Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Δημοσκόπηση VPRC για το BEST - Δυσαρεστημένοι οι Μεσσήνιοι...




Η δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC που παρουσίασε χθες βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι «BEST» αποτυπώνει τον παλμό των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της Μεσσηνίας αυτή την περίοδο και είναι ενδεικτική του κλίματος δυσαρέσκειας των Μεσσηνίων τόσο για την Κυβέρνηση της χώρας, όσο και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση!

Πάντως, μεγάλα ποσοστά δυσαρέσκειας των Μεσσηνίων καταγράφονται και για τους βουλευτές του Νομού.

Εντούτοις, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, στη Μεσσηνία πρώτο θα ήταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (43%), με το ΠΑΣΟΚ να έπεται (33%).

Πρώτος βουλευτής σε προτίμηση αναδεικνύεται από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Κουσελάς.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στον Νομό μας από 30 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου για λογαριασμό του «BEST» σε δείγμα 770 ατόμων, κατοίκων και ψηφοφόρων του Νομού και του Δήμου Καλαμάτας άνω των 18 ετών, με τηλεφωνική συνέντευξη.

Να σημειωθεί επίσης ότι, τα ποσοστά των απαντήσεων της έρευνας παρουσιάζονται με στρογγυλοποιημένη μορφή.

Φτώχεια, χαμηλοί μισθοί και οικονομική κρίση

Η φτώχεια και η οικονομική κρίση αναδεικνύονται τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας, σύμφωνα με τους Μεσσήνιους. Στην ερώτηση «Ποιο θεωρείτε σήμερα ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η χώρα;» το 36% των ερωτηθέντων απάντησε η φτώχεια, οι χαμηλοί μισθοί, οι συντάξεις και η οικονομική κρίση. Το 28% απάντησε η ακρίβεια, το 14% η ανεργία, το 4% η διαφθορά, το 2% η Παιδεία και το 2% η κρίση στον αγροτικό τομέα και την ύπαιθρο. Τέλος, από ένα μικρό ποσοστό, 1%, καταγράφεται χωριστά για τον τομέα της Υγείας, τα εθνικά θέματα (Κυπριακό, Σκόπια, Τουρκία), τη Δημόσια Διοίκηση, τη Μετανάστευση, το Περιβάλλον και την ανακύκλωση. Το 3% των ερωτηθέντων δεν έδωσε καμία απάντηση (δεν ξέρω / δεν απαντώ), ενώ ένα 7% έδωσε άλλες απαντήσεις.

Χειρότερη η κατάσταση στον Νομό τα τελευταία 2 - 3 χρόνια

Στην ερώτηση αν «τα πράγματα στη Μεσσηνία τα τελευταία δύο με τρία χρόνια καλυτέρευσαν, παρέμειναν ίδια ή χειροτέρευσαν;», ένα σημαντικό ποσοστό Μεσσηνίων (47%) δηλώνει πως χειροτέρευσαν, το 32% πιστεύει πως παρέμειναν ίδια, ενώ το 19% φαίνεται περισσότερο αισιόδοξο απαντώντας πως καλυτέρευσαν. Τέλος, ένα 2% των ερωτηθέντων δεν απάντησε στην ερώτηση (δεν ξέρω / δεν απαντώ). Αναλυτικά τα ποσοστά που καταγράφονται στη δημοσκόπηση ως προς τους ψηφοφόρους των κομμάτων είναι τα ακόλουθα: Από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το 40% πιστεύει πως παρέμειναν τα ίδια, το 30% πως καλυτέρευσαν και το 29% πως χειροτέρευσαν. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 69% πιστεύει πως χειροτέρευσαν, το 23% πως παρέμειναν ίδια κι ένα 5% πως καλυτέρευσαν. Όσον αφορά στους ψηφοφόρους της Αριστεράς (όπου όπως επισημαίνεται στην έρευνα τα στοιχεία είναι ενδεικτικά λόγω μικρής αριθμητικής βάσης) ένα 47% πιστεύει πως τα πράγματα στον Νομό χειροτέρευσαν, το 39% πως παρέμειναν ίδια κι ένα 12% πως καλυτέρευσαν.

