Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ...



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ...


Το ολοκαύτωμα του Αετού από τους Γερμανούς, στις 11 Σεπτέμβρη του ’43, τίμησαν ευλαβικά το Σαββατοκύριακο στον Αετό Τριφυλίας, με επετειακές εκδηλώσεις, που αποβλέπουν κυρίως στη διατήρηση της τοπικής και εθνικής μνήμης και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα.
Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα του ολοκαυτώματος.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφώνησε η πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Αετού Δωροθέα Ρέμπελου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους πολιτικούς - αυτοδιοικητικούς παράγοντες και εκπροσώπους Φορέων και Συλλόγων. Ακολούθησε δεξίωση στον «Κεφαλόβρυσο».
Χθες, στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην δημοτικού σχολείου Αετού, προβλήθηκε η ταινία του Τζων Μάντεν «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Να σημειώσουμε ότι τα θύματα του ολοκαυτώματος, που εκτελέστηκαν ή πυρπολήθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα σε αντίποινα προς το χωριό που είχε στήσει ενέδρα σε γερμανική περίπολο, είναι:
από τον Αετό Αλέξιος Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Καζάτζας (Κοκώνης), Μήτρος Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Γκότσης (Κόρος) και Γεώργιος Χαϊμανάς (Γιωργιάνης) και από τα γύρω χωριά:Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα, Αικατερίνη Ζιάννη, Μιχάλης Αποστολόπουλος, Νικόλαος Μανωλόπουλος.

Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος, οι Δήμαρχοι Πεταλιδίου και Κυπαρισσίας, ο Δκτής ΚΕΔΒ κ.α.


*με πληροφορίες από την εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - http://www.epikerotita.gr/