Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Μαυριτανία: Αναίμακτο πραξικόπημα




Παρελθόν στην Μαυριτανία αποτελεί ο πρόεδρος Σίντι Μοχάμεντ Ουλντ Σιχ Αμπνταλαχί μετά την απόφασή του να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους πολλούς υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, πυροδοτώντας έτσι το κίνημα ανατροπής του.

Μεταξύ των αποπεμφθέντων αξιωματικών είναι και ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, ο οποίος κατέλαβε το προεδρικό μέγαρο και σχημάτισε ένα κρατικό συμβούλιο, του οποίου ηγείται.

Στο πρώτο διάγγελμα που μεταδόθηκε από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος δεν είναι πλέον αρχηγός του κράτους, ενώ ακυρώνεται κάθε προηγούμενη διαταγή του με την οποία είχαν απαλλαγεί των καθηκόντων τους πολλοί στρατιωτικοί.

Ο Σίντι Μοχάμεντ Ουλντ Σιχ Αμπνταλαχί εξελέγη πρόεδρος το 2007 με μία διαδικασία που είχε χαρακτηριστεί ως η πρώτη πραγματικά διαφανής εκλογική διαδικασία στην πρώην γαλλική αυτή αποικία, η οποία διοικήθηκε με μία διαδοχή πραξικοπημάτων και την 20χρονη δικτατορία του Μααούγια Ουλντ Τάγια. (1984-2005). Πρόσφατα ωστόσο ο Αμπνταλαχί αντιμετώπισε οξύτατη πολιτική κρίση, όταν 48 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αποσκίρτησαν ύστερα από πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ η δυσαρέσκεια εναντίον του κλιμακώθηκε όταν αρνήθηκε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τον οικονομικό έλεγχο ενός ιδρύματος του οποίου ηγήθηκε η σύζυγός του.