Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΙΓ΄ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» (2007-2008)...


Μεταξύ 10 και 13 Οκτωβρίου 2008 θα διεξαχθεί φέτος η ΙΓ΄Σύνοδος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βουλής των Εφήβων.
Στους σταθερούς στόχους της πρωτοβουλίας αυτής της Βουλής των Ελλήνων βρίσκονται η μύηση των νέων στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και η καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι το ενδιαφέρον για τα κοινά, αλλά και η συμβολή στη διαμόρφωσή τους, ο υπεύθυνος και τεκμηριωμένος διάλογος, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση.
Στις εργασίες του προγράμματος συμμετείχαν κατά το σχολικό έτος 2007-2008, με γραπτά δοκίμιά τους, 18.573 μαθητές από τη Β΄τάξη όλων των τύπων Λυκείου της χώρας (ενιαία, ημερήσια, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά, ειδικά), Τ.Ε.Ε. Α΄ κύκλου του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και των αντίστοιχων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Ύστερα από αξιολόγηση όλων των γραπτών από την Επιτροπή του προγράμματος επελέγησαν οι 300 «έφηβοι βουλευτές» - 260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από την ομογένεια. Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου προγράμματος, ο Πρόεδρος της Βουλής θα υποδεχθεί και θα χαιρετίσει τους «έφηβους βουλευτές» την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στις 19:00΄, στην Αίθουσα της Ολομέλειας, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης της ΙΓ΄Συνόδου, την οποία θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής του προγράμματος, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, οι «έφηβοι βουλευτές» θα συνεδριάσουν σε Επιτροπές, αντίστοιχες των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, και θα συμμετάσχουν σε προγραμματισμένες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Τέλος, τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στις 10:00 το πρωί θα συγκληθεί η Ολομέλεια της «Βουλής των Εφήβων» παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, των Αρχηγών των Κομμάτων και μελών της Κυβέρνησης. Στο διάλειμμα των εργασιών της Ολομέλειας αντιπροσωπεία «εφήβων βουλευτών» θα γίνει δεκτή από τον Πρωθυπουργό.
Τις εργασίες της συνόδου θα παρακολουθήσουν και θα καταγράψουν οι μαθητές που βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό για νέους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Τα Νέα», στο διαγωνισμό σχολικού εντύπου του Ιδρύματος Μπότση και στους Αγώνες Επιχειρηματολογίας που διοργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Την ευθύνη και επιμέλεια της διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων», καθώς και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων σε αυτό έχει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Στη διοργάνωση του προγράμματος συνεργάζονται το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.