Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Επιδότηση ελαιολάδου - Χιλιάδες παραγωγοί μένουν εκτός...


Ο Προκρούστης έκοβε ό,τι περίσσευε από τα πόδια όποιου ξάπλωνε στο κρεβάτι του. Η πρόσφατη απόφαση για τον «έλεγχο υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οπωσδήποτε είναι εξαιρετικά συμφέρουσα για την Ελλάδα, σε σχέση με τις προτάσεις περικοπής που είχε κάνει η κα Μπόελ, επίτροπος Γεωργίας. Τελική της πρόταση ήταν: όποιος έχει κάτω από 10 στρέμματα ή παίρνει μέχρι 250 ευρώ, θα πάψει να λαμβάνει επιδότηση.Αυτό που υιοθετήθηκε –και θα λειτουργήσει ως «αντίστροφος Προκρούστης»- είναι πολύ καλύτερο αφού θα την πληρώσουν πολύ λιγότεροι, σε σχέση με όσους θα έμεναν χωρίς επιδότηση αν ίσχυαν όσα πρότεινε η κα Μπόελ. Οι μικροί τη γλύτωσαν, όπως έχει αναφέρει το «Θ», δεν τη γλυτώνουν όμως οι πολύ μικροί, καθώς αναμένεται το 2009 να περικοπούν οι επιδοτήσεις από όσους έχουν δικαιώματα μέχρι 100 ευρώ, αν ισχύσει αυτή η επιλογή που είναι και η πιθανότερη. Τούτο, όμως, δε σημαίνει κι ότι θα χάσουν τα ποσά αυτά, αφού μπορούν να κάνουν στις αρχές του 2009 μεταβίβαση δικαιωμάτων.

Οι επιλογές
Υπενθύμιση: η Ελλάδα μπορεί να διαλέξει από δύο «πακέτα» ρυθμίσεων, όπως έχει ήδη γράψει το «Θ». Το πρώτο είναι: περικοπή επιδοτήσεων σε όσους έχουν δικαιώματα κάτω από 400 ευρώ ή 4 στρέμματα. Είναι πολύ επιβαρυντικό, καθώς θα βρεθούν εκτός επιδοτήσεων πάρα πολλοί παραγωγοί (χειρότερο τα 400 ευρώ). Το δεύτερο: περικοπή επιδοτήσεων σε όσους έχουν δικαιώματα κάτω από 100 ευρώ ή 10 στρέμματα (είναι τα γενικά κατώφλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Τα 10 στρέμματα δε συζητούνται καθόλου, είναι η αρχική αρνητική πρόταση της κας Μπόελ. Η ΠΑΣΕΓΕΣ καταλήγει να προτείνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το «κατώφλι» των 100 ευρώ, που οπωσδήποτε δεν αφορά ούτε σοβαρούς ερασιτέχνες παραγωγούς, αφού αντιστοιχεί σε παραγωγή μερικών δεκάδων κιλών λαδιού και τη σχετική επιδότηση.Την πρόταση-επιλογή της ΠΑΣΕΓΕΣ επιβεβαίωσε μιλώντας χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Βασίλης Κοζομπόλης. Ο πρόεδρος της Ένωσης μας είπε ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ την Τρίτη αναφέρθηκε πως η Ελλάδα θα έχει να επιλέξει ως κατώφλι για πληρωμή επιδοτήσεων είτε τα 100 ευρώ είτε τα 10 στρέμματα. Φυσικά, διαλέγει τα 100 ευρώ.

Εκτός, χιλιάδες στη Μεσσηνία
Παρά το γεγονός ότι είναι η ευνοϊκότερη μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών, το κατώφλι των 100 ευρώ σημαίνει περικοπή των επιδοτήσεων από χιλιάδες παραγωγούς στη Μεσσηνία. Οι υπηρεσίες της Ένωσης δεν είχαν καταλήξει χθες στον ακριβή αριθμό, αλλά οπωσδήποτε μιλάμε για χιλιάδες παραγωγούς. Βάσει παλιότερης μέτρησης, όσοι έχουν δικαιώματα μέχρι 50 ευρώ ανέρχονται σε περίπου 4.000 παραγωγούς και σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν όσοι έχουν πάνω από 50 μέχρι 100 ευρώ.Η λύση –που εισηγείται και ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος- θα είναι η μεταβίβαση δικαιωμάτων, ώστε τα χρήματα να μείνουν εντός της οικογένειας, αφού προφανώς τα 90 ή 80 ευρώ είναι το ποσόν της μάνας από το προικώο ελαιοπερίβολο…

Β. Κοζομπόλης: «Υπάρχει τρόπος»
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας έκανε στο «Θ» το εξής σχόλιο:
«Ευτυχώς αποφύγαμε την πολύ οδυνηρή πρόταση που αρχικά είχε κάνει η κα Μπόελ, η οποία αργότερα –λόγω και της ελληνικής πίεσης- εμφανίστηκε διαλλακτική. Βάσει όσων αποφασίστηκαν, εκτιμάται ότι η πλέον ανώδυνη επιλογή είναι αυτή του κατωφλίου των 100 ευρώ. Και τούτο, διότι οι παραγωγοί με δικαιώματα 150 ή 200 ευρώ δεν έχουν πάνω από 4 στρέμματα, άρα θα κοπούν αν ισχύσει το άλλο σενάριο.Υπάρχει, όμως, τρόπος αυτά τα μικρά ποσά να σωθούν, με μεταβιβάσεις δικαιωμάτων από τους δικαιούχους σε συγγενικά τους πρόσωπα, μια διαδικασία που θα γίνει το 1ο τρίμηνο του νέου έτους. Η Ένωση σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ θα διερευνήσει όλες τις παραμέτρους, θα διαφωτίσει τους παραγωγούς και θα τους διευκολύνει στις διαδικασίες».


Του Κώστα Κοντοθανάση


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"