Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Στα 2,5 ευρώ αγοράζουν τώρα οι Ενώσεις το λάδι...


Σε τιμές από 2,45 έως 2,50 ευρώ στον παραγωγό αγοράζουν τώρα οι Ενώσεις στην Κρήτη και οι ιδιώτες το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές, με τους αγρότες να δείχνουν προθυμία για να πουλήσουν το προϊόν τους, αφού έφτασαν πλέον σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να το διαθέσουν στα επίπεδα που προσδοκούν.
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα συνεταιρισμών, οι οποίοι πριν δεκαπέντε μέρες δεν διέθεταν το ελαιόλαδο των παραγωγών τους στα 2,65 ευρώ και τώρα συζητάνε για 2,5 ευρώ το κιλό.
Στη δημιουργία κακού κλίματος συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό η τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τα μείγματα ελαιόλαδου με σπορέλαια.
Ο κανονισμός 1019 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπει την ανάμειξη μεταξύ του παρθένου ελαιόλαδου και των διαφόρων σπορέλαιων υπήρχε από το 2002, όμως ουδείς από τότε μέχρι σήμερα είχε δείξει ενδιαφέρον να αποσυρθεί.
Τώρα απλά στον συγκεκριμένο κανονισμό έγινε ένα λίφτινγκ και τέθηκε ξανά στο τραπέζι, δημιουργώντας όμως ψυχολογία απογοήτευσης μεταξύ των παραγωγών.
Αλλά και τα μηνύματα από τη διεθνή αγορά δεν είναι καλά. Το ελληνικό ελαιόλαδο φθάνει στην Ιταλία σε τιμές 2,65 με 2,67 ευρώ το κιλό. Αλλά την ίδια ώρα οι κυρίαρχοι στη διεθνή αγορά Ισπανοί, το πουλάνε μόλις στα 2,35 ευρώ πάντα για οξύτητες έως τρεις γραμμές.
Οι προβλέψεις για τη νέα εμπορική χρονιά δεν είναι ευχάριστες. Στην Κρήτη η εμπορική περίοδος κλείνει με αποθέματα άνω των 20.000 τόνων, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία περιμένουν υπερπαραγωγή.
Παράλληλα και στη χώρα μας αναμένεται φέτος υψηλή παραγωγή ελαιόλαδου, πράγμα που σημαίνει ότι, η προσφορά θα είναι αυξημένη σε σύγκριση με τη ζήτηση.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