Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Κύμα δροσιάς από τα κλιματιστικά!!!



H «καυτή» αλήθεια των κλιματιστικών είναι άλλη από αυτή που εμείς είμαστε σε θέση να πιστεύουμε.


Έτσι λοιπόν και όσο κι αν εμείς δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε - επειδή μας βολεύει προς το παρόν να δροσιζόμαστε μέσα στο σπίτι μας - οι επιδράσεις που προκαλούν τα κλιματιστικά στον πλανήτη μας είναι πολλές και ιδιαίτερα άσχημες. Κι ενώ εμείς δροσιζόμαστε, την ίδια ακριβώς στιγμή η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα μεγαλώνει επικίνδυνα κι αισθητά, επιβαρύνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα του νέφους και κατ’ επέκταση συμβάλει στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Φυσικά, λίγοι έως κι ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες, που μπορεί να προκαλέσει στο περιβάλλον η χρήση των κλιματιστικών, αφού λίγοι γνωρίζουν πως τα κλιματιστικά για να δώσουν ψύξη εκπέμπουν θερμότητα στις μεγάλες πόλεις, ενώ σπαταλούν ένα τεράστιο μέρος του ενεργειακού πλούτου. Άρα λοιπόν τα κλιματιστικά μπορεί σε πρώτη φάση να μας δροσίζουν, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζουν τον δείκτη της θερμοκρασίας στις πόλεις και - το σημαντικότερο - καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας!

Κάθε φέτος και χειρότερα!
Τα πράγματα δεν ήταν ίδια πριν από μερικές δεκαετίες, τότε που η ζήτησή τους δεν απασχολούσε ούτε καν τους διαφημιστές. H υπερθέρμανση του πλανήτη και η βελτίωση των οικονομικών πολλών νοικοκυριών έχουν μετατρέψει τα κλιματιστικά σε είδος πρώτης ανάγκης, ιδιαίτερα για όσους ζουν στις μεγαλουπόλεις. Ή, αλλιώς, στις «θερμικές νησίδες», όπως τις αποκαλούν οι περιβαλλοντολόγοι.
Οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το πρόβλημα της διαρκώς αυξανόμενης θερμοκρασίας, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά κυρίως για το ενεργειακό πρόβλημα, το οποίο επιβαρύνεται αισθητά από τη χρήση των κλιματιστικών.

Κλιματισμός και παιδιά
Οι παιδίατροι θεωρούν απαραίτητο τον αερισμό των δωματίων, όπου βρίσκονται παιδιά. Τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται από τους μικροοργανισμούς, που παραμένουν στους κλειστούς χώρους, όταν ο αέρας ανακυκλώνεται, αλλά και στην κακή συντήρηση των κλιματιστικών, που ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων. Καλό είναι λοιπόν στον χώρο όπου υπάρχουν μικρά παιδιά να μη γίνεται ή έστω να περιορίζουμε τη χρήση του κλιματιστικού μας.

Τι δήλωσαν στην «Επι» για το θέμα
Η Αριστέα Παλιατσέα, κάτοικος Καλαμάτας, δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι, επιλέγουμε να δροσιστούμε κάνοντας χρήση κλιματιστικού, αλλά θεωρώ ότι ο ανεμιστήρας αποτελεί καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή. Πάντως, ο χώρος στον οποίο εργάζομαι είναι κλιματιζόμενος. Για να είμαι ειλικρινής, ζέστη όλο το καλοκαίρι δεν έχω καταλάβει».
Ο Ηλίας Γιαννακέας, 19 χρόνων, τόνισε: «Χρησιμοποιώ και κλιματιστικό και ανεμιστήρα».
Ο Γιώργος Τσεκουράς, με καταγωγή από Καλαμάτα και φοιτητής στο ΤΕΙ της πόλης στο τμήμα Υγείας και Πρόνοιας, ανέφερε: «Πιστεύω ότι, ο ανεμιστήρας είναι καλύτερος και φαντάζομαι πως είναι σε όλους μας γνωστό ότι, το κλιματιστικό βοηθά και συμβάλει στην αύξηση του άσχημου φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Φυσικά από τη χρήση κλιματιστικού προκύπτει μια σωρεία επιβλαβών προβλημάτων, τόσο για το οικοσύστημα και τον πλανήτη, όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Θέλω να τονίσω επίσης ότι, το κλιματιστικό δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν άνθρωποι που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή πρόβλημα άσθματος. Επίσης, δεν είναι καθόλου λίγα τα περιστατικά εκείνα τα οποία έχουν πάρει τον δρόμο του Νοσοκομείου εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης του κλιματιστικού».
Ο φίλος του Γιώργου, Εμμανουήλ Ζέρβας, υπογράμμισε: «Είμαι από την Καλαμάτα, αλλά σπουδάζω στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Πολυτεχνείο. Θέλω να τονίσω ότι, ο αέρας που βγάζει ο ανεμιστήρας είναι μια χαρά και πολλές φορές σε μένα προσωπικά έχει αποδειχθεί σωτήριος, γιατί δεν μπορώ να περιμένω πότε θα παγώσει τον χώρο ένα κλιματιστικό. Ο ανεμιστήρας σου παρέχει κρύο ή έστω δροσερό αέρα, τη στιγμή που τον έχεις άμεση ανάγκη».
Η Έλενα Ζαραλή, 28 χρόνων από Αθήνα, επισκέπτρια στην Καλαμάτα, μας είπε: «Είμαι από την Αθήνα κι ευτυχώς διαθέτω κλιματιστικό. Νομίζω ότι τα αρνητικά και τα θετικά που προκαλεί η χρήση κλιματιστικού είναι σε όλους μας ευνόητα και γνωστά». Τέλος η Αναστασία Μαλαπάνη, 30 χρόνων από Καλαμάτα, τόνισε: «Διαθέτω κλιματιστικό και στο σπίτι μου αλλά και στη δουλειά μου. Το θέμα είναι πως δεν κάνω χρήση τον τελευταίο καιρό του κλιματιστικού εξαιτίας του ότι έχω μικρό παιδί και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κρυολογήματος. Φέτος το καλοκαίρι το περάσαμε χωρίς καθόλου κλιματιστικό, κάναμε χρήση του ανεμιστήρα και πάλι όχι σε καθημερινή βάση, αλλά όταν δεν υποφερόταν η ζέστη. Είναι πιστεύω καλύτερος ο ανεμιστήρας, ωστόσο οι περισσότεροι γνωστοί μου διαθέτουν κλιματιστικό».



Πηγή, Εφημερίδα ¨ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ¨ - http://www.epikerotita.gr/