Οι Μεσσήνιοι για την Κυβέρνηση

Καθόλου ικανοποιημένοι από τον τρόπο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας δηλώνουν πάνω από τους μισούς Μεσσήνιους (52%), λίγο ικανοποιημένο δηλώνει το 23%, αρκετά ικανοποιημένο το 14% και πολύ ικανοποιημένο μόλις το 8% των Μεσσηνίων. Τέλος, δεν απάντησε το 3% των ερωτηθέντων (δεν ξέρω / δεν απαντώ). Επομένως, όσον αφορά στη δυσαρέσκεια των πολιτών αναφορικά με την Κυβέρνηση, καταγράφεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δυσαρεστημένων (75%), ενώ αντιθέτως ικανοποιημένο δηλώνει μόλις το 22% των ερωτηθέντων. Αναλυτικά τα ποσοστά ικανοποίησης από την Κυβέρνηση ως προς τους ψηφοφόρους των κομμάτων έχουν ως ακολούθως: Από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος το 55% δηλώνει δυσαρεστημένο, το 43% ικανοποιημένο και το 3% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία (96%) δηλώνει δυσαρεστημένη και μόλις το 3% εκφράζει την ικανοποίησή του από την Κυβέρνηση, ενώ το 1% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Τέλος, οι ψηφοφόροι της Αριστεράς δηλώνουν κατά πλειοψηφία δυσαρεστημένοι (92%), ενώ το 6% δηλώνει ικανοποιημένο και το 2% δεν γνωρίζει / δεν απαντά.

Τα ίδια και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση

Καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας δηλώνει το 53% του δείγματος των ερωτηθέντων, ενώ λίγο ικανοποιημένο δηλώνει το 27% των Μεσσηνίων. Το 14% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο κι ένα 3% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο. Συμπερασματικά, λοιπόν, το 80% των Μεσσήνιων πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση κι ένα 16% ικανοποιημένο. Αναλυτικά, ο βαθμός ικανοποίησης όπως καταγράφεται στους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος έχει ως εξής: Από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος το 88% δηλώνει δυσαρεστημένο με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και μόλις ένα 7% ικανοποιημένο, ενώ ένα 5% δεν απάντησε στην ερώτηση. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 60% δηλώνει δυσαρεστημένο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και το 38% ικανοποιημένο, ενώ ένα 2% δεν απάντησε. Από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς το 90% δηλώνει δυσαρεστημένο, το 8% ικανοποιημένο και το 2% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Τονίζεται πάντως ότι, στη δημοσκόπηση τα στοιχεία για την Αριστερά είναι ενδεικτικά λόγω μικρής αριθμητικής βάσης.

Ακολουθούν οι βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας

Καθόλου ικανοποιημένοι φαίνεται να είναι οι μισοί περίπου Μεσσήνιοι (45%) από το έργο των βουλευτών του Νομού μας μέχρι σήμερα. Το 26% των Μεσσηνίων δηλώνει λίγο ικανοποιημένο, το 18% αρκετά, το 5% πολύ ικανοποιημένο και 6% δεν απάντησε. Ως προς τους Μεσσήνιους βουλευτές, λοιπόν, οι πολίτες της Μεσσηνίας δηλώνουν δυσαρεστημένοι (71%) και σε ποσοστό 23% ικανοποιημένοι, ενώ ένα 6% δεν απάντησε. Τα παραπάνω ποσοστά αναλύονται ως εξής ως προς τους ψηφοφόρους των κομμάτων: Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. κατά 59% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το έργο των Μεσσήνιων βουλευτών και το 35% δηλώνει ικανοποίηση, ενώ το 6% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν κι αυτοί δυσαρεστημένοι (82%), το 13% δηλώνει ικανοποιημένο και το 5% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Τέλος οι ψηφοφόροι της Αριστεράς κατά 86% δηλώνουν δυσαρεστημένοι και μόλις κατά 12% ευχαριστημένοι από το έργο των Μεσσήνιων βουλευτών, ενώ το 2% δεν γνωρίζει / δεν απαντά.

