Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την ψήφο των ομογενών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο για να ξεκινήσει άλλος ένας γύρος διαλόγου. Στόχος είναι να διασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατ' αρχήν είναι σύμφωνο με την ιδέα, αφού για να γίνει νόμος του κράτους απαιτούνται 200 ψήφοι. Το πρώτο προσχέδιο, που γνωστοποιήθηκε πέρυσι, απορρίφθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και τους ομογενείς, καθώς υπήρξε ισχυρή διαφωνία στο πού θα «καταλήγει» η ψήφος του εξωτερικού (στην επικράτεια ή στις εκλογικές περιφέρειες) και στον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται η ψηφοφορία. Οι ενστάσεις συζητήθηκαν στις πρόσφατες συναντήσεις του προέδρου του ΣΑΕ κ. Στ. Ταμβάκη με τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο και Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάνη, ενώ προηγήθηκε συνομιλία με τον πρωθυπουργό. Κατόπιν τούτων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των υπευθύνων των κομμάτων υπό τους δύο υπουργούς τον Ιούλιο, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Οκτώβριο. Προφανώς, στη νέα σύσκεψη η συζήτηση θα γίνει επί του δεύτερου προσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και της Μαρίνας Μάνη, οι αλλαγές που αποφασίσθηκαν είναι οι εξής:
Πρώτον, δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια. Κατά την κυβέρνηση, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ελάχιστη, πλην ικανή, επαφή τους με την Ελλάδα, αφού αυτή η εγγραφή προϋποθέτει σταθερή διεύθυνση κατοικίας και οικογενειακή μερίδα. Αυτή η κατηγορία, άλλωστε, έχει και σήμερα δικαίωμα ψήφου και μπορεί να το ασκήσει εάν ταξιδέψει μέχρι τις ελληνικές κάλπες.
Δεύτερον, η ψήφος θα καταλήγει στην επικράτεια και όχι στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι οι ομογενείς, όπως προέβλεπε το πρώτο προσχέδιο και υποστήριζε ο κ. Παυλόπουλος. Επ' αυτού είχαν εκδηλωθεί σφοδρές διαφωνίες:
από το ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι οι υποψήφιοι βουλευτές θα έπρεπε να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στις πέντε ηπείρους του πλανήτη (ζητώντας «σταυρό» από τους ομογενείς!) και από το ΣΑΕ που θέλει εκλογή «δικών του», δηλαδή ομογενών βουλευτών. Η ψήφος, λοιπόν, θα προσμετράται στην επικράτεια και θα υπολογίζεται στα συνολικά ποσοστά των κομμάτων, ενώ η σκέψη είναι να ορίζονται τρεις υποψήφιοι ομογενών (Αυστραλία, Αμερική, Ευρώπη) στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η μια εκδοχή είναι να αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από 12 σε 15 και να αφαιρεθούν από άλλες περιφέρειες της χώρας. Η δεύτερη είναι να συμπεριληφθούν στη σημερινή 12άδα.
Τρίτον, οι τρόποι ψηφοφορίας θα είναι δύο: με κάλπη στα προξενεία και σε άλλα επίσημα ελληνικά «καταστήματα» (όπως προέβλεπε το πρώτο προσχέδιο), ενώ εισάγεται και η «επιστολική ψήφος» (μέσω ταχυδρομείου) για τις περιπτώσεις που είναι αδύνατη η πρώτη λύση.