Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Προβλήματα σήμερα σε ΔΕΚΟ και συγκοινωνίες λόγω απεργιών



Απεργίες εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και συγκοινωνίες πραγματοποιούνται σήμερα, με «φόντο» την εικοσιτετράωρη γενική απεργία στις 21 Οκτωβρίου, που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Τα συνδικάτα, κάτω από την «ομπρέλα» της ΓΣΕΕ, έχουν κηρύξει για σήμερα απεργίες και στάσεις εργασίας, αντιδρώντας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, σε υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων και σε μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις στο χώρο των ΔΕΚΟ.


Συγκεκριμένα σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία στα περιφερειακά αεροδρόμια (ΟΣΥΠΑ), τον ΟΣΕ, το Μετρό, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και στα ΕΛΤΑ, ενώ στάσεις εργασίας θα γίνουν στα λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας των εργαζομένων στα μέσα.


Πιο αναλυτικά, τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας από 7.30 π.μ. έως 22.00 το βράδυ, ο ηλεκτρικός και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ από 08.00 π.μ. έως 22.00, ενώ το τραμ θα κινηθεί από 06.00 π.μ. έως 24.00.
Τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής θα πραγματοποιήσουν μόνο μία πτήση ανά προορισμό, με αποτέλεσμα την ακύρωση 50 δρομολογίων. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο 210-9666666.
Λόγω συμμετοχής στην απεργία εργαζομένων στον ΟΣΕ, θα κινηθούν μόνο οι λεγόμενες αμαξοστοιχίες κοινωνικών αναγκών.


Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οργανώνουν συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκεντρώσεις οργανώνουν και τοπικά Εργατικά Κέντρα.


Κεντρικά αιτήματα των συγκεντρωθέντων απεργών θα είναι η περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, η κατάργηση των νόμων που μεταβάλουν τα εργασιακά δικαιώματα εργαζόμενων και ιδιαίτερα της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για την αποζημίωση των απολυθέντων εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ.


Κλιμάκωση


Με γενική απεργία στις 21 Οκτωβρίου, την οποία οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη διεκδίκηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.
Σχετική απόφαση ελήφθη χθες σε συνεδρίαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όπου συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, με έμφαση στον προϋπολογισμό, το ασφαλιστικό, φορολογικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η χθεσινή εξέλιξη, ήταν στην κατεύθυνση ανάλογης απόφασης που είχε λάβει στις 23 Σεπτεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, για την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας στο Δημόσιο.


Τα αιτήματα του απεργιακού αγώνα, που προβάλλονται, είναι:


* Η προστασία του εισοδήματος και η αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων με ουσιαστικές αυξήσεις.
* Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με εισαγωγικό μισθό 1.350 ευρώ.
* Αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος.
* Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
* Προστασία και αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και ματαίωση ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ.
* Προστασία των ΒΑΕ και επέκταση του θεσμού στο Δημόσιο.
* Ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο.
* Αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση.


Στη γενική απεργία θα πάρουν μέρος πολλοί κλάδοι εργαζομένων. Ηδη, σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί στον κλάδο της υγείας, όπου με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι υπηρεσίες πρόνοιας στις 21 Οκτωβρίου, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Τα αιτήματα των εργαζομένων πέραν των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διεκδικήσεων, περιλαμβάνουν αύξηση της χρηματοδότησης της υγείας, προσλήψεις προσωπικού και υπαγωγή των εργαζομένων στα ΒΑΕ.
Κινητοποιήσεις εξετάζουν και οι εκπαιδευτικοί. Οι καθηγητές της β/θμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσουν αύριο, στις 12.30 μ.μ., μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΤΕΕ και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτή.
Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ΟΛΜΕ έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας αύριο (12-2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και 2-4 μ.μ. για τον απογευματινό κύκλο) για όλα τα σχολεία της Αττικής.