Πρόθεση ψήφου: Οι Μεσσήνιοι θα ψήφιζαν Ν.Δ.

Σε ερώτηση της VPRC «Αν γίνονταν τώρα εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», το 43% των Μεσσηνίων απάντησε τη Νέα Δημοκρατία (με μια απόκλιση +/- 3,5%), το 33% το ΠΑΣΟΚ (με απόκλιση +/- 3,3%), το 10% τον ΣΥΡΙΖΑ (απόκλιση +/- 2,1%), το 6% το ΚΚΕ (απόκλιση +/- 1,7%), το 4% τον ΛΑΟΣ (απόκλιση +/- 1,4%), το 2,5% το κόμμα των Οικολόγων (απόκλιση +/- 1,2%) και το 1% λοιπά κόμματα (απόκλιση +/- 1%)

Πρώτος στις προτιμήσεις των Νεοδημοκρατών ο Αντώνης Σαμαράς

Από τους βουλευτές Μεσσηνίας πρώτος στη λίστα προτίμησης των Μεσσήνιων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό σταυρών προτίμησης 50%. Ακολουθεί ο Γιάννης Λαμπρόπουλος με 41%, η Σοφία Καλαντζάκου με 36% και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης με 23%. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι, καταγράφεται ένα ποσοστό προτίμησης 9% στον αντινομάρχη, Στάθη Αναστασόπουλο, το 5% στον Νίκο Φωτέα και το 1% στον Κωνσταντίνο Γυφτάκη. Πάντως, αυξημένα είναι και τα ποσοστά αρνητικής ψήφου, ενδεικτικό ίσως του γενικότερου κλίματος δυσαρέσκειας των Μεσσηνίων προς τους βουλευτές του τόπου, αφού το 17% δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους παραπάνω, ενώ στο 16% καταγράφονται οι αναποφάσιστοι. Τέλος, το 3% δεν απάντησε. Στην ανάλυση της σταυροδοσίας τα ποσοστά που καταγράφονται στην έρευνα στη μονοσταυρία έχουν ως εξής: Α. Σαμαράς 5%, Σ. Καλαντζάκου 3%, Γ. Λαμπρόπουλος 2% και ακολουθούν οι Αναστασόπουλος, Γυφτάκης και Σαμπαζιώτης με 1% ο καθένας.

Ο Δημήτρης Κουσελάς πρώτος στις προτιμήσεις των ΠΑΣΟΚων

Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουσελάς, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό σταυρών προτίμησης (57%) μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου με ποσοστό προτίμησης 40%, ο Πέτρος Κατσιλιέρης με 23%, ο Γιώργος Κανελλόπουλος με 13%, ο Αθανάσιος Αντωνόπουλος με 8%, η Κωνσταντίνα Νικολάκου - Πούργαλη με 7% και ο Βασίλης Χρονόπουλος με 5%. Ένα μεγάλο σχετικά ποσοστό (27%) των Μεσσήνιων πολιτών δεν θα έδινε ψήφο προτίμησης σε κανέναν από αυτούς, ενώ το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε αναποφάσιστο. Τέλος, ένα 10% δεν απάντησε. Όσον αφορά στους «πυρήνες» (μονοσταυρία) τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεντρώνει ο Δημήτρης Κουσελάς (8%), ακολουθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου (4%) και με 1% ο καθένας οι Αντωνόπουλος, Κανελλόπουλος, Χρονόπουλος και Κατσιλιέρης.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