Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Εκπληκτικός Παναθηναϊκός - "Τους έκανε... μιλ-άνω κάτω"!

Ο Παναθηναϊκός με γκολ του Σαριέγκι πήρε μεγάλη νίκη με 1-0 επί της Ιντερ στο Μιλάνο και σε συνδυασμό με το 2-2 της Ανόρθωσης με τη Βέρντερ στην Κύπρο, θέλει απλά την ισοπαλία στο ΟΑΚΑ την τελευταία αγωνιστική με τους κύπριους για να πάρει την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Champions League! Ηταν ένα αποτέλεσμα, μία νίκη, από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή ιστορία του τριφυλλιού και όχι μόνο. Ο Παναθηναϊκός θύμισε τον παλιό, καλό Παναθηναϊκό του Ρότσα, του Σαραβάκου, του Βαζέχα που έκανε τέτοιες νίκες... Για καλούς και υστερήσαντες τι να πούμε; Και οι 14 παίκτες των πρασίνων ήταν υπέροχοι με προεξάρχοντες τους Σιμάο, Ζιλμπέρτο και όλη την άμυνα του τριφυλλιού... Ο Τεν Κάτε πήρε το... πορτοφόλι του Μουρίνιο με τον καλοστημένο Παναθηναϊκό, που για 96 λεπτά ήταν ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ!

Καμία έκπληξη δεν επεφύλασσαν στις αρχικές 11άδες οι δύο τεχνικοί. Ο Τεν Κάτε παρέταξε τον Παναθηναϊκό με το αναμενόμενο 3-4-2-1, με τριάδα στην άμυνα τους Γκούμα, Βύντρα, Σαριέγκι, Σπυρόπουλο, Νίλσον στα πλάγια και αμυντικά χαφ τους Ζιλμπέρτο και Σιμάο. Στις πτέρυγες ξεκίνησαν Γκάμπριελ και Καραγκούνης και προωθημένος ο Μάντζιος.
Ο Μουρίνιο ξεκίνησε με 4-4-2 σε ρόμβο και τετράδα στην άμυνα τους Μαϊκόν, Κόρδομπα, Ματεράτσι και Μάξγουελ. Αμυντικό χαφ ήταν ο Καμπιάσο, δεξιά ο Ζανέτι, αριστερά ο Φίγκο, "δεκάρι"ο Μουντάρι και μπροστά "Ιμπρα" και Αντριάνο.
Η Ιντερ προσπάθησε από την αρχή να κλείσει τον Παναθηναϊκό στα καρέ της με πίεση σε όλο το γήπεδο και το κατάφερε χωρίς όμως να δημιουργήσει κάποια επικίνδυνη κατάσταση, αφού οι πράσινοι ήταν καλά οργανωμένοι στην άμυνα τους. Από το 15` και μετά οι πράσινοι βγήκαν από το "καβούκι" τους και όχι μόνο ισορρόπησαν, αλλά οι Γκάμπριελ και Σιμάο, ιδίως ο δεύτερος, έχασαν δυο καλές ευκαιρίες στο 16` και 20` αντίστοιχα!
Το παιχνίδι κυλούσε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ομάδας του Τεν Κάτε, που είχε καταπληκτική κυκλοφορία και κρατούσε πολύ καλά τους παίκτες των γηπεδούχων μακριά από την περιοχή της. Τη μοναδική φορά πάντως που ο Ιμπραϊμοβιτς "έσπασε" το τεχνητό οφσάιντ του Παναθηναϊκού στο 31`, δεν μπόρσε να σκοράρει, καθώς το πλασέ του πέρασε άουτ. Μ` αυτά και μ` αυτά, το ημίχρονο έληξε ιδανικά για τους πράσινους, που έχοντας φέρει το ματς εκεί που ήθελαν, πήγαν στα αποδυτήρια με το 0-0.
Ο Μουρίνιο στο δεύτερο μέρος πέρασε στη μεσαία γραμμή τον Κουαρέσμα αντί του Μουντάρι, για να δώσει περισσότερη κίνηση στην ομάδα γυρίζοντας το σύστημα σε 4-2-4, με σκοπό να χτυπήσει από τα άκρα. Ομως ο Παναθηναϊκός συνέχιζε στο ίδιο τέμπο με το πρώτο ημίχρονο, ενώ απείλησε και με τον Σιμάο στο 53`! Ενα ανεπίτρεπτο λάθος του Γκαλίνοβιτς στο 55` που δεν κατάφερε να μπλοκάρει την μπάλα στη μικρή περιοχή σε μια σέντρα, ευτυχώς δεν στοίχισε...
Η είσοδος του Κουαρέσμα έκανε πράγματι πιο επιθετικούς τους νερατζούρι, όμως ο Παναθηναϊκός άντεχε και ο Τεν Κάτε φρέσκαρε και αυτός τη μεσαία του γραμμή βάζοντας τον Σαλπιγγίδη αντί του κουρασμένου Καραγκούνη στο 63`. Την ώρα λοιπόν που η Ανόρθωση πετύχαινε το 2-0 στο ΓΣΠ, ο Παναθηναϊκός σχεδόν ταυτόχρονα έκανε τη δική του υπέρβαση στο "Μεάτσα"!
Στο 69` ο Γκούμας πήρε την κεφαλιά από το κόρνερ του Γκάμπριελ, ο Ζούλιο Σέζαρ απέκρουσε ασθενώς και ο επερχόμενος Σαριέγκι με κοντινό σουτ έκανε το 1-0, βάζοντας τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ! Ο Μουρίνιο πλέον τα έπαιζε όλα για όλα και έβαλε και τον Μπαλοτέλι στη θέση του Φίγκο παίζοντας φουλ επίθεση, ενώ έβαλε και τον Κρουζ, θυσιάζοντας άλλον έναν μέσο.
Η πίεση της Ιντερ ήταν... αφόρητη, καθώς ουσιαστικά οι γηπεδούχοι έπαιζαν με πέντε (!) φορ μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού ψάχνοντας το γκολ, όχι όμως και με τόσο καθαρό μυαλό. Οι... πανικόβλητοι παίκτες της Ιντερ παραλίγο να δεχτούν και δεύτερο γκολ στο 80`, αλλά το σουτ του Σιμάο ήταν βιαστικό και πέρασε άουτ. Ο ολλανδός έβαλε και τρίτο ανασταλτικό, τον Τζιόλη, στη θέση του Γκάμπριελ στο 85` την ίδια ώρα που το σουτ του Κρουζ περνούσε λίγο άουτ. Τι να πούμε και για την τεράστια απόκρουση του Γκαλίνοβιτς στην κεφαλιά του Κρουζ στις καθυστερήσεις; Απλά, έδωσε μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ νίκη στον Παναθηναϊκό!