Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Στο χείλος της χρεοκοπίας



Οι υψηλές τιμές των καυσίμων απειλούν να στείλουν στη χρεοκοπία τουλάχιστον 50 ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με δημοσίευμα των "Τάιμς" του Λονδίνου.

Οι Τάιμς αναφέρονται στην έκθεση του επενδυτικού οίκου Blue Oar Ιnvestments, σύμφωνα με την οποία απειλούνται εκτός της Ολυμπιακής, οι Σκανδιναβικές Αερογραμμές SAS, η Αλιτάλια, η ουγγρική Μάλεβ, η πολωνική Λοτ και μικρότερες βρετανικές εταιρείες όπως η BMI, η Flybe και η Monarch που θα αναγκασθούν ή να συγχωνευθούν ή να κλείσουν.

Με την εκτίμηση αυτή, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, συμφωνούν και οι δύο από τους ισχυρούς παίκτες στους ευρωπαϊκούς αιθέρες, οι Βρετανικές Αερογραμμές και η Ραϊαναίρ.
Από την πλευρά της, η British Airways, βλέποντας πως τα ακριβά καύσιμα τής στοιχίζουν γύρω στα 10 εκ. ευρώ την ημέρα, αποφάσισε να περικόψει από τον Οκτώβριο πτήσεις.

Η Ραϊαναίρ αντιθέτως, αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, μειώνοντας τις τιμές των εισιτηρίων κατά 5% και προσφέροντας 1 εκ. εισιτήρια της μιας στερλίνας από τον Σεπτέμβριο για να έχει έτσι όσο γίνεται περισσότερους επιβάτες σε κάθε πτήση.

Με αυτό τον πόλεμο τιμών ελπίζει ότι θα οδηγήσει τους αντιπάλους της στη χρεοκοπία θέτοντας έτσι υπό τον έλεγχό της τους πιο καλούς, και δη τους πιο επικερδείς, προορισμούς.