Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Κλιμακώνεται η έξοδος των τρακτέρ ενόψει της αυριανής πανελλαδικής κινητοποίησης










Συνεδριάζουν σήμερα το μεσημέρι στην Λαμία εκπρόσωποι τοπικών επιτροπών αγροτών από την ηπειρωτική Ελλάδα, με στόχο τον τελικό συντονισμό των κινητοποιήσεων της, αυριανής, Τρίτης 20 Ιανουαρίου, καθώς και για να εκλέξουν νέα Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Ενώ ήδη από το Σαββατοκύριακο έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ σε κομβικά σημεία της χώρας, με προοπτική αύριο να κατευθυνθούν σε σημεία των Εθνικών Οδών.




Ήδη οι αγρότες της Φθιώτιδας έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ στον Δομοκό, ενώ αύριο Τρίτη θα κατευθυνθούν στην Αλαμάνα, αποκλείοντας ταυτόχρονα και τις δύο παρακαμπτήριες της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, οι αγρότες της γειτονικής Βοιωτίας θα στήσουν τα δικά τους μπλόκα στο Κάστρο, κοντά στην Εθνική.
Η συνάντηση της Λαμίας είναι η τρίτη κατά σειρά των εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών, που αποτελούνται κυρίως από «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές και νέους αγρότες, καθώς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί άλλες δύο, στο Ευύδριο Φαρσάλων και στον Πλατύκαμπο Λάρισας, στις 4 και στις 12 του μήνα.
Σήμερα, επίσης, βγαίνουν και τα «κόκκινα» τρακτέρ της ΠΑΣΥ, όπως έχουν προαναγγείλει από την προηγούμενη Τετάρτη, 14/1. Συγκεκριμένα, τρακτέρ από την Καρδίτσα θα συγκεντρωθούν, στις 11 το πρωί, στο Δέλτα της Ιτέας και στην συνέχεια θα κατέβουν στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Στο συγκεκριμένο μπλόκο αναμένεται να συνδράμουν και τρακτέρ από τη Λάρισα, από Τρίκαλα (το μπλόκο της Φαρκαδόνας) και την Μαγνησία (Στεφανοβίκειο).
Στους δρόμους και οι αγρότες της Μακεδονίας
Με αποκλεισμό του κόμβου της Χρυσούπολης, θα ξεκινήσουν πάλι από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της περιοχής Νέστου, του νομού Καβάλας. Ενώ οι αγρότες των Σερρών σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της γέφυρας του Στρυμόνα και του τελωνείου στον Προμαχώνα.
Επίσης, αγρότες από περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως και χθες, θα συγκεντρωθούν με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στο ύψος της Χαλκηδόνας, την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποκλείσουν κάποια στιγμή συμβολικά.
Τα αιτήματα
Σύμφωνα με σχετική συνέντευξη τύπου που έδωσαν τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, στις 15/1, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τερψιθέας του νομού Λάρισας, τα βασικά αιτήματα των εξεγερμένων αγροτών συνοψίζονται στα εξής:
Άμεση οικονομική στήριξη των βασικών προϊόντων που κατέρρευσαν (δημητριακά -λάδι - βιομηχ. ροδάκινο -αχλάδι- γάλα- βαμβάκι). Ο κ. Ζαχαριάς έγινε πιο συγκεκριμένος και ζήτησε «ως ενίσχυση 20 ευρώ για τα σιτηρά και 50 ευρώ για βαμβάκι, καλαμπόκι», διευκρινίζοντας ότι η κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της (σχετικά με τα ποσά της ενίσχυσης σε κάθε προϊόν).
Μείωση κόστους σε: γεωργικά φάρμακα- λιπάσματα, σπόρια, ηλεκτρικό ρεύμα.
Αφορολόγητο πετρέλαιο για γεωργική χρήση μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,
Άμεση χρηματοδότηση για κατασκευή και συνέχιση των αρδευτικών έργων για την αποταμίευση και την παροχή αρδευτικού νερού
Ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στο 15%.
Άμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ τουλάχιστον για 3 χρόνια.
Οικονομική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα, όπως αποφασίστηκε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Άμεση καταβολή των χρημάτων από τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία των προϊόντων (αχλάδια - μήλα -αμύγδαλα-βερίκοκα) σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον άμεση καταβολή των ΠΣΕΑ της χρονιάς 2005-2008
Άμεση προσαρμογή του επιτοκίου της ΑΤΕ για τους αγρότες στο ύψος του επιτοκίου της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας
Υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού, το Σεπτέμβρη του 2006 για τη μετατροπή του εργοστασίου ΕΒΖ Λάρισας σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης υπό κρατικό έλεγχο
Προστασία του ελληνικού φρέσκου γάλακτος, με την ψήφιση νέου κώδικα τροφίμων και ποτών και αναγραφή της προέλευσης - σύστασης όλων των διατροφικών προϊόντων».
Υπ' ατμόν και στην Κρήτη
Παράλληλα με την ηπειρωτική Ελλάδα, σε κοινές αποφάσεις για τα αιτήματα και τις μορφές των κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν αύριο Τρίτη 20 Ιανουαρίου, κατέληξαν οι διοικήσεις των Ενώσεων, των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών, κατά τη διάρκεια συσκέψεων τις οποίες συγκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΟΑΣΝΗ.
Οι αγρότες του Ηρακλείου θα συγκεντρωθούν την Τρίτη, στις 10 το πρωί, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων. Εκεί θα συζητήσουν και σχετικά με τις άλλες μορφές κινητοποιήσεων που ίσως επιλέξουν μετά τον αποκλεισμό της εθνικής οδού.
Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με τα αγροτικά οχήματα και τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό για να την αποκλείσουν στο σημείο της Παντάνασσας. Ραντεβού στην Παντάνασσα δίνουν και οι αγρότες του νομού Λασιθίου.
Οι αγρότες των νομών Χανίων και Ρεθύμνου θα αποκλείσουν τη εθνική οδό σε άλλο σημείο της. Ουσιαστικά ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης θα κοπεί στα τρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αποκλεισμός θα είναι επ αόριστον. Οι αγρότες επιμένουν σε αυτό και όπως λένε δεν πάει άλλο η κατάσταση στον αγροτικό τομέα, σχεδόν όλα τα προϊόντα να είναι στα αζήτητα με πρώτο το δήθεν «εθνικό» μας προϊόν, το ελαιόλαδο.
Τα βασικά αιτήματα των Κρητικών αγροτικών κινητοποιήσεων είναι:
Τιμές ασφαλείας σε όλα τα αγροτικά προϊόντα με κατώτερη τιμή στο ελαιόλαδο τα 2,80 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο.
Κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος και στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ από τον κανονισμό ήσσονος σημασίας της Ε.Ε.
Για τις ιδιαιτερότητες της ντόπιας κτηνοτροφίας, επανέναρξη του προγράμματος της εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας, μεσαίου τύπου σχέδια βελτίωσης στα 100.000 ευρώ με τους όρους των μικρών σχεδίων και ειδικά κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη
Άμεση οικονομική στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων για την απορρόφηση και την προστασία των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων
Πρόγραμμα αναμπέλωσης νέας γενιάς για τη διάσωση της αμπελουργίας
Πάγωμα των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών για 3 χρόνια
Επιστροφή ΦΠΑ στο 15%
Επιστροφή ειδικού φόρου καυσίμων στο 5% και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στα 500 ευρώ ανά στρέμμα.