Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Γ. Αλογοσκούφης: 4,9 δισ.€ το κόστος των εξαγγελιών του κ. Παπανδρέου...



Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ΔΕΘ, προσκομίζοντας μάλιστα στοιχεία για το κόστος των εξαγγελιών του κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Αλογοσκούφης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής κρίση που δοκιμάζει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, ούτε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ίδια η ελληνική οικονομία με ευθύνη του κόμματός του για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν.
Όπως επεσήμανε, τα άμεσα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου, κοστίζουν 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 4,9 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα μακροπρόθεσμα το σύνολο της επιβάρυνσης για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 4,7% του ΑΕΠ, γύρω στα 11 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς για τον έλεγχο από τη Eurostat σχετικά με το ύψος του ελλείμματος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ακόμη και αν υπάρξουν αναθεωρήσεις για το 2007, αυτές θα είναι περιορισμένες και δεν οδηγούν σε καμιά περίπτωση σε μόνιμη και διατηρήσιμη υπέρβαση του ορίου 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα που προβλέπει το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.
Παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή της πολιτικής που έχει χαραχθεί από την Ε.Ε. για μηδενισμό των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό ώς το 2010, αν και όπως είπε, υπάρχει προβληματισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.


H χρηματοικονομική κρίση δεν έχει φτάσει στο τέλος της


Αναφερόμενος εξάλλου, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών στη Νίκαια το Σαββατοκύριακο, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι διαπιστώθηκε ότι η χρηματοικονομική κρίση δεν έχει φτάσει στο τέλος της και ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όσο και των δημοσίων οικονομικών και του πληθωρισμού.
Όπως είπε, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη απάντηση στις προκλήσεις της διεθνούς κρίσης με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και την προστασία ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς όπως σημείωσε, πρέπει να συνεχιστεί η αντιπληθωριστική πολιτική.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να ενισχυθεί χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα διαπιστώθηκε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά στις ΗΠΑ.
Ειδικά για την ελληνική οικονομία, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αντέχει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει είναι πολύ μικρότερα λόγω των αδυναμιών του παρελθόντος. Γι'αυτό, τόνισε, οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν για τη φτώχεια και την κοινωνική συνοχή, θα εντάσσονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και αυτές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης το διάστημα 2004-2007 κυμάνθηκε στο 4,9%, ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού στο 3,1%, ενώ η ανεργία από 10,5% το 2004 έπεσε στο 8,3% το 2007. Το μέσο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 7,4% το 2004 περιορίστηκε στο 2,8% το 2007, ενώ το χρέος από 98,6% του ΑΕΠ στο 94,5% του ΑΕΠ.
Στο ίδιο διάστημα η μέση μεταβολή του πραγματικού μισθού, ανήλθε σε 3,1%, ενώ το ΑΕΠ κατά κεφαλήν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έφτασε το 88,2% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ από 83% το 2004. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα παρέμειναν σταθερά από το 21,3% του ΑΕΠ στο 21,1%.