Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Απεράντος σκουπιδότοπος η Μεσσηνία από το Γενάρη


Ανέτοιμοι οι δήμοι να δεχτούν τα μπαλοποιημένα σκουπίδια


Κυριολεκτικά μετέωρο είναι το θέμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων στη Μεσσηνία. Μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη λειτουργία της «Μαραθόλακκας», τη συγκέντρωση των κατοίκων του Ασπροχώματος κατά της πιθανότητας επαναλειτουργίας της ΜΟΛΑΚ, τις σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα, ότι θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική σύμβαση με τους όμορους Δήμους και του αντιδημάρχου Θαν. Ηλιόπουλου, πως η Θουρία θα αποθηκεύει τα μπαλοποιημένα απορρίμματά της σε δικό της χώρο, αρχίσαμε να αναζητούμε την αλήθεια.Από όσα πληροφορηθήκαμε, προκύπτει ότι και οι δύο έχουν δίκιο. Ο πρώτος για την μπαλοποίηση των απορριμμάτων των γειτονικών της Καλαμάτας Δήμων και ο δεύτερος για την αποθήκευσή τους σε δικό τους χώρο.
Απευθυνθήκαμε στο δήμαρχο Θουρίας Γ. Σκαλαίο. Μετά από ερώτησή μας, είπε πως οι Δήμοι Αβίας, Άριος, Αρφαρών και Θουρίας ανάθεσαν σε συγκεκριμένο μελετητή να εντοπίσει αν υπάρχουν χώροι που να πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόθεση των μπαλοποιημένων απορριμμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν προκύψει τρεις μόνο χώροι σε Άρι, Αρφαρά και Θουρία, οι οποίοι όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς ο ένας βρίσκεται κοντά σε οικισμό, ο δεύτερος σε ιδιωτική έκταση και ο τρίτος σε λατομείο, την παραχώρηση του οποίου έχει αρνηθεί, για τους δικούς του (υπηρεσιακούς) λόγους, το Δασαρχείο. Στην Αβία, τέλος, δεν υπάρχει χώρος για την απόθεσή τους.
Η …λύση Έτσι, ενώ απομένουν λιγότερες από 40 ημέρες, οπότε εκπνέει και η προθεσμία που έχει δοθεί στη χώρα μας για την αναστολή λειτουργίας των χωματερών, ουδέν νεώτερον φαίνεται να υπάρχει γύρω από τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.Να θυμίσουμε ότι τόσο ο υφυπουργός Εσωτερικών Θαν. Νάκος όσο και ο γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νικ. Αγγελόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή τους στην Τρίπολη, είχαν ανακοινώσει την προμήθεια μπαλοποιητών (4 για τη Μεσσηνία), που θα τοποθετηθούν σε ισάριθμα σημεία, και τέσσερις χώρους για την τοποθέτηση των μπαλοποιημένων απορριμμάτων, τα οποία θα παραμείνουν σε αυτούς για δύο χρόνια, καθώς έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει κατασκευαστεί και το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, για τη λειτουργία του οποίου θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη.Το συνολικό κόστος προμήθειας των μπαλοποιητών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε 9.000.000 ευρώ. Από τότε, πάντως, έως σήμερα δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για τις όποιες εξελίξεις.
ΑδιέξοδοΗ κατάσταση βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο. Ζητήσαμε από τον κ. Σκαλαίο να μας αναφέρει τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί ο χώρος που θα επιλεγεί για την απόθεση των μπαλοποιημένων απορριμμάτων. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχει δημιουργηθεί υπόβαση από χαλίκι 3Α, να τοποθετηθεί γεωύφασμα και από πάνω 50 εκατοστά αργιλοχώματος, προκειμένου να τοποθετηθούν οι μπάλες των απορριμμάτων, που θα πρέπει να σκεπάζονται καθημερινά με χώμα πάχους 30 εκατοστών. Όλοι αυτοί οι όροι καθιστούν δύσκολη την εξεύρεση λύσεων και χώρων. Εκτός αυτού, είναι αβέβαιο τι θα γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου 2009, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος θα αναλάβει τα έξοδα διαμόρφωσης των χώρων που θα δεχτούν τα μπαλοποιημένα απορρίμματα, αν και κατά πόσο προκύψουν τέτοιοι. Αν κρίνουμε, πάντως, από τη διαχειριστική ενότητα του Δήμου Καλαμάτας, ήδη υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες…


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"