Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας




Η 15η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 8 Νοεμβρίου του 2007.


Η Βουλή των Ελλήνων, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης [IPU] από το 1890, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης κ. Pier Ferdinando Casini προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ένωσης έχει κατακτήσει θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή και το προεδρείο της και μετέχει στον εορτασμό. Μετά από συνεννόηση του προέδρου της Βουλής με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και με τη σύμφωνη γνώμη της Διάσκεψης των προέδρων, η Βουλή των Ελλήνων θα εορτάσει τη σημαντική αυτή ημέρα σε Ειδική Συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 18:30, με την παρουσία και του προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης κου Pier Ferdinando Casini, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετική πρόσκληση, αναγνωρίζοντας τον ιστορικό ρόλο της Χώρας μας στην οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η Δημοκρατία. Στην εν λόγω Ειδική Συνεδρίαση θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Βουλής, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και ο κ. Pier Ferdinando Casini. Παράλληλα, μετά από συνεννόηση του προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα με τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας στις οποίες θα μιλήσουν δάσκαλοι και καθηγητές για τη Δημοκρατία στα σχολεία όλης της Χώρας, ενώ έχει προγραμματισθεί η διανομή σε περισσότερα από 15.000 σχολεία του ειδικού εντύπου που θα εκδώσει η Βουλή των Ελλήνων με το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Δημοκρατία, της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Επιπρόσθετα, η Βουλή, από εφέτος αθλοθετεί την απονομή βραβείων σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου, σε κάθε περιφέρεια, που θα διακριθούν στη συγγραφή έκθεσης για τη Δημοκρατία.


Η γιορτή της δημοκρατίας στα σχολεία


Με αφορμή την καθιέρωση της 15ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφθηκαν το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας και παραβρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις των μαθητών.

Ο κ. Σιούφας μετά την επίσκεψη δήλωσε: "Σήμερα σε 158 κοινοβούλια εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας και σε αυτόν τον εορτασμό μετέχουν 6.000 σχολεία της χώρας. Κάλεσα του μαθητές να συμμετέχουν γιατί η συμμετοχή είναι το κυρίαρχο στοιχείο της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία είναι τρόπος ζωής που δοκιμάζεται καθημερινά.".

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε: "Η χώρα μας έδωσε το καλύτερο πολίτευμα στην ανθρωπότητα, την Δημοκρατία, και οι νέοι είναι καλό να μαθαίνουν την ιστορία και την πολιτιστική τους ταυτότητα".