κράτος.

Έχει γίνει, το έχει κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θα το ξανακάνει".