Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Ερωτήματα για την ύπαρξη ζωής στον Αρη εγείρουν τα αναπάντεχα ευρήματα του Phoenix




Έκπληξη προκάλεσε στους επιστήμονες της NASA η ανακάλυψη ότι στο έδαφος του Αρη ενδεχομένως να υπάρχουν υπερχλωρικά άλατα, ένα μη αναμενόμενο εύρημα των ερευνών του Phoenix.
Το ρομποτικό σκάφος Phoenix που έχει προσεδαφιστεί κοντά στον βόρειο πόλο του Αρη εντόπισε με δύο διαφορετικά όργανά του υπερχλωρικά άλατα, κατά την διάρκεια των αναλύσεων χώματος που πραγματοποιεί.
Τα υπερχλωρικά άλατα είναι μερικές φορές τοξικά για τις οργανικές ενώσεις, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες η ύπαρξη τους στον Αρη δεν απαγορεύει τελεσίδικα την ύπαρξη μικροβιακής ζωής. «Είναι ένα σύνθετο ζήτημα», σημειώνουν οι αστροφυσικοί.
Για την πλήρη διερεύνηση των ευρημάτων θα χρειαστούν περισσότερες αναλύσεις. Επειδή όμως οι συγκεκριμένες οξειδωτικές ενώσεις χρησιμοποιούνται και σε καύσιμα πυραύλων εξετάζεται και το ενδεχόμενο το εύρημα να είναι μόλυνση από τα καύσιμα που χρησιμοποιησε το Phoenix κατά την διαδικασία καθόδου.
Τις προηγούμενες ημέρες οι επιστήμονες που χειρίζονται το Phoenix ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν οριστικές αποδείξεις ότι στον Αρη υπάρχει νερό με τη μορφή πάγου. Μάλιστα, το έδαφος του Αρη βρέθηκε να είναι περισσότερο αλκαλικό από ό,τι αναμένονταν ενώ περιέχει ίχνη μαγνησίου, νατρίου και καλίου.
Η αποστολή του Phoenix θα παραταθεί άλλες πέντε εβδομάδες από το αρχικό όριο των 90 ημερών που λήγει στο τέλος Αυγούστου.


in.gr - Newsroom ΔΟΛ