Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Ανοίγουν οι κρουνοί της πληροφόρησης Siemens...



Θετική αναμένεται να είναι η απάντηση του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού στο έγγραφο της εισαγγελίας του Μονάχου να εξετάσει τον 58χρονο Ράινχαρντ Σίκατσεκ πρώην στέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων της εταιρείας.

Ο έλληνας δικαστής αναμένεται να μεταβεί ο ίδιος στη Γερμανία γύρω στις 15Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως μελετήσει τα πρακτικά της δίκης του Σίκατσεκ τα οποία έχει ζητήσει από τις γερμανικές αρχές.

Η κατάθεση του Σίκατσεκ αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στην ανάκριση, καθώς το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Siemens φέρεται να γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα έχει αποκαλύψει στις γερμανικές αρχές για τους τελικούς αποδέκτες των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο άνθρωπος που έστησε το σύστημα με τις υπεράκτιες εταιρείες, μέσω των οποίων διακινούνταν οι μίζες, στην κατάθεση του υποστήριξε ότι δόθηκαν μίζες σε τέσσερα υπουργεία, κάτι που αναμένεται να κληθεί να διευκρινίσει στην συνάντησή του με τον Νίκο Ζαγοριανό.

Έτοιμες να δώσουν νέα στοιχεία για την υπόθεση Siemens είναι και οι Ελβετικές αρχές που με έγγραφό τους προς τον ειδικό ανακριτή ζητούν συνάντηση μαζί του για ανταλλαγή στοιχείων για τις διαδρομές των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού.

Στις ελβετικές τράπεζες εντοπίστηκαν τουλάχιστον 12 ύποπτοι λογαριασμοί υπεράκτιων εταιρειών.