Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Φύτεψαν τα πρώτα 2.000 δένδρα στον καμένο Ταΰγετο!



Σε αναδάσωση του καμένου από τις πυρκαγιές του 2007 Ταϋγέτου προχώρησε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ταϋγέτου».


Η αναδάσωση ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί από την περιοχή της Αρτεμισίας και σταδιακά αναμένεται να καλύψει και τα τοπικά διαμερίσματα Πηγών, Αλαγονίας, Καρβέλι και Λαδά, περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, αποψιλώνοντας το δάσος του Ταϋγέτου. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή κατοίκων της περιοχής κι εθελοντών από τη Μεσσηνία, που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Συλλόγου για αναδάσωση του Ταϋγέτου. Νωρίς το πρωί όλοι με πολύ διάθεση, μεράκι και κυρίως αγάπη για το βουνό, συνέβαλαν ο καθένας με τις δυνάμεις του στην προσπάθεια αναδάσωσης του καμένου Ταϋγέτου και αναγέννησης του φυσικού του οικοσυστήματος.
Ο περιβαλλοντικός Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ταϋγέτου» ακολούθησε την προβλεπόμενη από τη Δασική Νομοθεσία διαδικασία και ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Δασικής Υπηρεσίας και τη σχετική έγκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε χθες την αναδάσωση με κατάλληλα εγκεκριμένα δενδρύλλια, με την ανταπόκριση πολλών κατοίκων της περιοχής, νέων παιδιών και ηλικιωμένων, που εθελοντικά συμμετείχαν και φύτεψαν τα πρώτα 2.000 περίπου μικρά δένδρα. Να σημειωθεί ότι, η αναδάσωση στις καμένες περιοχές του Ταϋγέτου γίνεται με δαπάνες της Οργάνωσης «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα», που έχει έδρα την Αμερική, καθώς και με τη βοήθεια και συμπαράσταση του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Τοπικών Διαμερισμάτων Αλαγονίας.
Μάλιστα, σύμφωνα την ανακοίνωση του Συλλόγου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναδάσωσης ο Σύλλογος με τη συμμετοχή και άλλων Φορέων (Σχολεία, Οργανώσεις, Σύλλογοι κ.λπ.) θα έχει φυτέψει συνολικά 15.000 δένδρα στις καμένες δασικές εκτάσεις του Ταϋγέτου. Να επισημανθεί ότι, η δενδροφύτευση τελεί υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του Δασαρχείου Καλαμάτας, στα πλαίσια υλοποίησης της εγκεκριμένης μελέτης «Αναδασώσεις καμένου δάσους Ταϋγέτου».