Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει μέσω του «Θ» η κα Αλέκα Φουντέα, εκ των ιδιοκτητών του Κάστρου της Ζαρνάτας στο Σταυροπήγιο Αβίας, επειδή σε καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου που πραγματοποιεί η Νομαρχία Μεσσηνίας, κόπηκαν δέντρα και θάμνοι, με αποτέλεσμα ο λόφος όπου βρίσκεται το μνημείο να μείνει γυμνός.
Σε επικοινωνία που είχε μαζί μας η κα Φουντέα σημείωσε: «Τηλεφώνησαν στην κόρη μου ότι θα έρθουν να καθαρίσουν το Κάστρο. Εμείς θεωρήσαμε ότι θα γινόταν καθαρισμός και όχι ότι θα έκοβαν σχεδόν όλα τα δέντρα, που χρειάστηκαν χρόνια για να μεγαλώσουν. Όταν πήγα και είδα το χώρο, δεν πίστευα στα μάτια μου! Έπαθα σοκ. Ρώτησα γιατί έκοψαν τα δέντρα και τους θάμνους και μου απάντησαν ότι τα καθάρισαν για να φαίνεται το Κάστρο και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που είναι δίπλα, αλλά και για λόγους προστασίας των μνημείων από πιθανή φωτιά. Κι εγώ ρωτάω: γιατί τότε δεν κόβουν και τα δέντρα στο Κάστρο της Καλαμάτας και της Πύλου, που είναι ολόκληρα δάση;».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Χατζής, διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσσηνίας που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου καθαρισμού και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, το οποίο πραγματοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης Νομαρχίας - ΤΕΔΚ, μας είπε: «Οι εργασίες στους αρχαιολογικούς χώρους γίνονται σε συνεργασία με τις δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων του νομού, τη ΛΗ΄ Προϊστορικών και Κλασσικών και την 26η Βυζαντινών. Μάλιστα, παρών είναι και αρχαιοφύλακας, ενώ στην αρχή των εργασιών έρχεται και αρχαιολόγος, ο οποίος δίνει οδηγίες στον αρχαιοφύλακα που επιβλέπει για το τι πρέπει να γίνει. Γενικά, το πρόγραμμα αφορά εργασίες διαμόρφωσης, περίφραξης, καθαρισμού, προσβασιμότητας και τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων. Όσο για το Κάστρο της Ζαρνάτας, ό,τι έγινε εκεί ήταν για λόγους προστασίας και ανάδειξης. Το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σε έκταση 8,5 στρεμμάτων θα γίνει καθαρισμός, κατασκευή μονοπατιού 265 μέτρων και τοποθέτηση πινακίδων για πληροφόρηση των επισκεπτών». Συγκεκριμένα για τα δέντρα και τους θάμνους που κόπηκαν, ο κ. Χατζής πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το νόμο 3208/2003 (παρ. 4 αρ. 1.18.), τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που ευρίσκονται εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, θεσμοθετημένων ζωνών προστασίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ιστορικών τόπων, διέπονται από τις διατάξεις της αρχαιολογικής και δασικής νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις που οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού κρίνουν ότι απαιτούνται μέτρα προστασίας, συντήρησης, έρευνας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αυτά εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας, χωρίς να απαιτείται έγκριση των αρμόδιων δασικών Αρχών».
Της Μαρίας Νίκα